València continuarà controlant la presència de covid en les aigües residuals
L'objectiu és “fer créixer l'eina pionera que va arrancar a la ciutat en plena pandèmia de la mà de Global Omnium i el CSIC”
El Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València crearà una comissió juntament amb la Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV) i Global Omnium per a les següents fases de monitoratge de la presència del coronavirus en les aigües residuals de la ciutat, tal com ha informat la regidora Elisa Valía després d'haver-se reunit amb Juan Francisco Maestre, director de l'Àrea Servicis de Global Omnium; Esther Méndez, responsable de la investigació del coronavirus en GoLab; Mavi Mestre, rectora de la UV; i amb José E. Capella, rector de la UPV, i oferir-los la participació activa dels grups investigadors de les dues universitats públiques.
Valía ha explicat que “València compta amb un talent científic desbordant i, donat el potencial que hem comprovat que presenta l'eina SARS-GOAnalytcs, la intenció és obrir les portes als grups d'investigació perquè puguen accedir a la base de dades i participar en la configuració de les fases esdevenidores, tant perquè exposen quina informació els agradaria extraure per a les seues investigacions, com perquè aporten els seus coneixements i facen créixer la mateixa eina”.
“València es va convertir en referent en ciència i investigació durant la pandèmia en apostar amb pas ferm per posar en marxa el projecte pioner de monitoratge del coronavirus a partir de la informació extreta de la xarxa de sanejament i, de fet, la resta de les ciutats que també el van aplicar el van fer seguint el deixant de València”.
Per part seua, la rectora de la Universitat de València, la professora Mavi Mestre, ha fet valdre “la importància del treball interdisciplinari, posant a disposició totes les línies d'investigació de la UV, així com la col·laboració entre administracions”.
El rector de la UPV, José E. Capella, ha considerat que, després de l'experiència amb la pandèmia, “hi ha una oportunitat clara d'utilització de recollida de dades. Veurem quin altre tipus de dades es podrien recollir i com explotar-los.” Segons les seues paraules, “hi ha equips d'investigadors i investigadores en totes dues universitats amb capacitat per a fer propostes de presa de dades addicionals i d'utilització. Podríem estar parlant del control d'altres tipus de substàncies que poden delatar determinats abocaments d'aigües residuals no adequats o fins i tot ajudar a la planificació de la depuració. Ací hi ha un camp impressionant de treball”.
Dionisio García, CEO de Global Omnium, ha manifestat la seua satisfacció per este acord i ha apuntat “a la importància de la col·laboració entre administracions, pols generadors de coneixement i el sector públic que redunden en beneficis per al conjunt de la ciutadania”.
L'aplicació de SARS-GOAnalytcs va arrancar a València pel conveni que van signar la Generalitat, el Govern d'Espanya, Global Omnium i el CSIC. Este acord també el van subscriure l'Ajuntament de València i Global Omnium “i continua vigent per a continuar obtenint dades de rellevància per al seguiment de la pandèmia”, ha manifestat la regidora.
L'eina en qüestió, ha recordat Valía, “va permetre extraure informació de gran valor per al control de la salut dels barris de València i de la ciutat en el seu conjunt i va ajudar en la presa de decisions molt difícils”. Ara que la situació “està en nivells estables i amb la població majoritàriament vacunada, passem a noves fases i hem d'aprofitar tot el potencial i l'aprés per a continuar obtenint informació molt beneficiosa per a la societat en l'àmbit de la salut pública”.
Així, Elisa Valía ha insistit que “vam poder arrancar a València amb l'eina amb força gràcies a tot el treball investigador que s'havia anat realitzant prèviament i el resultat, ja es coneix, ha sigut un èxit”.
En esta línia, la regidora del Cicle Integral de l'Aigua ha volgut “posar en valor la labor investigadora, que moltes vegades es torna injustament invisible, però que és clau per al progrés”. Per això, “volem comptar amb les dues universitats públiques per a continuar enriquint el projecte i perquè continue sent de gran utilitat a partir de les aportacions dels grups d'investigació de la UV i de la UPV”.