VALENCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

València compta amb el seu primer Pla de Seguretat Viària "per reduir el nombre d'accidents a la ciutat"

ELPERIODIC.COM - 28/06/2018

El Ple també ha aprovat sotmetre a informació pública el document que unifica la normativa que afecta Ciutat Vella

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat hui el primer Pla Director de Seguretat Viària de la ciutat de València, «amb estratègies per a aconseguir en els pròxims cinc anys una ciutat més amable, accessible i sense accidents». Este document, aprovat pel Govern de la Nau sense el suport del Partit Popular i amb l'abstenció de Ciutadans, contempla, per exemple, la millora d'infraestructures i mesures per incrementar l'educació viària de la ciutadania. Pretén, entre altres objectius, «reduir el nombre d'accidents a la ciutat».

Així ho ha afirmat el regidor delegat de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, en donar compte d'este pla que inclou l'estudi en profunditat dels punts on es produeixen més accidents i preveu la implantació d'una sèrie de mesures que totes les regidories han d'implementar en col·laboració amb la Direcció General de Trànsit (DGT). «Entre els objectius d'esta iniciativa també destaquen la reducció del risc d'atropellament de vianants i ciclistes, així com els accidents de trànsit en interseccions o amb vehicles de dos rodes implicats», ha afegit.

En el debat plenari suscitat per esta iniciativa, el regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha expressat «la preocupació del seu grup per la falta de transparència i participació del procés d'elaboració d'este pla, que es presenta tard i amb dades desfasades com ara les d'accidents que són del primer semestre de 2017». A més, Estellés ha assegurat que en el document final «el paper del conductor de vehicles queda relegat a un segon lloc, i no figuren solucions per a problemes de mobilitat com són els 46 punts negres de l'anell ciclista, o la mala gestió del trànsit en l'avinguda de l'Oest».

També disconforme s'ha manifestat el regidor del Partit Popular Alberto Mendoza, qui també ha criticat «la falta de participació a l'hora d'elaborar el pla, que fins i tot no ha comptat amb la Policia Local». «Durant els tres anys de Govern de la Nau no s'han fet campanyes de Seguretat Vial, només s'ha prestat atenció als ciclistes, oblidant-se dels vianants i altres persones que viuen a la ciutat», ha argumentat Mendoza.

En la seua intervenció, el regidor de Mobilitat Sostenible ha aclarit que en l'elaboració d'este document han participat 20 organismes i institucions, inclosa la Direcció General de Trànsit (DGT). «De fet, s'han celebrat nombroses reunions i altres espais de participació perquè este instrument marc per poder circular sense arriscar la vida a la ciutat siga una realitat». «I l'àrea de seguretat ha tingut un paper fonamental i permanent durant tota l'elaboració, així com els agents socials implicats», ha puntualitzat.

Giuseppe Grezzi, que ha recordat que el Pla Director de Seguretat Viària de València vol combatre, entre altres causes d'accidents, l'excés de velocitat, la indisciplina en els semàfors o el consum de drogues i alcohol al volant, ha anunciat algunes de les accions que començaran a desenvolupar-se d'ací a poc de temps, com ara l'avaluació dels itineraris ciclistes.

Per últim, Giuseppe Grezzi, en lamentar el fet que el consistori mai haguera elaborat un pla director d'aquestes característiques, ha assegurat sentir-se satisfet de la gestió actual del trànsit a la ciutat de València «que ha suposat una recuperació de l'espai públic per la ciutadania».

 

60 DÍES PER ACOSTAR-SE AL PLA ESPECIAL DE CIUTAT VELLA

D'altra banda, el Ple ha aprovat, amb l'abstenció dels grups de l'oposició, sotmetre a informació pública i consultes, durant 60 dies, el Pla Especial de Protecció (PEP) de Ciutat Vella. Este document que simplifica i unifica tota la normativa i plans urbanístics que afecten esta zona de la ciutat, recupera la trama històrica i el valor monumental d'alguns immobles així com el caràcter residencial dels barris d'este districte.

En nom de Ciutadans, el regidor Narciso Estellés ha valorat «positivament» el treball de recopilació de normes fet a l'hora d'elaborar este pla. Si bé, ha ressaltat que «queda molt per fer, sobretot en matèria d'habitatge protegit i de dotacions als barris». «Ens preocupa la falta de concreció sobre els apartaments turístics, la falta d'iniciatives de rehabilitació, així com d'alternatives d'aparcaments o el fet que els plans de mobilitat no tinguen en compte els vehicles privats», ha concretat.

En la mateixa línia, el popular Alfonso Novo ha agraït el treball tècnic realitzat perquè este document aglutine diferents normatives aplicables a Ciutat Vella. Però, també ha lamentat la política de mobilitat aplicada en esta zona «perquè no ajuda a l'hora d'incrementar el seu caràcter residencial». «La població dels barris del centre ha de poder accedir a la seua llar. Si limitem la mobilitat dels

vehicles particulars generarem la fugida del veïnat», ha vaticinat el regidor, qui també ha criticat «l'època en què el pla estarà en exposició pública, per no ser la més idònia per instar la participació ciutadana».

El regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, ha celebrat «el resultat d'un procés molt participatiu, un document que ara ix a exposició pública durant un període major de l'habitual que és de 45 dies». «Es tracta –ha indicat- d'un text llargament demandat per empresaris, per constructors i veïns, que a més han participat en la seua elaboració i que ara estarà obert per atendre les demandes d'altres col·lectius».

«Hem atés totes les necessitats», ha reiterat Sarrià en al·ludir al grans objectius del pla: Preservar el caràcter residencial de la major part dels barris de Ciutat Vella, evitant la proliferació de nous apartaments turístics i preservant l'ús residencial de la majoria d'edificis, a excepció d'aquells que per raó de protecció o pel seu caràcter singular puguen destinar-se a altres usos. «També s'ha buscat reorganitzar l'equilibri dotacional per a residents de Ciutat Vella, que permeta disposar de recursos de proximitat més enllà del que són merament edificis administratius».

D'altra banda, «hem buscat l'equilibri perquè el caràcter residencial no siga contradictori amb el monumental. Hem fet una especial incidència en la recuperació d'este últim, i per això hem rescatat espai públic i determinat àmbits emblemàtics, al mateix temps que hem augmentat considerablement el catàleg de béns protegits del centre històric fins a 412 edificis, que d'una manera o d'altra gaudiran d'algun tipus de protecció», ha concretat Vicent Sarrià.

Pel que fa a mobilitat, el PEP de Ciutat Vella recull les orientacions del pla de mobilitat que, segons ha detallat Sarrià, «el PP va aprovar», amb noves fórmules d'aparcament.

 

PLA DIRECTIU PER A LA MILLORA DE LA QUALITAT URBANA

En matèria urbanística, el Ple també ha aprovat definitivament (amb el vot en contra del PP i amb l'abstenció de Ciutadans), el Pla Especial de directrius per a la millora de la qualitat urbana dels barris de Ciutat Vella. A este respecte, el regidor Narciso Estellés, de Ciutadans ha preguntat per les mesures per aconseguir els objectius d'este document, i pel procés de la creació de les interàrees que contempla este instrument de planejament urbanístic, que, en paraules del regidor del PP Alfonso Novo, «genera inseguretat jurídica, ja que al·ludeix al Pla Estructural de la ciutat, tot i que no està aprovat».

El regidor Vicent Sarrià ha explicat que el treball que s'ha fet és analitzar els barris per a equilibrar-los dotacionalment i que açò es puga implementar en els

mesos vinents. «Tenim interés i urgència de vore resultats i per això ho posarem en pràctica en els diferents plans especials d'ordenació urbana».

A més, el Ple ha aprovat, amb l'oposició de Ciutadans, l'actualització de la composició de la Comissió Municipal de Patrimoni perquè s'incorpore-hi un tècnic de patrimoni històric. Entre altres assumptes, també ha sigut objecte de debat, l'inici del procés de consulta i exposició pública d'una modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana per a regular l'ús turístic d'uns apartaments d'un edifici en unes plantes no residencials.

El regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible ha explicat que es tracta «d'un cas peculiar i puntual, que s'adapta a la normativa vigent»; mentre que el regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha criticat «este urbanisme a la carta que pretén congraciar-se amb un sector que l'equip de govern municipal no ha comprés»; i el regidor popular Alfonso Novo ha lamentat que esta mesura, «que podia ser bona, no vaja acompanyada d'altra normativa general que impedisca l'increment d'apartaments turístics sense garanties legals per a la ciutadania i també per al sector que genera economia però també problemes amb el veïnat».