València compta amb dos comissaries secretes xineses per espiar els seus compatriotes
Creades en principi per atendre els residents xinesos, col·laboren amb el govern per participar en operacions policials encobertes i il·legals a Espanya
Safeguard Defenders, una ONG de drets humans panasiàtica, ha destapat una suposada xarxa d'espionatge de la Xina als seus compatriotes que traspassa les fronteres del país i s'estén a nivell mundial a través d'oficines que -encara que al principi estan creades per atendre els residents o turistes xinesos- s'ha demostrat que algunes treballen “activament” amb la policia xinesa per participar en operacions policials encobertes i il·legals a Espanya. Es tractaria de “centres de serveis policials a l'estranger” administrats per la policia xinesa als cinc continents -citen més de 50- alguns dels quals estan implicats en la realització d'operacions policials a sòl estranger (inclosa Espanya).
Fins ara, explica aquesta ONG, a Espanya s'han descobert nou d'aquestes estacions i dues són a València. L'ONG, en una àmplia investigació que es pot consultar en aquest enllaç (en anglès), explica, per exemple, que a Madrid hi va haver una 'estació de servei' que va espiar i va persuadir un ciutadà xinès resident a Espanya perquè tornara al seu país. Pel que sembla, a la Xina estava buscat per contaminació ambiental i l'oficina a Madrid va treballar amb el govern del Partit Comunista de la Xina per convèncer-lo i que tornara al seu país.
“Un clip de la reunió en vídeo mostra que la 'Policia Qingtian - Centre de Servei de l'Estació Qiao (xinesos a l'estranger) a Madrid' es va unir, cosa que demostra que el centre de servei a l'estranger de la Policia a Madrid tenia la tasca de “persuadir la Liu perquè tornés”. A més, el vídeo també mostra que la fiscalia va telefonar al membre de la família del sospitós a la Xina perquè s'unira a la reunió, assegut al costat dels funcionaris i amb una etiqueta que deia 'Representant de la família' a l'escriptori”, explica l'ONG.
L'ONG Safeguard Defenders recorda que a la Xina, els familiars que es neguen a ajudar la policia en operacions de persuasió poden ser sancionats. Els documents del govern, continua la investigació, també mostren una sèrie de mesures que la policia duu a terme, des de fustigació, detenció o fins i tot empresonament de familiars a la Xina per objectius que es neguen a complir. Un d'aquests mètodes, descrit a la documentació oficial, és negar als fills del sospitós que encara es troben a la Xina el dret a l'educació.
Des de Safeguard Defenders aclareixen que les oficines xineses a països de tot el món poden tenir un paper positiu en ajudar els residents i turistes xinesos a la seua ubicació, “però com s'ha demostrat, almenys alguns juguen un paper molt més nefast” . A més -afegeixen- moltes d'aquestes associacions estan vinculades al Departament de Treball del Front Unit del Partit Comunista Xinès, un dels objectius del qual és controlar les poblacions de la diàspora xinesa i, finalment, “és probable que poques estiguen registrades per tenir un paper d'enllaç amb la policia xinesa, en violació de les lleis locals”.
Safeguard Defenders és una ONG panasiàtica de drets humans que busca protegir i promoure els drets humans, l'estat de dret i la societat civil local que opera als entorns més hostils. Treballa a través d'accions directes per donar suport i enfortir els defensors de drets i la societat civil a primera línia. L'ONG s'enfoca quasi exclusivament a les operacions de camp i, per tant, ha de bregar amb les implicacions de seguretat associades. De fet, no se'n revela tot el personal per protegir la seua integritat i seguretat.
Trenta països amb oficines xineses
Fins ara s'han descobert unes 54 estacions d'aquest tipus, a 30 països, que cobreixen els cinc continents. A l'estiu del 2022, les declaracions oficials xineses van afirmar que uns 230.000 supòsits “fugitius” havien estat “persuadits per tornar” aquell any, encara que va admetre que no tots els objectius havien comès cap delicte.
Per cert, el govern xinès ha establert països prohibits, on als ciutadans xinesos ja no se'ls permet viure a no ser que tinguen una “bona raó”. L'ONG explica també que la Xina ha aprovat una nova llei que entrarà en vigor l'1 de desembre i que estableix l'extraterritorialitat total sobre xinesos i estrangers a nivell mundial per a certs delictes com ara frau, frau de telecomunicacions, estafes en línia, etc.