VALENCIA | SOCIETAT

València comença la setmana d'activitats per commemorar el Dia d'Àfrica

ELPERIODIC.COM - 11/06/2018

Des de hui i fins diumenge la regidoria de Migració i Cooperació ha preparat exposicions artístiques, projeccions de documentals, tallers i activitats entorn del continent africà. El diumenge 17, als jardins de Vivers, tindrà lloc l'acte central amb la participació de les 34 associacions existents a València que treballen aspectes relacionats amb Àfrica.

La ciutat de València acull esta setmana activitats per commemorar el Dia d'Àfrica, que culminaran diumenge que ve als jardins de Vivers. El programa d'actes per a la commemoració del Dia d'Àfrica en València ha arrancat amb la inauguració de l'exposició "Rostres de Dones Africanes", de l'artista d'Algemesí Xavi Ferragut, a la biblioteca Constantí Llombart, situada al carrer JJ Dòmine número 19 i que romandrà oberta fins a divendres que ve.

Són rostres de dones africanes que l'artista ha conegut durant les seues estades en un poblat al nord de Burkina Faso, Baasneere, on ve desenvolupant amb altres persones un treball de solidaritat i cooperació, i també altres retrats de dones sahrauís. A través de l'acrílic i l'oli, l'obra ens explica les històries reals d'estes dones. Es tracta de pintures que traspassen la frontera d'allò artístic per mostrar-nos un rerefons solidari.

La Regidora de Migració i Cooperació, Neus Fàbregas Santana, ha explicat que "Som ciutat refugi i portem treballant 3 anys en l'acolliment i inclusió de les persones que ja viuen ací i les que arriben per vies no segures. Les polítiques dels països no poden vulnerar els drets humans. D'una banda s'intervé en els conflictes que generen fugida, i per un altre tanquem les fronteres com si de mercaderia es tractara. Són persones que es veuen obligades a fugir i Europa no pot mirar a un altre costat".

Neus Fàbregas Santana, s'ha pronunciat sobre el buc a la deriva amb 631 persones que ha estat vetat per desembarcar en ports italians, oferint València com a punt de desembarcament i acolliment, «Perquè estes persones puguen desenvolupar la seua nova vida a la nostra ciutat. Precisament estos esdeveniments de sensibilització també serveixen per la visibilització de les persones que han arribat València per desenvolupar un projecte vital».

EXPOSICIONS, DEBATS I PROJECCIONS

També des de hui i fins dissabte, a les biblioteques municipals de Russafa i Patraix se situarà un punt d'interès amb llibres especialitzats sobre Àfrica, que exposarà 40 llibres donats per la Casa d'Àfrica de Canàries. L'esport estarà present amb la realització, dissabte 16, d'un campionat de futbol entre veïns de València originaris de Nigèria, Camerun, Costa d'Ivori i Guinea Equatorial, a partir de les 10 en el camp de futbol del Llit del Túria tram VI Serrans.

Dijous 14, a les 18 h, a l'espai de Las Naves, està prevista la projecció del film documental «Tigernut: La pàtria de les dones íntegres», que aborda la situació dels productors africans de xufa i la relació de l'empresa valenciana Tigernut Traders amb les males condicions dels camperols. Després de la projecció del documental tindrà lloc un col·loqui en el qual participarà Óscar Ballesteros, tècnic de Justícia Alimentària, ONG que des de la seva fundació en 1987 (Veterinaris Sense Fronteres) treballa, promou i lluita per un model de desenvolupament rural just en favor de la Sobirania Alimentària, com a proposta que dignifiqui la vida camperola i garanteixi la sostenibilitat ambiental, social i cultural del Dret a l'Alimentació per a tota la població mundial.

També intervindran Mayte Bartual, tècnica de projectes de l'ONG SETEM, que promou el comerç just a la Comunitat Valenciana; Rigobert Bambara, Veí de València i membre d'una cooperativa agrícola de Burkina Faso; Llanos Rodríguez, presidenta de l'ONG CIM Burkina, que des de fa 10 anys treballa en un projecte de cooperació en l'àmbit educatiu amb els col·lectius de menors i dones, i Andoni Monforte, director del documental i orxater artesà.

L'Associació d'Angolesos de València realitzarà, des de hui i fins dijous, un taller didàctic en el CEIP Miguel Hernández, situat al barri de Orriols i dirigit a l'alumnat de 4rt, 5é i 6é de primària. S'exposarà a l'alumnat diversos aspectes sobre les zones de Àfrica i els països que la componen, les seues diferents cultures i religions, les seues races, els seus accidents geogràfics, la seua colonització, els aliments originaris del continent africà, les diferents vestimentes tradicionals, etc. Este taller utilitzarà una pedagogia participativa i creativa a l'objecte que els alumnes i alumnes puguen fomentar valors de respecte, integració, solidaritat, tolerància cap a les cultures i realitats diferents que presenta el continent africà.

Finalment, es realitzarà un treball de grup que es materialitzarà en la realització de dibuixos per part de l'alumnat sobre aspectes que els hagin cridat l'atenció i que es bolcaran en un gran "collage" que s'exposarà el 17 de juny en els jardins de Vivers.

Com a culminació dels actes organitzats durant esta setmana, diumenge 17 de juny en els jardins de Vivers, a partir de les 11 del matí i fins a les 19,30 hores de la vesprada. Es realitzarà l'acte principal que comptarà amb la participació de 34 associacions que exposaran en les seues carpes les activitats que desenvolupen en la nostra ciutat, l'actuació dels grups musicals Miauh Style, Hermanos Thione, Khady SecK. Igualment hi haurà una mostra de degustació gastronòmica de menjars del Nord d'Àfrica i el Senegal, així com una desfilada d'indumentària africana de diferents zones i una mostra de diferents danses africanes.