VALENCIA | SOCIETAT

València celebra aquest divendres el Dia de la Llengua Materna

ELPERIODIC.COM - 20/02/2020

L'Ajuntament destaca la riquesa de societats com la valenciana amb la seua llengua pròpia, el valencià, "que ens fa singulars"

L’Ajuntament de València celebra demà divendres el Dia Mundial de la Llengua Materna. La regidora de Govern Interior, Luisa Notario, ha posat de manifest la importància de “cultivar, estimar i difondre la llengua materna de cada persona, i alhora tindre la capacitat d’aprendre noves llengües per a fer-les també pròpies al llarg de la vida”. Notario ha destacat “la riquesa de societats com la valenciana: amb una llengua pròpia, el valencià, que ens fa singulars i posa en valor la nostra identitat, i una llengua que recorre diversos continents, com és el castellà”. El Gabinet de Normalització Lingüística (GNL) municipal ha elaborat un vídeo que es llançarà demà divendres, i que posa de manifest la diversitat lingüística.

“Ser bilingüe vol dir estimar dos llengües, i en el Dia Mundial de la Llengua Materna, l’Ajuntament de València llança un missatge molt clar: estimem la llengua que ens han transmés els nostres pares i mares, i aprenem a estimar tantes altres llengües com puguem fer nostres”. Així ho ha expressat hui Luisa Notario, qui ha explicat que “jo mateixa, que tinc el castellà com a llengua materna, estic molt orgullosa de la llengua que em van transmetre els meus pares, i estic profundament agraïda per a haver tingut l’oportunitat d’aprendre el valencià, una llengua que m’estime i que també faig meua”.

Tal com mostra el vídeo preparat des del Gabinet de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de València que es penjarà demà, totes les persones tenen com a mínim una llengua materna i cada una d’elles oferix una manera singular de vore el món. L’aprenenatge de més d’una llengua ens obri portes laborals i d’interacció social amb altres persones i cultures, i augmenta la riquesa cultural dels parlants. En este sentit, el GNL “treballa perquè el valencià continue sent llengua materna de la ciutat i preservar així el nostre patrimoni cultural i lingüístic, d’acord amb el Reglament sobre l'ús i la normalització del valencià al municipi de la ciutat de València, aprovat l’any 1996 i posat en valor des de 2015”, segons ha explicat Luisa Notario.

A més, amb motiu d’esta commemoració, el GNL ha obert dos noves finestres a Internet per a acostar el valencià a tota la ciutadania. Es tracta d’un compte a Instagram (@gnlvlc) i un altre a YouTube (https://bit.ly/2HEjsP7), que se sumen a la pàgina de Facebook (@GNLVLC), activa des de 2017. Estos tres canals difondran el valencià i buscaran la participació i implicació de la ciutadania. L’objectiu és estendre el valencià a tots els racons de la ciutat d’una manera amable i divertida, aprofitant el potencial que oferixen les tecnologies.