VALENCIA | SOCIETAT

València Capital Mundial del Disseny 2022, l'oportunitat per a convertir-se en un referent

MARIOLA ROSELLÓ - 10/09/2019

Es calcula la presència d'al voltant de 50.000 professionals, a la Ciutat, la qual cosa podría generar un impacte empresarial d'uns 29 milions d'euros.

 El Saló de Cristalls de l'Ajuntament de València s'ha convertit aquest matí en escenari de mirades d'alegria i de felicitacions múltiples durant la presentació oficial de la ciutat com a capital mundial del disseny. La notícia va ser coneguda en la vesprada del dilluns per tot l'equip que conforma la candidatura, des d'on apunten que aquesta notícia és “el que li feia falta al disseny valencià”.

Així l'acte, que ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Ximo Puig, del membres de la Corporació Municipal així com dels directors estratègics de la candidatura, Xavi Calvo i Pau Rausell, ha servit per a fer constar els objectius que es marca la capital del Túria davant el repte que suposa ostentar aquest títol.

En paraules de l'alcalde, Joan Ribó, amb aquest reconeixement “s'impulsa la indústria creativa valenciana i espanyola, s'avança en competitivitat, es projecta la nostra economia i es visibilitzen noves fórmules per a millorar la vida de les persones, també a través del disseny”.

I és que, la Capitalitat Mundial del Disseny València 2020 s'ha plantejat des del principi una sèrie d'objectius concrets, tals com la promoció del disseny espanyol a nivell internacional o la col·laboració entre el disseny i els diferents sectors econòmics, socials i culturals de la nostra ciutat.

 En aquesta mateixa línia, Ribó ha recordat que amb accions com aquesta es contribuirà a generar debat i oportunitats de negoci no solament a València sinó en tota la Comunitat Valenciana: “Volem atraure talent en matèria de disseny i innovació a València, i contribuir a la millora de l'autoestima de la ciutadania” ha assenyalat l'alcalde.

De fet, l'alcalde ha subratllat la voluntat de l'Ajuntament de situar a la ciutat “com a referent innovador, però amb la voluntat de fer perdurar aquesta posició després de la Capitalitat Mundial, de la mateixa manera que s'ha fet amb la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible”.

Factors decisius

L'elecció de València ha respost a una sèrie de factors, que han sigut reconeguts pel comité de la World Design Organization a l'hora de decidir atorgar aquesta responsabilitat a la nostra ciutat.

Tal com ha destacat Joan Ribó, “València compta amb un grup d'empreses molt vinculades al disseny que han donat suport des del primer dia aquesta iniciativa, així com amb un equips humans disposats i capaços, amb unes institucions públiques compromeses, i amb uns agents privats disposats a implicar-se».

La disponibilitat d'infraestructures adequades per a poder desenvolupar la candidatura i l'interés públic pel disseny, “especialment en l'urbà, perquè és capaç d'aportar solucions consensuades davant els reptes de la sostenibilitat ambiental, el diàleg intergeneracional, la igualtat, la gestió de la multiculturalitat, o la generació i gestió de l'espai públic”.

Impacte econòmic

A partir de les activitats a realitzar i dels visitants, l'Ajuntament estima un impacte econòmic que un criteri conversador – tal com l'ha denominat Ribó - establiria una presència aproximada de 10.000 professionals, que podrien generar un impacte empresarial a la ciutat d'uns 8’5 milions d'euros. No obstant això, una anàlisi més avançada es podrien arribar a aconseguir els 50.000 professionals, la qual cosa podria generar un impacte empresarial a la ciutat de fins a 29 milions d'euros; és a dir, un efecte multiplicador de 3’3 sobre el pressupost organitzatiu.

Ribó, igual que el president Ximo Puig, ha manifestat la seua satisfacció per aquest assoliment conjunt de la societat valenciana, i ha assegurat que aquest “èxit de València ha sigut possible gràcies a la creativitat que desprén el disseny a la nostra ciutat i en tota la Comunitat Valenciana”.

 

MÉS FOTOS