VALENCIA | POLÍTICA

València aprova la seua primera ordenança d'ajudes econòmiques en matèria de serveis socials

ELPERIODIC.COM - 27/02/2020

Es tracta, en paraules de la regidora de Benestar Social Isabel Lozano "la normativa més avançada de tot l'Estat"

València compta amb la primera Ordenança de prestacions econòmiques individualitzades en matèria de serveis socials, una nova eina que recull i ordena l'ampli catàleg d'ajudes socials municipals, «i que suposa l'Ordenança més avançada de l'Estat en este camp», en paraules de la regidora de Benestar Social, Isabel Lozano. L'Ajuntament invertirà més de 5 milions d'euros en dos tipus d'ajudes: una de «benestar social per a totes les necessitats que puga tindre una família en un moment puntual» i una altra per a «la millora de l'autonomia de les persones majors».

La nova Ordenança, que s'ha aprovat de manera inicial, i que ara començarà un període d'exposició pública i recepció d'al·legacions i suggeriments, ha rebut el suport dels grups de Govern, així com de Ciutadans, mentre que PP i Vox s'han abstingut en la votació.

La delegada de l'Àrea de Benestar Social Isabel Lozano ha qualificat l'aprovació del text de «bona notícia», i ha destacat que es tracta d'ajudes «que són un dret subjectiu i universal de cadascuna de les persones beneficiàries, i que no depén d'una convocatòria concreta». La principal novetat del text, segons Lozano, és que cobreix «totes les necessitats bàsiques com ara alimentació, habitatge, higiene, sanitat, nivell educatiu, finançament d'activitats d'oci i temps lliure, necessitats de transport o tràmits documentals». El regidor de Ciutadans Javier Copoví també ha destacat l'«encertat» de l'Ordenança, i ha assenyalat la necessitat de «continuar treballant per a portar les prestacions a les persones beneficiàries dins del termini i en la forma escaient», per la qual cosa ha demanat una dotació adequada de recursos tècnics i humans.

El portaveu de Vox, José Gosálvez, ha explicat que no donava suport a la proposta de l'Ordenança «perquè no s'han estimat les esmenes presentades«des del seu Grup, i la regidora del Grup Popular Marta Torrado ha criticat «les llistes d'espera, les línies telefòniques saturades i l'estrés del personal».

EL REGLAMENT D'ÚS DE DRONS PER LA POLICIA LOCAL

El Ple ha aprovat també hui el Reglament intern d'ús d'aeronaus  no tripulades pilotades per control remot pel Cos de la Policia Local, és a dir, l'ús de drons per a labors de protecció i vigilància. A excepció del Grup Vox, que s'ha abstingut de nou perquè les seues esmenes no han sigut assumides, la resta de la Corporació ha votat a favor del text, que s'ha aprovat de manera inicial.

Es tracta d'una unitat policial creada ex novo amb recursos procedents de fons europeus. El regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha agraït el suport dels grups PP i Ciutadans, i ha assenyalat que la importància d'esta iniciativa «radica en l'ús que es farà de les noves eines –set drons més els que s'incorporaran en el futur de Bombers- al llarg de tot l'any, no sols durant períodes festius com a Falles». Es tracta d'actuacions com el rescat de persones, la vigilància de la línia de costa i platges, o la prevenció i actuació davant incendis forestals, especialment en l'àmbit de la Devesa.

INFORME ANUAL DE SUGGERIMENTS, QUEIXES I RECLAMACIONS

Abans de passar al debat de les mocions presentades al Ple, la Corporació ha sigut informada de l'Informe anual corresponent a l'exercici 2019 de l'Oficina Municipal de Suggeriments, Queixes i Reclamacions, així com Relacions amb el Defensor del Poble i el Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana.

Tant la regidora Rocío Gil, de Ciutadans, com Marta Torrado, del Grup Popular han assegurat que l'informe reflecteix un increment de queixes per part de la ciutadania. Gil ha afirmat que «València està pitjor, especialment en àrees com a Ecologia urbana pel tema de la neteja de la ciutat». Segons la regidora, «València està més bruta que mai; i els parcs, abandonats». També Torrado ha destacat les queixes sobre la neteja urbana, i ha afegit les deficiències en senyalització viària. A més, ha fet notar l'increment de queixes i suggeriments en el districte Marítim, que supera el 200%, ha afirmat.

La regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía ha acusat tots dos grups de «realitzar una anàlisi esbiaixada i partidista de les dades, ja que –ha recordat- el 85% de les comunicacions ciutadanes rebudes són suggeriments; mentre que les queixes constitueixen només el 10%, segons la classificació que realitzen els funcionaris municipals». Valía ha recordat que abans de l'any 2015 no es publicaven les dades de l'Oficina Municipal de Suggeriments, Queixes i Reclamacions, i ha conclòs agraint a la ciutadania «que participe i col·labore per a ajudar a millorar les coses».