VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

València vol aconseguir ser Capital Europea de la Innovació a través de la salut, la sostenibilitat, la reducció de la desigualtat i l´emprenedoria

ELPERIODIC.COM - 21/08/2020

Joan Ribó: “L’Ajuntament de València ha detallat davant la Comissió Europea els quatre eixos fonamentals en què basem la innovació”

L’Ajuntament de València ha detallat els objectius de la ciutat per ser Capital Europea de la Innovació amb una estratègia d’innovació per missions per a la dècada vinent que recull el document Missions València 2030. La Comissió Europea ha triat València com una de les ciutats finalistes, i l’Ajuntament ha desplegat la bateria de “missions” amb què treballa per alçar-se amb este reconeixement. Es tracta, en paraules de l’alcalde, Joan Ribó, “de dur a terme missions per a la investigació i innovació que impacten en la millora de la vida de les persones i mobilitzen tot l’ecosistema innovador”.

Els quatre grans eixos amb què treballa l’Ajuntament en matèria d’innovació s’emmarcaran a fer de València una ciutat més saludable “en aspirar a la millora de la salut de les persones com a focus principal de la investigació, especialment en un context com l’actual”; més sostenible “en preocupar-nos per la renaturalització de l’entorn urbà i el mitjà on viuen i es relacionen els habitants de València”; una ciutat més compartida, “des del ferm compromís de no deixar ningú arrere i reduir les desigualtats socials”; i més emprenedora “en enfortir el nostre teixit productiu i impulsar els processos de transformació digital que ens permetran ser més resilients i superar els escenaris de crisi amb major celeritat”.

Així ho ha explicat l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, qui també s’ha referit als beneficis que la innovació atrau no només a València, sinó també a l’àrea metropolitana, i que tenen vocació de ser útils a tot Europa. En este sentit, el primer edil ha destacat que les Missions València 2030 “situen la ciutat a l’avantguarda de les urbs europees que, a més d’apostar per la innovació, dediquen part de la seua comesa a explicar a la ciutadania com esta millora les seues vides en el dia a dia”. A més, “són un potent motor econòmic basat en el coneixement i la sostenibilitat, fomentant tot l’ecosistema innovador de la ciutat: startups, autònoms, pimes, universitats, centres tecnològics, establint sinergies des dels àmbits públic i privat”.

Tot això, complementat, segons el regidor d’Innovació, Carlos Galiana, amb la capacitat “d’anticipar la nostra ciutat en les polítiques europees aprovades amb el programa Horitzó Europa per al període 2021-2027, la qual cosa ens ha posicionat amb un avantatge competitiu sobre altres ciutats europees per atraure i retindre a València els recursos, el talent, les inversions i els fons que es destinen a l’impuls de la innovació”.

La iniciativa Missions València 2030 té els seus orígens en les anàlisis i les avaluacions que la Unió Europea ha impulsat des de 2018 sobre com han funcionat els grans esforços realitzats en investigació i innovació europea fins a 2020, a fi d’aprendre d’ells i formular les seues noves polítiques públiques en la matèria cap a 2030.

Tot això amb un objectiu doble, tal com recorda Galiana, “aprendre del passat analitzant les polítiques d’investigació i innovació dutes a terme fins hui, i esbossar un conjunt de millores i recomanacions estratègiques que han d’orientar les polítiques europees futures i els seus fons en matèria d’investigació i innovació: les missions”.