VALENCIA | POLÍTICA

València aborda els problemes de neteja EMT i carril bici

ELPERIODIC.COM - 14/11/2019

Són alguns dels assumptes que s'han tractat en el ple d'aquest dijous

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat una proposta del vicealcalde i regidor de Medi Ambient, Sergi Campillo, per la qual s'insta el govern municipal a iniciar la reforma de l'actual Ordenança de Neteja Urbana, de 10 anys d'antiguitat, per una nova Ordenança de Neteja de l'Espai Públic i Gestió Sostenible dels Residus Urbans. El nou text normatiu actualitzarà les disposicions i règim sancionador de manera participada a través del Consell de Medi Ambient i, especialment, amb el teixit associatiu veïnal de la ciutat.

Així s'assenyala en la proposta d'acord que Campillo ha plantejat com a alternativa a la moció plantejada inicialment per la regidora del Grup Municipal Ciutadans Rocío Gil. La moció aprovada finalment assenyala també el compromís d'iniciar la redacció del Pla Local de Residus, tal com marca el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana, a través del Consell de Medi Ambient i especialment, amb el teixit associatiu veïnal de la ciutat.

La proposta inicial de Rocío Gil proposava l'increment del personal destinat a la recollida de fem i neteja viària, l'execució d'un pla de xoc, la realització de campanyes informatives i de conscienciació, i la convocatòria del Consell de Medi Ambient per a impulsar la nova Ordenança. No obstant això, el debat plenari ha donat lloc a un xoc entre les visions contràries que Oposició i Govern tenen sobre la situació de neteja a la ciutat en el qual els representants de Ciutadans, PP i Vox han reiterat que «València està bruta», i han descrit un panorama sobre el qual el regidor Sergi Campillo ha ironitzat assegurant que s'assemblava més a «un escenari d'apocalipsi zombi».

Campillo ha oferit dades que avalen la labor de millora de la neteja estos últims anys: la densitat d'excrements en superfície (unitats per 500 metres quadrats) s'ha reduït en un 42,7%; la densitat d'estris en via pública, ha decrescut un 15,87%; i la densitat superficial de residus ha caigut un 13,15%. «Tots els carrers es netegen diàriament de dilluns a dissabte», ha recordat el regidor, que ha subratllat a més la importància de les campanyes de civisme i conscienciació cap a la ciutadania. A més, segons l'OCU, la valoració de la neteja urbana per part del veïnat ha crescut un 35,5% en quatre anys, des de 2015, i les dades de l'Infobarómetro Municipal reflectixen també la millora de la nota que es posa a esta àrea des de 2017, que ha passat de 5,3 a 5,9. «Encara que jo soc d'anar més alt; i no em conforme amb esta qualificació», ha afirmat Campillo.

Per això, s'ha aprovat la moció que assenyala també el compromís de «continuar amb la implantació de la recollida de la matèria orgànica, de manera que en 2020 es complete la seua extensió a tots els barris i pobles de la ciutat; reorganitzar els contenidors per a agrupar-los en illes el més completes possibles per a evitar la seua dispersió, augmentar sensiblement el nombre de contenidors de recollida de les fraccions de reciclatge, i col·locar la informació de què es deposita i què no es deposita en cadascun». Finalment, la moció preveu un Pla de Xoc de Neteja i Residus «basat en campanyes de civisme i informació; i incrementar la dotació de personal d'inspecció al Servei de Gestió Sostenible de Residus Urbans i Neteja de l'Espai Públic, i elaborar un Pla d'Inspecció sobre el treball que realitzen les tres empreses contractistes de la neteja urbana i la recollida de residus de la ciutat».

«L'EMT FUNCIONA, I HO FA MILLOR QUE MAI»

Uns altres dels assumptes tractats en la reunió del Ple s'han referit a la mobilitat a la ciutat. En el primer, s'ha debatut de nou sobre la situació de l'EMT (Empresa Municipal de Transports), després de ser víctima del frau de 4 milions d'euros. El Grup Municipal Ciutadans ha proposat la intervenció economicofinancera de l'EMT, i ha demanat la rescissió del contracte professional del secretari-assessor del Consell d'Administració, així com el cessament del gerent i de la directora de l'àrea de Gestió. Tots els punts han comptat amb el suport dels grups Vox i PP (este ha sumat a més tres esmenes a la proposta inicial).

El regidor de Ciutadans Narcís Estellés ha llançat dures acusacions contra el Govern Municipal, i ha parlat d'una «trama dels advocats» i una «trama familiar», en la qual es va propiciar «un buit en l'àrea de gestió de l'empresa per a poder realitzar una facturació contínua», ha afirmat.

L'alcalde, Joan Ribó, ha pres la paraula i ha mostrat davant el Ple un certificat del Registre Mercantil que mostra que un dels seus familiars, el seu cunyat, «mai ha realitzat cap servici ni cobrat directa ni indirectament cap remuneració de l'EMT». De fet, el portaveu de Ciutadans ha intervingut per a demanar que, en aplicació de la Llei de Règim Jurídic del Sector Públic, l'alcalde s'abstinguera en la votació «per haver-hi vincle familiar i de parentiu», però el secretari general del Ple ha informat en contra d'esta petició, atés que no hi ha cap relació entre l'alcalde Joan Ribó i el secretari-assessor del consell d'Administració de l'EMT, la rescissió contractual de la qual és la que s'havia sol·licitat.

Ribó ha rebutjat les acusacions de l'Oposició i ha qualificat la moció de «desgavellada». «A nosaltres el que ens interessa i és el nostre objectiu és  recuperar els diners estafats: no sé quin és l'objectiu de vostés», ha dit als grups Popular, Ciutadans i Vox; i ha subratllat especialment «el bon funcionament de l'entitat, el nombre de la qual de viatgers ha crescut a l'octubre en un 5,5%, (s'han registrat 484.079 viatges més que en el mateix mes de 2018)».

L'alcalde ha conclòs, anunciat que demanarà a la Intervenció Municipal, de cara a 2020, que revise els circuits de compra i pagament a proveïdors de tot l'Ajuntament, començant per l'EMT. La moció plantejada ha sigut desestimada pels vots en contra de l'Equip de Govern, a pesar del vot favorable dels tres grups de l'Oposició

REGULACIÓ DE BICIS I PATINETS

El segon dels temes de mobilitat s'ha referit a la presència a la ciutat de bicicletes i patinets. El regidor del Grup Vox Vicente Montañez ha plantejat una àmplia moció amb 16 punts d'acord, que ha sigut recolzada per PP i Ciutadans, després que retirara tres d'estos punts (1, 7 i 8) a instàncies del PP (tant este grup com Ciutadans han criticat el to «sobreactuat» de la moció de Vox).

El delegat de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, ha explicat que la moció era innecessària perquè els assumptes que planteja ja estan resolts o regulats: l'ús i la gestió dels patinets elèctrics als carrers ja ha sigut establit detalladament en la recentment aprovada Ordenança de Mobilitat. A més, existixen tant un Pla de Mobilitat (PMUS) aprovat en 2013, i un Pla Metropolità, aprovat el passat mandat. Grezzi s'ha felicitat que l'Oposició «a poc a poc vaja assumint el nou model de mobilitat i de carrils bici després de quatre anys de batalla».

La proposta de Vox ha sigut rebutjada pel Ple, amb els vots contraris de l'Equip de Govern.