VALENCIA | SOCIETAT

Unrwa Comunitat Valenciana i l’Aula de Còmic de la Universitat organitzen un curs en línia gratuït sobre les dones refugiades de Palestina

ELPERIODIC.COM - 21/05/2020

Conéixer la vulneració dels drets humans i la importància del respecte a la dignitat humana en qualsevol circumstància de la vida és fonamental per a generar una consciència ciutadana responsable i implicada amb la conjuntura internacional. Sota aquesta premissa i apostant per la potencialitat del còmic com a eina de transformació social, UNRWA Comunitat Valenciana (Agència de Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina), l'Aula de Còmic de la Universitat de València i la Cátedra d’Estudis del Cómic Fundació SM-UV organitzen el curs ‘Drets humans i igualtat de gènere des del còmic’.

El curs té com a objectius promoure un coneixement crític sobre Igualtat de Gènere i Drets Humans prenent com a estudi de cas la situació de la població refugiada de Palestina des d'un enfocament de gènere; qüestionar els rols adscrits a les persones en funció del seu gènere i sancionats culturalment; conéixer experiències reals en la construcció del còmic social; i desenvolupar les competències dels i les participants en l'estructuració global del còmic.

Per a això, el curs compta amb la participació de la dibuixant Susanna Martín, qui, a través d'una sessió en streaming, reflexionarà sobre el còmic com a professió, farà una introducció al context actual del còmic social i periodístic, així com un anàlisi de pàgines de les seus creacions. A més, l'eina principal a utilitzar durant el curs serà el còmic ‘Gaza Amal: Historietes de dones valentes a la franja de Gaza’, realitzat per Susanna Martín, la versió bilingüe del qual castellà-valencià es publica ara (www.gazaamal.es).

El còmic Gaza Amal naix com una eina de sensibilització social i cerca desmuntar els estereotips culturals i de gènere sobre les dones palestines i acostar la realitat de les dones refugiades de Palestina de Gaza a la societat valenciana a través de les històries dels seus quatre protagonistes. Es pretén així generar una consciència crítica al voltant dels Drets Humans, estereotips de gènere-culturals i la rellevància de l'apoderament de les dones que, tant en el còmic com en la vida real, han de bregar amb diferents situacions quotidianes a les quals s'enfronten per ser dones i refugiades de Palestina. Fugir de personatges femenins estereotipats, amb poc protagonisme i pes en les històries, que reproduïsquen rols de gènere socialment assignats d'una banda; i, per una altra, oferir una visió més realista des de la dignitat i la resiliència de la dona, caracteritzen aquesta obra gràfica. L'autora abordarà el procés creatiu en la seua participació en el curs.

La formació, que es desenvoluparà entre l'1 i el 12 de juny de 2020, ha sigut adaptada a un format d'educació a distància per a poder ser desenvolupada a través de l'aula virtual de la Universitat de València durant l'Estat d'Alarma provocat pel COVID-19.

Aquest curs s'emmarca en ‘Gaza Amal: El còmic com a eina de transformació social i visibilització de les dones refugiades de Palestina’, un projecte desenvolupat per UNRWA Comunitat Valenciana gràcies al suport financer de l‘Ajuntament de València, i a través del qual es pretén promoure entre la població jove una consciència crítica sobre la Igualtat de Gènere i els Drets Humans.