La Universitat de València visibilitza la dona i la xiqueta en la ciència amb una setmana d'activitats
La Universitat de València ha previst per al Dia Internacional de la Dona i de la Xiqueta en la Ciència, l'11 de febrer, una setmana d'actes en diversos espais de la institució. La Facultat de Medicina i la de Farmà cia acolliran la II Jornada de Dones en Neurociència amb taules redones, xerrades, una exposició i l'entrega dels premis del concurs Dones en Ciència. El Jardà Botà nic acollirà el cicle Dones i Ciència al Botà nic. A més, la Facultat de FÃsica projectarà el documental ¿Dónde están las mujeres? i acollirà una masterclass a 74 alumnes de Batxillerat organitzada per l'Institut de FÃsica Corpuscular, on les estudiantes faran una prà ctica guiades per investigadores.
El dilluns dia 11, a partir de les 12 hores, i dins la II Jornada de Dones en Neurociència tindran lloc les Xerrades de Neurociència per a tothom, que es faran simultà niament a la Sala Darwin de la Facultat de Farmà cia i l'Aula Magna de la Facultat de Medicina. Les neurocientÃfiques que impartiran les conferències són MarÃa Abellán, Sandra Fernández, Carmen AgustÃn, Carla Sanchis, Marta Torrens, Alicia González, Raquel GarcÃa, Ana Lloret i Anna Carballo.
A la vesprada, a la Facultat de Medicina i Odontologia hi haurà la sessió La visibilització de les dones en l'educació cientÃfica, que serà inaugurada per la rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre. Aquesta part de la II Jornada Dones en Neurociència constarà d'una conferència de Tayra Lanuza (Mites, heroïnes i falsedats: els riscos de repetir vells errors en reivindicar el paper de les dones en la Història de la Ciència) i una taula redona amb Anna Carballo, Rafael Crespo, Ana Lluch i Tayra Lanuza, moderada per RocÃo GarcÃa. A les 18.45 serà la presentació de l'exposició itinerant Creadores: Dones en Ciència i finalment, a les 19 hores es lliuraran els premis del concurs Dones en Ciència.
Per al mateix dilluns 11, l'Institut de FÃsica Corpuscular (IFIC) ha programat una masterclass on 75 estudiantes de Batxillerat de vint-i-cinc centres educatius valencians aniran a la Facultat de FÃsica per a fer, guiades per investigadores de l'Institut, una prà ctica amb dades reals. A la vesprada i des del Parc CientÃfic, connectaran per videoconferència per a compartir els resultants amb altres alumnes que hauran realitzat el mateix exercici a Santiago de Compostela, Barcelona, Londres i Heidelberg. A més, la investigadora Mariam Tórtola i Ana Peñuelas, estudiant doctoral, impartiran xerrades a centres educatius de tota la Comunitat.
D'altra banda, a la Facultat de FÃsica es pot veure des del 4 de febrer i fins l'11 el mural-collage Troba CientÃfiques en FÃsica davant de la Secretaria del centre, el qual anima l'alumnat i professorat a trobar i visibilitzar cientÃfiques. A la Sala Lise Meitner de la facultat, dijous 14 a les 12.30 hores tindrà lloc la projecció del documental ¿Dónde están las mujeres?, elaborat pel Centre de Cultura Contemporà nia de Barcelona i que tracta l'escassa presència de les dones en posicions de responsabilitat en la ciència.
Jardà Botà nic
Les activitats programades durant el cicle Dones i Ciència al Botà nic entre el dimarts 12 i el divendres 15 de febrer tenen com a fil conductor la visibilització de les cientÃfiques del present i del passat, i fomentar l'accés als à mbits cientÃfics i tècnics de dones i xiquetes. Amb aquest objectiu, durant dimarts i dimecres es realitzaran una sèrie de xerrades impartides per expertes en botà nica, genètica, fÃsica i astronomia, a partir de les 19 hores. Durant el dijous, la taula redona "Aprofitar tot el talent. PolÃtiques d'Igualtat i Ciència" reunirà cientÃfiques en actiu amb responsables polÃtiques i università ries per posar el focus en com fer front a l'escletxa de gènere en ciència. La periodista Pilar Almenar serà l'encarregada de moderar la taula, on participaran Elena MartÃnez, vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València; Josefina Bueno, directora general d'Universitat, Investigació i Ciència; Eva Barreno, botà nica i investigadora; Mariam Tórtola, fÃsica i investigadora, i Teresa Samper-Gras, sociòloga i investigadora.
El cicle finalitzarà divendres amb l'espectacle de teatre cientÃfic CientÃficas: pasado, presente y futuro, dirigit a xiquetes i xiquets d'entre 8 i 14 anys i on cinc investigadores de la Universitat de Sevilla donen vida a cinc investigadores del passat per convidar l'espectador a formar part del món de la ciència.
11è Databeers VLC
En un ambient més distés, el Centre de Cultura Contemporà nia Octubre ha celebrat aquest dijous a la vesprada l'11è Databeers, on la ciència de dades i la cervesa han conviscut en el mateix espai. L'esdeveniment, organitzat per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) juntament amb el col·lectiu Databeers i el CCC Octubre, va tractar de forma relaxada i divertida la ciència de dades amb diferents xarrades d'expertes. Hi van participar Pilar Domingo-Calap (I2SysBio), Rosa Arroyo (Casfid), Anabel Forte (Departament d'EstadÃstica i Investigació Operativa de la Universitat) i Silvia Rueda (Departament d'Informà tica de la ETSE-UV).