La Universitat de València tindrà un paper rellevant en el desenvolupament europeu de la Intel·ligència Artificial
L’Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València coordinarà totes les accions relacionades amb la Intel·ligència Artificial (IA) per a les Ciències de la Terra i el Clima dins el projecte europeu ELISE. Finançat amb 12 milions d’euros per la Comissió Europea, liderat per l’Aalto University (Finlàndia) i integrat per 23 organismes de recerca, ELISE constituirà un centre d’investigació d’excel·lència per al desenvolupament de la IA en Europa.
L’aprenentatge automàtic ha desencadenat la revolució actual en Intel·ligència Artificial, fet que ha impactat en totes les disciplines associades, com ara la visió per computador i el processament sensorial, la ciència de dades, el raonament simbòlic, la robòtica o la interacció home-màquina. La separació entre investigació acadèmica i industrial és cada dia més difusa gràcies al ràpid i ampli procés de transferència del coneixement que s’està donant en aquest camp i que ha portat a la necessitat d’enfortir l’excel·lència de la investigació europea per a continuar sent competitius.
En aquest sentit, la Comissió Europea està invertint en el desenvolupament de xarxes de recerca en IA; i en la seua primera gran convocatòria –ICT-48 (H2020)– ha donat llum verda al projecte ELISE (European Learning and Intelligent Systems Excellence), una col·laboració internacional oberta i descentralitzada per a la recerca bàsica i aplicada en IA, on la Universitat de València té un paper important.
La iniciativa, finançada amb 12 milions d’euros, es recolza en la xarxa ELLIS, el Laboratori Europeu per a l’Aprenentatge i Sistemes Intel·ligents, que té com a meta atraure i retindre talent per a competir amb la Xina i els EUA en Intel·ligència Artificial. “ELLIS està impulsada per l’excel·lència i és una xarxa oberta, que és just el que Europa necessita; estem jugant per l’equip d’Europa”, comenta Samuel Kaski, investigador de l’Aalto University de Finlàndia, director del Centre Finlandès d’Intel·ligència Artificial FCAI i investigador principal del projecte.
Seguint aquesta línia, ELISE constituirà un centre de recerca d’excel·lència que agruparà més de 200 investigadors i un centenar d’organitzacions i empreses que treballaran, des de diferents vessants de la IA –15 programes–, tant en la recerca com en l’atracció de talent i la transferència del coneixement a la indústria. Cada programa aglutinarà els més destacats centres i investigadors en IA, per tal d’abordar els principals reptes científics i tecnològics que Europa ha d’afrontar i que impulsaran el seu paper en el món.
El projecte està integrat per 23 centres acadèmics i industrials punters en Intel·ligència Artificial a Europa: Aalto University (Aalto) [coordinador], University of Tübingen (EKUT), University of Amsterdam (UvA), Czech Technical University (CTU), Technical University of Denmark (DTU), Johannes Kepler Universität (JKU), University of Cambridge (UC), Consorzio Interuniversitario Nazionale Per L’informatica (CINI), Universitat de València (UVEG), Max Planck Society (MPG), Radboud University Nijmegen (RU), ETH Zürich (ETH), Oxford University (UOXF), University College London (UCL), Knowledge 4 all Foundation (K4A), Saidot OY (saidot), Oticon S/A (Oticon), FundingBox Accelerator (FBA), Siemens AG (Siemens), Zalando SE (Zalando), Fraunhofer (FRA), Spinverse (SPV), EnliteAi (Enlite). L’excel·lència científica dels seus investigadors queda fora de dubte, ja que aquests acaparen un total de 60 prestigioses beques ERC, compten amb un índex h d’impacte científic per damunt de 60 i lideren la recerca europea en IA.
La Universitat de València en ELISE
La Universitat de València –un dels 23 centres clau del projecte– participarà amb un programa científic destinat a millorar els models climàtics i l’anàlisi i interpretació de les dades del sistema terrestre. Gustau Camps-Valls, catedràtic d’Enginyeria Electrònica i investigador de l’Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València, al Parc Científic de la institució acadèmica, coordinarà les activitats relacionades amb la IA per a les Ciències de la Terra i el Clima. “Comprendre i modelar el sistema Terra és un dels objectius fonamentals que afronta la humanitat. Així ho ha considerat el Consell Europeu de la Investigació i ara la Unió Europea. Ara tenim accés a moltes dades i models precisos de simulació que, mitjançant la Intel·ligència Artificial, permeten atacar el problema. Es tracta d’un enfocament nou i una de les aplicacions més rellevants avui dia de la IA,” comenta el científic. “El projecte posarà en contacte directe els millors valors i les capacitats científiques d’Europa en IA i Ciències de la Terra i el Clima, per a atacar un dels problemes més urgents de la humanitat, el canvi climàtic”, conclou. Gustau Camps-Valls és titular de dos projectes de l’European Research Council (ERC): una Consolidator Grant obtinguda el 2015 i una Synergy Grant de 2019 dotada amb 10 milions d’euros, ambdós en la intersecció del machine learning i la física de l’atmosfera i la biosfera.
Els objectius d’ELISE
ELISE és una xarxa de centres amb aspiració global, però ancorats localment. Com la seua pròpia naturalesa, els objectius d’ELISE són oberts, descentralitzats i col·laboratius.
El projecte implementarà sis fluxos d’activitats per a aconseguir diferents objectius. Crearà i executarà una Agenda de Recerca Estratègica Europea en IA; dissenyarà un programa de mobilitat per a investigadors experimentats per al foment de noves idees i col·laboracions; posarà en marxa un programa de doctorat i postdoctorat amb fortes connexions industrials; connectarà els investigadors amb els propietaris dels recursos; incrementarà les innovacions en proporcionar experiència i treball en xarxa a actors industrials, i farà difusió del coneixement entre organitzacions acadèmiques, indústria i societat.
A més, dins la dinàmica d’ELLIS, ELISE invertirà esforços en matèria d’atracció i retenció de talent, tant d’investigadors experimentats com a nivell de formació. Establirà una xarxa d’investigadors excel·lents i laboratoris emblemàtics localment arreu d’Europa, com també una xarxa de formació atractiva per a científics júnior; estretirà lligams amb la indústria i difondrà els seus coneixement i mètodes de recerca entre la indústria i la societat.