VALENCIA | SOCIETAT

La Universitat de València s'uneix a la celebració de l'Orgullo Universitario

ELPERIODIC.COM - 23/06/2020

El 28 de juny se celebra el Dia internacional de l'Orgull LGTBI, data en què es commemoren els disturbis de Stonewall (Nova York, EUA) de 1969. La Universitat se suma a aquesta celebració des de 2017 hissant la bandera de l’arc de Sant Martí en els seus edificis i amb una programació cultural que per primera vegada serà online i en xarxa amb altres Universitats.

La Universitat de València, a través de Diversitats, se suma a la celebració de l'Orgull per a visibilitzar i impulsar les accions d'inclusió de tota la diversitat que existeix en la comunitat universitària i contribuir així a la superació de discriminacions i estereotips. Per això, la bandera LGTBI onejarà també enguany en els edificis del Rectorat, del Centre Cultural La Nau i en l'edifici històric del campus d'Ontinyent. La vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez, anima a la comunitat universitària a sumar-se als actes organitzats amb motiu d'aquesta celebració i convida a l'estudiantat, PAS i PDI a ser centre actiu d'aquest Orgull Universitari.

Arran de l'aprovació del Protocol d'atenció a la identitat i a l'expressió de gènere en juny de l'any passat amb motiu de l'Orgull, l'equip de Diversitats ha estat immers en el procés d'elaboració del futur Pla de Diversitats, per la qual cosa va encarregar la realització d'un Diagnòstic en matèria de diversitat LGTBI i ètnicocultural entre l'alumnat de la Universitat, elaborat per l'equip d’investigació MIDICO, i s'ha redactat un Reglament de Comissió de Diversitats, que després del vistiplau de la Comissió d'Estatuts d'aquesta Universitat anirà al pròxim Consell de Govern per a la seua aprovació.

En paral·lel i per a implicar en el procés al major nombre de persones, es crearan també grups de treball que assessoraran en el disseny de les polítiques institucionals en matèria de diversitat afectivosexual, de gènere, familiar, ètcnicocultural i religiosa. Si tens interés a participar, pots escriure a diversitats@uv.es.

Durant el confinament l'equip de Diversitats s'ha sumat a la convocatòria COST Action: LGBTI+ Social and Economical (in)equalities, de la qual ja forma part de l'equip nacional i ha concorregut també a dues convocatòries europees amb dos projectes: un liderat per la Università di Foggia, dins la convocatòria “KA2 - Cooperation for innovation and the exchange of good practices” i liderant un projecte europeu en col·laboració i coordinació amb altres universitats públiques espanyoles dins de la convocatòria REC (Rights, Equality and Citizenship programme). Fruit d'aquest treball, naix la idea d'organitzar entre les diferents Universitats una programació conjunta i online per a celebrar l'Orgull.

Orgullo Universitario

El programa del “Orgullo Universitario” es tracta d'una iniciativa interuniversitària coordinada des de Diversitats i les unitats i serveis amb competències en matèria de diversitat LGTBI de la Universitat Complutense de Madrid, Universitat de Salamanca, Universitat d'Oviedo i Universitat de Granada. Amb l'objectiu de configurar una programació el més inclusiva i participativa possible, s'ha convidat a la resta d'Universitats del Grup de treball estatal de Diversitat LGTBI en les Universitats, que va arrancar en maig d'enguany, a sumar-se i a compartir les accions previstes amb motiu de l'Orgull.

La programació va arrancar el dilluns 22 de juny i inclou la campanya de sensibilització “SOMOS HETERO(GÉNEAS)”, fent-se eco de l'any temàtic "2020, Dones LTB: Sororitat i Feminisme" de la FELGTB, i mostrant la diversitat de dones LTB. Segueix la campanya en xarxes socials utilitzant els etiqueta #orgullouniversitario, #somosheterogeneas i #mujeresLTB.

Al llarg de la setmana s'han previst activitats de matí i vesprada. Les taules redones virtuals als matins presentaran els resultats del projecte ADIM de diversitat LGBTI en l'àmbit laboral; s'exposaran projectes d'investigació en curs; es donarà informació sobre titulacions, màsters i programes de doctorat de diferents Universitats en matèria de diversitat i, finalment, es presentaran les línies de treball i reptes plantejats pel Grup estatal de Diversitat LGTBI en les Universitats.

Els diàlegs de les vesprades són converses entre dues persones d'institucions diferents entorn de la realitat LGTBI en les Universitats. Les disciplines en les quals s'abordaran la necessitat d'incloure aquests continguts en el curricula, la importància de tindre referents i l'abordatge interdisciplinari i respectuós amb la diversitat són el Dret, les STEM, les Ciències Audiovisuals i l'Educació física.

Finalment, i pensant que les circumstàncies del pròxim curs seran especials i complexes per als qui estan ara a les portes de la EBAU, s'ha organitzat un Diàleg interuniversitari sobre els recursos per acollir la diversitat que serà el 15 de juliol de vesprada (una vegada acaben els exàmens). La idea és donar a conéixer l'existència dels procediments de canvi de nom per a l'estudiantat trans; els protocols contra les violències masclistes i assetjaments discriminatoris; l'existència de banys inclusius o les vies de participació en l'àmbit universitari, amb la participació de col·lectius d'estudiants i altres membres de la comunitat universitària.

Totes les activitats es podran seguir en directe des del canal de Youtube de Diversitats de la Universitat de València.

MÉS FOTOS