VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

La Universitat de València presenta la publicació ‘Innovació i intel·ligència artificial al servei del desenvolupament rural’

ELPERIODIC.COM - 27/02/2020

L'acte de presentació s'ha celebrat aquest dijous 27 de febrer a l'Aula Magna del Centre Cultural la Nau

La publicació recull les conferències de la I Universitat d'Estiu d'Aras de los Olmos (UVAO) sobre ciència i el desenvolupament rural que es va celebrar a l'estiu de 2018

L'acte ha comptat amb les intervencions del vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; el director General d'Administració Local de la Generalitat Valenciana, Antoni Such; Juan Pablo Peñarrubia,  cap d’Innovació de la Diputació de València; l'alcalde d'Aras de los Olmos, Rafael Giménez; i Emilio Soria, director de la I Edició de la UVAO.

La publicació ‘Innovació i intel·ligència artificial al servei del desenvolupament rural’ està compresa per 14 textos que recullen les idees que es van compartir en aquella Universitat d'Estiu. Responsables polítics, professors universitaris i emprenedors situats en l'avantguarda d'aquests processos –indústria, turisme, economia col·laborativa, sector agropecuari o serveis socials- ens comuniquen a través dels seus textos l'aplicació pràctica d'eixes noves tecnologies al servei del desenvolupament rural.

El vicerector Jorge Hermosilla ha posat l'accent en la col·laboració entre la Universitat, l'ajuntament d'Aras de los Olmos, la Diputació de València i Caixa Popular, que ha fet possible la celebració de la UVAO i l'edició d'aquesta publicació. “La Universitat de València, fidel als seus valors humanistes i universals, vol ser generadora de coneixements aplicats als nostres pobles de muntanya i d'interior, altaveu de la riquesa i la potencialitat que aquests atresoren per a afavorir conjuntament un desenvolupament sostenible”, ha declarat el vicerector.

El director General d'Administració Local de la Generalitat Valenciana, Antoni Such, ha explicat que “la resolució del greu problema del despoblament necessita mesures dels poders públics, però també de les incoatives dels propis ciutadans en àmbits com la creació d'empreses, autoocupació, nous nínxols de negoci, que recolzades per les polítiques púbiques, ajuden a l'arrelament de la població en els municipis d'interior”.

Per la seua banda, el cap d’Innovació de la Diptuació de València, Juan Pablo Peñarrubia, va incidir en la necessitat d’establir instruments de col·laboració entre les administracions i els agents socials implicats, amb la finalitat de desenvolupar una programació que arribe a tots els problemes que ocasiona la despoblació des d’una visió integral.

L'alcalde d'Aras de los Olmos ha agraït l'esforç de la Universitat, Diputació i Generalitat i ha reivindicat que les poblacions rurals, de l'interior muntanyenc de la Comunitat Valenciana, necessiten encara més suport, “es necessiten polítiques de discriminació positiva per a aconseguir que tornen les inversions i les persones a aquestes localitats”. “Volem un poble que prenga les regnes del seu futur, que genere creixement a partir dels seus recursos i que no siga dependent sinó tot el contrari, que siga protagonista del seu desenvolupament” ha assegurat Rafael Giménez.

El professor Emilio Soria ha assenyalat que Aras de los Olmos “és un referent dels nous processos d'innovació i desenvolupament a nivell nacional i internacional, que ha sabut posar en valor tots els seus recursos materials i humans al servei del progrés i del benestar de les persones. Entre altres assoliments, i fruit de la seua empremta innovadora, porta camí de convertir-se en el primer municipi autoproveït d'energies renovables a Espanya durant els 365 dies de l'any”.