La Universitat de València participa en un projecte de prevenció de la ceguesa a Kenya
La professora Isabel Signes, del Departament d’Òptica i Optometria i Ciències de la Visió (Universitat de València), participa en un projecte de prevenció de la ceguesa a Kenya. Signes i un equip de huit voluntaris es van desplaçar a Kenya per a retornar la visió a persones pobres cegues per cataractes. La doctora Signes és presidenta de Visió Sense Fronteres, una ONG que des de fa 20 anys es dedica a la prevenció de la ceguesa ocasionada per dues de les seues causes més freqüents en països no desenvolupats, les cataractes i l’error refractiu no corregit.
Actualment, la Universitat de València i l’ONG estan treballant en la formalització d’un conveni impulsat pel Departament d’Òptica i Optometria i Ciències de la Visió. L’acord pretén afavorir sinergies de treball i iniciatives conjuntes per al desenvolupament de l’optometria i la prevenció de la ceguesa en zones necessitades, tant nacionals com internacionals.
L’última campanya es va desenvolupar del 8 al 15 d’octubre de 2021 a l’hospital Uthiru, un dels barris marginals més pobres de Nairobi. Es va revisar a 490 pacients, i es va operar a 249. També es van donar 261 ulleres de sol.
En la iniciativa van participar els oftalmòlegs Jaime Javaloy (Alacant), José Ignacio Valls (Alacant) i Tomás Moya (València). Així mateix, les infermeres Ivana De la Torre Lorite (València), Maribel Quinto Alarcón (Alacant) i Teresa Javaloy (Alacant), i els optometristes Mª Isabel Signes (Universitat de València), Raúl Montalbán (Alacant) i Miracle Inés Murillo (Villena, Alacant).
Barris marginals de Nairobi
Enguany el projecte es va desenvolupar en un dels barris marginals de Nairobi, la capital de Kenya. Concretament en un xicotet hospital de recent obertura. Era la primera vegada que s’utilitzaven els quiròfans. Nairobi és la ciutat més poblada d’Àfrica Oriental, amb una població urbana estimada de més de quatre milions d’habitants.
L’acolliment per la seua part del personal local de l’hospital va ser molt bona i va facilitar en tot moment personal de suport a més de treballar junts en quiròfan.
La majoria dels pacients van ser de l’ètnia ‘kikuyo’, la majoritària en la zona, però també van acudir pacients de zones molt apartades com Kissi, Meru i Mombasa. Segons van comentar a la seua arribada, ho van escoltar per la ràdio o bé es van informar per xarxes socials i es van decidir a fer el llarg viatge per a ser atesos. Alguns dels pacients havien sigut diagnosticats amb cataracta feia temps, però en no tindre recursos, no havien pogut operar-se.
Esther Muthoni Passaris, representant de dones del comtat de Nairobi en el parlament bicameral de Kenya i membre del Partit Polític del Moviment Democràtic Taronja (ODM), va visitar la campanya i va donar suport donant difusió.
La revisió de pacients per a seleccionar aquells amb cataractes la va realitzar personal local dues setmanes abans de l’arribada de l’equip. Un total de 2.890 pacients van ser revisats per la contrapart local, d’aquests 490 pacients van ser reclutats per a cirurgia. Una vegada dilatat el pacient, i presa la seua pressió intraocular, van ser operats 249 ulls, tots de cataractes excepte un de parpelles per accident. Alguns pacients van ser exclosos per presentar un altre tipus de patologies oculars, no tractables amb la intervenció.
Les jornades diàries començaven a les 7:30 hores i acabaven sobre les 19 hores, a causa del toc de queda decretat a Kenya per la COVID. Els oftalmòlegs no deixaven d’operar ni per a anar a dinar, per tal d’optimitzar al màxim el temps de treball.
Tot va estar organitzat per Amrita Kenya com a contrapart local, com en les edicions anteriors. Enguany, per tercer any consecutiu, s’ha comptat també amb la col·laboració de l’Ajuntament de Calp.