VALENCIA | MEDI AMBIENT

La Universitat de València participa en un projecte nacional per a crear la col·lecció d'insectes pol·linitzadors

ELPERIODIC.COM - 16/12/2024

El Museu de la Universitat de València d’Història Natural (MUVHN) digitalitzarà les seues col·leccions d'insectes pol·linitzadors, coordinarà la localització de col·leccions rellevants a Espanya i analitzarà canvis en la distribució i densitat dels pol·linitzadors, clau per a entendre la seua evolució i el seu paper en la biodiversitat i l'agricultura.

La Universitat de València (a través del MUVHN), juntament amb la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Navarra i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona treballaran en el projecte INC-STEP, una iniciativa per a crear una Col·lecció Nacional de Referència de Pol·linitzadors a Espanya. Aquest projecte està finançat pel programa Horizon Europe dins de les convocatòries TETTRIs i coordinat pel Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC). Es tracta d'una col·lecció de referència nacional, pionera i accessible d'aquests insectes.

El projecte se centra en sis grups clau d'insectes pol·linitzadors (papallones diürnes, mosques de les flors i abelles/borinots) i abasta tasques com la revisió taxonòmica, digitalització de col·leccions, desenvolupament d'eines d'identificació i anàlisi de deficiències en les col·leccions existents. També es promourà l'accés obert a col·leccions virtuals, beneficiant tant a científics i científiques com al públic en general que necessiten la seua consulta.

Juntes, les institucions que integren el projecte posseeixen més de set milions d'espècimens d'insectes, que són custodiats per personal especialitzat en entomologia i estudiats per un ampli ventall d'especialistes.

Noves ferramentes i accés obert

A més de la revisió taxonòmica dels exemplars, INC-STEP analitzarà les deficiències taxonòmiques i geogràfiques en les col·leccions existents i desenvoluparà eines innovadores per a facilitar l'accés i incorporació d'espècimens de col·leccions públiques i privades addicionals. Entre les innovacions del projecte s'inclou la digitalització de les col·leccions i espècimens per a crear col·leccions virtuals accessibles des d'internet. Aquestes eines permetran a científics i científiques i al públic accedir a informació crucial sobre els pol·linitzadors de manera més eficient i efectiva. També, es realitzaran cursos d'identificació i s'elaboraran fitxes per a permetre identificar les espècies dels principals grups de pol·linitzadors seleccionats en el projecte. Aquests recursos seran especialment útils per a separar aquelles espècies molt similars i que requereixen de bibliografia especialitzada per a la seua determinació. A més, Espanya, sent el país amb el major nombre d'Àrees Clau de Biodiversitat del Mediterrani, alberga una alta proporció d'espècies d'insectes incloses en la llista roja internacional, moltes d'elles endèmiques.

El treball de la Universitat i aplicacions pràctiques

La Universitat de València, a través del MUVHN, participa en aquest projecte com a responsable de la custòdia i gestió de les col·leccions entomològiques de la pròpia institució. El MUVHN disposa de personal tècnic especialitzat per a garantir la conservació i investigació d'aquestes col·leccions científiques. Dins del marc del projecte INC-STEP, el museu digitalitzarà totes les seues col·leccions d'insectes pol·linitzadors i contribuirà al desenvolupament d'eines específiques per a la seua identificació a nivell taxonòmic.

Així mateix, el MUVHN coordinarà les accions necessàries per a localitzar i gestionar altres col·leccions científiques espanyoles que puguen albergar material rellevant d'aquests grups d'insectes, proporcionant dades i espècimens representatius clau per al projecte. Aquesta informació és molt important per a avaluar l'estat actual dels principals grups de pol·linitzadors i analitzar la seua evolució al llarg dels últims anys. Els canvis en les densitats poblacionals, així com en la distribució espacial i altitudinal d'aquests insectes, poden donar informació sobre les dinàmiques futures dels pol·linitzadors. Cal recordar que aquests organismes exerceixen un paper crucial en la fertilitat dels cultius i en el manteniment de la biodiversitat dels ecosistemes.