VALENCIA | MEDI AMBIENT

La Universitat de València lidera una investigació espanyola sobre els models de conservació de la natura

ELPERIODIC.COM - 17/12/2020

El projecte es desenvoluparà fins al 2023 i estudia els parcs naturals de tres comunitats autònomes per analitzar com ha evolucionat la seua conservació i millorar-ne la gestió

“Les polítiques de conservació han sigut les responsables de la major reordenació territorial de l’Estat espanyol a través del creixement de les àrees protegides. Des de l’any 1994, aquestes s’han quintuplicat –de 465 a més de 2427–, però en aquest període s’han reduït les inversions i el personal respecte a aquell moment. Aquest estudi ajudarà a resoldre la falta d’estudis històrics i comparatius d’àrees protegides a Espanya” destaca Beatriz Santamarina, professora del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV.

En el projecte “GOBERPARK. Antropologia de la conservació. Una aproximació comparativa a les genealogies i el desenvolupament dels parcs naturals a Espanya” també participa EUROPARC-Espanya, que forma part de la Federació de Naturalesa i Parcs Nacionals d’Europa (EUROPARC). Entre les eines utilitzades, es posaran en funcionament diferents tècniques d’investigació i es donarà protagonisme a les metodologies participatives: entrevistes, grups focals, observació participant, tallers d’anàlisis, de mapeig i de diagnòstic són algunes de les eines que s’implementaran.

El projecte estudiarà l’evolució d’un total de sis parcs naturals, entre la Comunitat Valenciana (dos), Catalunya (dos) i Andalusia (dos), per conèixer la història de les polítiques de conservació d’aquests. A més, identificarà els models de conservació de cada territori segons les seues condicions (ambientals, polítiques, econòmiques, socials i culturals) i les representacions de la natura, el territori i l’activitat humana.

Entre els objectius del projecte, l’estudi oferirà un diagnòstic per consensuar eines més eficaces per a la gestió de les àrees protegides. Entre les activitats que es duran a terme, ja s’ha programat un workshop virtual per a març del 2021 i un Congrés sobre Antropologia de la Conservació per a octubre del 2021, a València. El projecte està finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), i el seu número de referència és PID2019-106291RB-I00/ AEI10.13039/501100011033.