VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

La Universitat de València investiga el potencial de transmissió ambiental del coronavirus

ELPERIODIC.COM - 13/05/2020

Es tracta d'un estudi de vigilància epidemiològica i epidemiologia molecular que analitzarà factors ambientals i socials de la propagació

El Ministeri de Ciència i Innovació, a través del Fons Covid-19 de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), finança un estudi destinat a determinar la presència de SARS-CoV-2 en mostres ambientals així com el seu potencial de transmissió indirecta. El projecte està coordinat des de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes, en el Parc Científic de la Universitat de València, i els resultats aportaran informació valuosa per al maneig de l'epidèmia.

Dirigit per Pilar Domingo, investigadora de la Universitat de València en l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio (UV-CSIC), el treball analitzarà el potencial de transmissió del virus en les condicions ambientals i socials d'Espanya; investigarà les plantes de tractament d'aigües residuals, l'alliberament del virus per via intestinal, així com la seua presència i comportament en superfícies comunes –plàstics, acer inoxidable o cristall, entre altres.

Encara que el SARS-CoV-2 i altres coronavirus es transmeten principalment de manera directa entre individus durant les fases epidèmiques, la possible permanència del virus en l'ambient té el potencial d'originar nous brots malgrat els esforços de mitigació desplegats. “Determinar la presència del SARS-CoV-2 en l'ambient és fonamental per a un adequat control de l'epidèmia més enllà de les accions encaminades a reduir la transmissió directa del virus”, explica Pilar Domingo. “Avaluar la potencial transmissió indirecta a través de superfícies, aigües o aliments serà clau a l'hora de prendre decisions a curt termini que ajuden al control del virus i minimitzen el risc d'aparició de nous brots”, assenyala.

El grup d'Evolució Experimental de Virus de l’I2SysBio, que dirigeix el genetista Rafael Sanjuán i al qual pertany Pilar Domingo, prestarà un servei epidemiològic a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, a través de la Direcció General de l’Aigua i de l’Empresa Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR),  en matèria de virologia ambiental.

Aquesta cooperació es concretarà en breu mitjançant la signatura d'un conveni entre aquesta conselleria i tres universitats públiques valencianes –Universitat de València, Universitat Jaume I i Universitat Miguel Hernández–, per a dur a terme un programa de monitoratge i detecció precoç de la presència de material genètic del coronavirus SARS-CoV-2 en les aigües residuals de tot el territori de la Comunitat Valenciana.

El projecte subvencionat ara pel Fons COVID integra, a més, investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe de València, de la Fundació FISABIO i del CSIC.

Fins avui, aquest fons gestionat per l’Instituto de Salud Carlos III ha aprovat 117 propostes d'investigació per a la millora del maneig del coronavirus, amb una inversió de quasi 22 milions d'euros. Els projectes incideixen en la investigació de la resposta immunitària, la biologia, l'epidemiologia o les manifestacions clíniques del virus, la cerca de possibles fàrmacs i el desenvolupament de vacunes, l'estratificació de pacients segons el pronòstic de la malaltia i la cerca de noves solucions de salut pública per a millorar el control de la pandèmia, entre altres qüestions.