La Universitat de València i Fisabio desperten vocacions científiques en l’estudiantat a través del concurs “De major vull ser com…”
Han lliurat al Jardí Botànic de València els premis de la VI edició del concurs de vídeos “De major vull ser com…”, l’objectiu del qual és promoure vocacions científiques i visibilitzar el paper de les dones en la ciència
Està dirigit a estudiantat d’Educació Secundària, Batxillerat i Formació Professional, i s’ha celebrat en el marc del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència
L’esdeveniment ha estat conduït i amenitzat per la biomèdica i divulgadora científica Helena González, de Big Van Ciència, i hi ha assistit part de l’estudiantat dels 31 centres educatius que han presentat 48 vídeos a aquest certamen. El concurs reparteix en total 16.000 euros en huit premis.
En els vídeos, els i les alumnes han destacat com a referents la figura de moltes dones en àmbits cientificotècnics, com ara Pura Muñoz Cánoves, investigadora actual especialitzada en envelliment cel·lular i la investigació del càncer; Sofia Kovalévskaya, la primera dona que va obtenir un doctorat en matemàtiques; o el treball que desenvolupa l’arquitecta Carme Pinós. En aquestes peces audiovisuals breus es mostra la contribució a la ciència d’aquestes dones i d’altres, i com els seus treballs han millorat la qualitat de vida de la ciutadania.
Els premis estan repartits en quatre categories (Millor Guió, Millor Producció Audiovisual, Vídeo més Innovador en la Selecció del Personatge i Premi del Públic) tant per a ESO i cicles bàsics d’FP, per una banda, com per a Batxillerat i cicles mitjans i superiors de FP, per l’altra, amb una dotació de 2.000 euros per a cadascun. Totes les obres es poden consultar en el blog del concurs.
Així, per a ESO i cicle bàsic d’FP, els premis han estat al Millor Guió per al Colegio San José y Santa Ana de Torrent amb l’obra “¡No me cuentes cuentos!”; la distinció a Millor Producció Audiovisual ha correspost a “¿Emmy qué?, de l’IES El Quint de Riba-roja del Túria; mentre que com a Vídeo més Innovador en la Selecció del Personatge s’ha premiat “De major vull treballar amb el cor com Pura”, del Colegio Abecé de Gandia.
En Batxillerat i cicles mitjans i superiors d’FP, el premi al Millor Guió ha correspost al treball “De major seré... el que jo vulga ser” (IES Pou Clar d’Ontinyent); el de la Millor Producció Audiovisual ha correspost al treball “Juntes continuarem fent història” (Mare Vedruna Sagrado Corazón FEC de Castelló de la Plana) i el premi al Vídeo més Innovador en la Selecció del Personatge a “Las mujeres que nos lanzaron al espacio” (IES La Mola de Novelda).
Els dos accèssits que s’han concedit han recaigut en el Col·legi Santiago Apòstol del Cabanyal (València) pel vídeo “La historia de Sofía” i en “Dissenyadores de somnis”, de l’IES Cid Campeador, també de València; ambdós dins de la modalitat Vídeo Innovador en la Selecció del Personatge.
En aquests premis falta afegir el Premi del Públic al Millor Vídeo, que s’atorgaran després d’una votació en línia oberta a través d’aquest enllaç que estarà disponible fins al dia 28 de febrer i que es coneixerà en el marc del 8M, Dia Internacional de la Dona.
Pel que fa a la dotació dels premis, dels 2.000 per a cada guardó, 1.000 euros es destinaran a la compra de material científic i/o tecnològic per part del centre educatiu al qual pertanyen els/les creadors/es del vídeo. Els 1.000 € restants seran per als joves que han participat en la seua elaboració i que també es destinaran a la compra de material tecnològic o educatiu.
Gala
A la gala de lliurament de premis d’aquesta sisena edició del concurs han assistit Manuel González Ferrandis, delegat d’Estudiants de la Universitat de València; María Amparo García Layunta, directora general d’Assistència Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública; Mónica Pont, directora gerent de Fisabio; així com representants d’entitats de recerca de la Comunitat Valenciana (INCLIVA, ISABIAL i ISS La Fe).
A més, durant la gala, l’estudiantat ha pogut escoltar unes breus xarrades de Javier Quesada (president de la Fundació Premis Rei Jaume I), així com les investigadores Dolores Corella i Ángela Pérez, ambdues premiades amb aquest guardó el 2018 i 2022, respectivament. Les dues investigadores s’han dirigit als joves explicant la seua trajectòria professional i animant-los a continuar impulsant la ciència i la tecnologia des d’una perspectiva de gènere i d’igualtat.
Jurat
En aquesta edició, el jurat ha estat format per Paula Ruiz, investigadora del Servei de Seqüenciació de la Fundació Fisabio; Patricia Souto, tècnica audiovisual de la Universitat de València; Oti Rodríguez, tècnica de comunicació de la UCC+i de la Universitat d’Alacant; Delfina Roca, cap de secció de coordinació de Divulgació Científica a la UCC+i de la Universitat de Múrcia; i Paqui Méndez, Directora de Curtmetratges per la Igualtat i Directora de l’Associació per la Coeducació.
“De major vull ser com...” és un projecte que forma part del pla anual d’activitats de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València i de la Fundació Fisabio, i que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FEYT) i el Ministeri de Ciència i Innovació.