VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

La Nau de la Universitat de València, distingida amb la Medalla de la Reial Acadèmia de Sant Carles

ELPERIODIC.COM - 13/12/2018

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha rebut la Medalla al Mèrit de les Belles Arts concedida per la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles. El lliurament s'ha celebrat al Saló d'Actes de la Reial Acadèmia, ubicada al Museu Sant Pius V.

L'acte ha estat presidit per la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, pel president de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, Manuel Muñoz, per la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, per l'acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, Román de la Calle, i per la secretària general de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, Aurora Valero.

La rectora Mª Vicenta Mestre ha agraït 'aquesta digníssima distinció que atorga la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i gràcies al vicerector de Cultura i tot el seu equip que dia a dia treballen perquè La Nau siga una nau oberta al coneixement'. 'Rebem aquesta distinció per part d'una institució germana que ha compartit espai, temps i visió amb la Universitat de València. Aquesta Medalla ens reforça en el nostre compromís compartit amb vostès, compartit amb la societat valenciana a la qual ens devem', ha asseverat Mestre.

La 'laudatio' ha estat a càrrec de Román de la Calle, qui ha recordat 'la història comuna i la rica memòria compartida d'aquestes dos institucions, pel que les tasques i gestions comunes han de continuar treballant-se i enfortint-se'. De la Calle ha recordat alguns dels objectius que comparteixen la Universitat i la Reial Acadèmia 'com són el foment i la divulgació del saber i el coneixement'. A més, l'acadèmic ha remarcat 'la transformació que ha viscut La Nau els últims 20 anys, convertint-se en un centre de referència, excel·lència, qualitat i eficàcia '.

Al lliurament de la Medalla al Mèrit també han assistit el vicerector de Cultura i Esports, Anrtonio Ariño, el degà de la Facultat de Geografia i Història, Josep Montesinos, el gerent de la Fundació General de la Universitat, Cristóbal Soria, i nombrosos membres de l'equip de treball de La Nau.

La junta general d'aquesta institució va aprovar per unanimitat la distinció al projecte cultural de La Nau de la Universitat de València 'per l'elevat nivell de les seues propostes, en les quals queden reflectides d'una manera notable i destacada la pluralitat, la llibertat i la transmissió del coneixement, en l'àmbit de les arts, les ciències i les humanitats; conformant l'edifici de l'antiga Universitat-Estudi General –en el qual es va fundar aquesta Reial Acadèmia l'any 1768– com un imprescindible espai cultural, a l'abast de tots els valencians'.

La Nau, l'emblema de la política cultural de la Universitat

Des dels seus orígens i a través dels segles, les universitats han contribuït al progrés de la societat com a espais culturals i han sigut els focus centrals i històrics de la transmissió del saber, de la cultura i de la ciència.

El Centre Cultural La Nau constitueix el principal emblema de la política cultural de la Universitat de València i s'ha convertit en l'espai cultural més singular de la institució amb una programació cultural estable per a la ciutadania. Organitzacions i institucions culturals i cíviques, en la cerca de models alternatius i emergents, promouen amb La Nau tot tipus d'activitats culturals.

En els últims anys la seua tasca en l'àmbit cultural ha sigut premiada per diverses entitats. La històrica cartellera Turia va concedir el 2013 al Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València el Premi a la Millor Contribució Cultural de la ciutat de València.

El 2014 La Nau va rebre el guardó de la revista Tendencias (2014) i la condecoració de l'Orde de les Palmes Acadèmiques pel Ministeri de Cultura Francés pel suport a la cultura francesa de la Universitat de València, a través de la figura del seu vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño.

A més dels premis al projecte cultural de La Nau, també han rebut guardons diversos projectes culturals de la Universitat, entre els quals destaquen diverses publicacions, imatges i catàlegs d'exposicions en els Premis de l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, o projectes culturals: Assaig, Grup de Teatre de la Universitat de València, Premi Avetid (Associació d'Empreses d'Arts Escèniques del País Valencià) i Escena Erasmus (Premi Carlemany de la Joventut del Parlament Europeu i Menció d'Honor de la Lliga Europea de las Federacions d'Empreses d'Arts Escèniques Pearle Live Performance Europe), entre altres.

El 1999, amb motiu de la celebració del seu cinqué centenari, la Universitat de València va reobrir la seua històrica seu, l'edifici de La Nau, com un espai cultural, universitari i obert a la societat valenciana després d'una ambiciosa reforma integral. La seu de l'Estudi General, les aules del qual havien acollit centenars de generacions d'estudiantat universitari des del 1499, mirava cap al segle XXI totalment condicionada com un espai cultural contemporani i amb una personalitat pròpia. Hui, dènou anys després, el Centre Cultural La Nau ha esdevingut l'espai cultural més singular de la Universitat amb una programació cultural estable per a la ciutadania.