VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

La Universitat de València i el CSIC inauguren demà el seu Institut de Biologia Integrativa de Sistemes

ELPERIODIC.COM - 05/02/2018

La Universitat de València i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) inauguren demà, dimarts 6 de febrer, un nou centre mixt de Recerca. L'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SYSBIO) es dedica a l'estudi de sistemes biològics complexos, sobretot microorganismes, amb aplicacions principalment en biomedicina i biotecnologia. El centre, que funciona mitjançant un innovador model de recerca públic-privada, serà inaugurat pel rector Esteban Morcillo i la presidenta del CSIC, Rosa Menéndez.

L'acte tindrà lloc en les instal·lacions de l'I2SYSBIO, en el Parc Científic de la Universitat de València, i comptarà amb la presència de la Secretària d'Estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació, Carmen Vela; el Conseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, Vicent Soler; el director i el sotsdirector de l'I2SYSBIO, José Luis García López i Juli Peretó, respectivament, entre altres autoritats.

L'estudi actual dels processos biològics dels organismes vius, tractats com a sistemes complexos, requereix la col·laboració de diverses disciplines teòriques i experimentals que conflueixen en la Biologia Integrativa de Sistemes. Els avanços del coneixement sistèmic de la vida s'uneixen a la cerca de solucions en el camp de la salut o en la indústria farmacèutica i agroalimentària. Es tracta d'un àrea recent de recerca científica, també denominada Nova Biologia, que es nodreix del coneixement de genetistes, bioquímics, biòlegs cel·lulars, enginyers, físics o bioinformàtics, entre uns altres.

L'I2SYSBIO, centre mixt de recerca la Universitat de València i el CSIC, centra la seua recerca en l'estructura, la funció, la dinàmica, l'evolució i la manipulació de sistemes biològics complexos, amb una èmfasi en l'estudi dels sistemes de microorganismes. Estructurat en cinc àrees d'acció –treball interdisciplinari per a la resolució de problemes comuns, desenvolupament d'investigació d'excel·lència, transferència del coneixement, formació d'investigadors i impuls de la Biologia Integrativa de Sistemes a Espanya–, l'institut naix obert a la participació de les empreses. És el cas de la biotecnològica BIOPOLIS, primera entitat privada a signar un protocol de col·laboració amb el nou Institut de Biologia Integrativa de Sistemes.

Codirigit pel microbiòleg José Luis García López (CSIC) i el bioquímic Juli Peretó (UV), l'institut abasta cinc programes de recerca biològica –Teòrica i Computacional, de Sistemes d'Interaccions Moleculars i Regulació, de Sistemes de Patògens, Evolutiva de Simbionts, i Biologia de Sistemes Aplicada i Biologia Sintètica–, i compta amb tretze grups de recerca.

Allotjat en un edifici construït recentment al Parc Científic de la Universitat de València, l'I2SYSBIO inicia la seua marxa amb una plantilla d'uns 80 treballadors –entre investigadors i personal de suport–, i un bagatge científic d'excel·lència aportat per investigadors en la seua majoria procedents de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, de la Universitat de València, i de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes, centre mixt CSIC-UPV.

El nou edifici s'estructura en amplis espais oberts i compartits, a manera de laboratoris co-working, inspirats en la filosofia de treball dels més avançats centres de recerca, i pensats per a afavorir la col·laboració entre investigadors de diferents àrees teòriques, experimentals i computacionals en projectes comuns.

La inauguració de l'I2SYSBIO tindrà lloc dimarts 6 de febrer, a les 10:30 hores, en les instal·lacions del nou institut, al Parc Científic (Campus Burjassot-Paterna).