VALENCIA | SOCIETAT

La Universitat de València acull la Lliga de Debat Universitària centrada en la sostenibilitat del turisme

ELPERIODIC.COM - 29/03/2023

12 equips provinents d’universitats del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears han participat en la competició que ha acollit la Universitat de València

“Podran els nostres fills seguir fent turisme?”, “És realment necessari el turisme o és prescindible?” i el “turisme com a detonant de la gentrificació” han estat només uns quants dels arguments que s’han posat damunt la taula durant la competició

El Centre Cultural La Nau ha acollit la fase final de la Lliga de Debat Universitària 2023 de la Xarxa Vives en què vora 70 estudiants de 12 universitats del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears han defensat la posició “a favor” i en “contra” sobre un tema d’actualitat: «És sostenible el turisme?». Després de tres dies intensos de debats, del 27 al 29 de març, l’equip de la Universitat Autònoma de Barcelona ha guanyat la competició i l’equip de la Universitat Pompeu Fabra ha resultat subcampió. Domink Andras, de l’Autònoma de Barcelona, ha estat guardonat com a millor orador de la Lliga.

L’acte de lliurament de premis i cloenda, celebrat dimecres 29 de març, ha comptat amb l’assistència de Pilar Ezpeleta, directora general d’Universitats de la Generalitat Valenciana; Manuel González, Delegat d’Estudiants de la UV; Carles Padilla, vicerector d’Internacionalització i Multilingüisme de la UV; i ha estat conduït per Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives d’Universitats.

El Delegat d’Estudiants de la UV, Manuel González, ha agraït a la Xarxa Vives l’organització de la Lliga a la Universitat de València així com al Servei d’Informació i Dinamització, una activitat que s’ha fet “amb bon treball i molta il·lusió”. Però, especialment, González ha destacat la tasca feta per tots els estudiants participants, de la qual ha subratllat que “en els temps que corren no és habitual trobar-se amb debats argumentats i que fan moure els propis pensaments”.

Per la seua part, la directora general d’Universitats, Pilar Ezpeleta, ha apuntat com la Lliga de Debat impulsa “la consciència de ciutadania entre els joves” i “la cultura del treball constructiu”. Segons Ezpeleta, aquesta activitat de la Xarxa Vives d’Universitats aconsegueix “connectar territoris i cultures”, “capacitar als joves” i “involucrar de manera significativa mitjançant a formació d’opinions informades”.

Finalment, el vicerector d’Internacionalització i Multilingüisme, Carles Padilla, ha descrit la Lliga com “una trobada per intercanviar experiències i coneixements” que durant sis dies ha omplert la Universitat de València de debats emocionants i diàlegs entre estudiantat universitari que comparteix una mateixa llengua.

En l’edició 2023, s’ha declarat com a vencedor de la competició l’equip de la Universitat Autònoma de Barcelona, format pels estudiants Pau Hernández del Àguila, Rocío Albert Zayas i Dominik Andras. El jurat de la competició, integrat per professionals de la cultura, l’ensenyament i el periodisme, han valorat cada debat d’acord amb la qualitat de les intervencions i la solidesa de les argumentacions, així com el grau de domini del tema, la fluïdesa comunicativa dels participants i la posada en escena.

En aquesta edició, l’alumnat prové de les següents disciplines acadèmiques: Dret (32%), Ciències Polítiques (11%), Relacions Internacionals (7%), Administració i Direcció d’Empreses (7%), Filologia Catalana (4%), Economia (4%) i Geografia (3%), entre d’altres titulacions. A la fase final han participat equips de la Universitat d’Alacant, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat de les Illes Balears, Universitat Jaume I, Universitat de Lleida, Universitat Politècnica de València, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Ramon Llull, Universitat Rovira i Virgili i Universitat de València.

La Universitat de València a les lligues de debat 2023

L’equip de la Universitat de València, que ha disputat la semifinal contra la Universitat Pompeu Fabra, ha demostrat un gran nivell al llarg de tota la competició. Està format per Tomàs Atanes Arnal, Alba Martínez Albelda i Silvia Ors Diéguez, tots tres estudiants del doble grau en Dret i Ciències Polítiques i de l’Administració Pública; María Vila Soriano, estudiant del doble grau en Dret i Economia; i Clara Chiner Renales, estudiant del doble grau en Sociologia i Ciències Polítiques i de l’Administració Pública. Per preparar l’equip, s’ha comptat amb Gonçal López-Pampló, professor del Departament de Filologia Catalana de la UV.

La Universitat de València ha estat enguany seu de les fases finals de la Lliga de Debat Universitària i de la de Secundària i Batxillerat, una cita anual en què participen estudiants universitaris i preuniversitaris del País Valencià, Catalunya i Andorra.

La Lliga de Debat Universitària és una competició dialèctica entre equips d’estudiants universitaris que debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. Des de l’any 2005, la competició fomenta entre l’estudiantat universitari l’ús de la paraula i capacitats com el treball en equip, la documentació, l’anàlisi crítica i l’argumentació. Organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats, compta amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana i del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. En l’organització de la fase final a la Universitat de València, ha comptat amb la col·laboració de la Delegació d’Estudiants i del Servei d’Informació i Dinamització (Sedi), així com també d’altres serveis de la UV: el TAU i el Centre Cultural La Nau.