VALENCIA | EDUCACIÓ

La Universitat se suma als actes de la Setmana Mundial per l’Educació (SAME) centrada enguany en el professorat

ELPERIODIC.COM - 26/04/2022

Es convida els mitjans de comunicació especialmente a la lectura del manifest que serà el mateix dijous 28 a les 11 hores en el jardí de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació.

La Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la Universitat de València acull el dijous 28 d'abril els actes de la Setmana d'Acció Mundial per l'Educació (SAME) que enguany se centra en el lema ‘Alça la veu pel professorat’.

El Aula Magna de la facultat serà la seu del programa organitzat per a la jornada. Començarà a les 9:30 hores amb l’obertura institucional de l'acte on es presentarà la campanya. Participaran autoritats acadèmiques i de les organitzacions participants. Presenta Jorge Sebastián Lozano, coordinador del projecte SAMEUV. A les 10 hores, conferència sobre ‘El professorat davant els desafiaments contemporanis’, a càrrec de Javier Molina (professor de Ciències de l'Educació de la Universitat de Granada) i Lucía Rodríguez (responsable de Incidencia y Campañas de Entreculturas). Modera Cristina Pulido (professora del Departament d’Educació Comparada i Història de l'Educació de la UV). A les 11 hores, es llegirà el manifest de la Campanya Mundial per l'Educació al voltant del leitmotiv "Alça la veu pel professorat", en el jardí de la facultat. A les 11:30 hores, ‘Vivències del professorat des del Sud’, testimoni de dues mestres de la xarxa Fe i Alegria a Colòmbia i República Dominicana. Modera Cecilia Villarroel (Campaña Mundial por la Educación). A les 12 hores, ‘Alça la veu pel professorat’, exhibició de produccions creatives generades per l'alumnat a partir de les accions formatives desenvolupades en el marc del projecte SAMEUV. I a les 13 hores, clausura de l'acte, a càrrec de la coordinació del projecte i representants de les organitzacions de la CME a la Comunitat.

La pandèmia ha posat de manifest el valor insubstituïble de la professió docent en la societat, però també les difícils condicions de treball que pateixen. Els i les docents, amb una àmplia majoria de dones, han estat en primera línia per a garantir la continuïtat de l'aprenentatge quan les escoles estaven tancades, i per a proporcionar suport socioemocional al seu alumnat, especialment a l'estudiantat més vulnerable.

La sobrecàrrega de faena, l'estrés acumulat, l'estat psicològic o la falta de suport al professorat són algunes de les causes que poden produir una gran desmotivació, baixes per malaltia, absentisme i un baix rendiment laboral. És fonamental cuidar la salut mental del professorat, ja que aquesta prediu el benestar emocional i el compromís de l'alumnat, i es tradueix en qualitat educativa.

La Campanya Mundial per l'Educació es realitza arreu del món per tal de visibilitzar la importància de l'educació tant en països del Nord com del Sud. S'organitza tots els anys per a demanar als representants polítics que rendeixen comptes per a aquest objectiu, i que la ciutadania participe activament en els processos necessaris perquè el dret a una educació inclusiva, equitativa i de qualitat siga una realitat per a totes les persones del món. Per això, més de 124 països se sumen a l'acció. La Setmana d'Acció Mundial per l'Educació (SAME) és el moment central de la Campanya, que enguany centra la seua atenció en la difícil situació del professorat.

La Universitat de València dóna suport decididament a la SAME des de fa dues dècades mitjançant la participació oberta del seu professorat i alumnat, però de manera organitzada en el marc d'un projecte d'innovació educativa de reconeguda trajectòria

Docents i estudiants de diferents facultats i graus treballen a l'aula sobre els continguts de la SAME, preparant un acte central que tindrà lloc el dijous 28 d'abril de 2022, a l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la UV. L'acte s'organitza en col·laboració entre la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació i la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València. En la Comunitat Valenciana, la Campaña Mundial por la Educación compta amb el suport d’Entreculturas, Ayuda en Acción i la Fundación Mainel.