VALENCIA | EDUCACIÓ

La Universitat reivindica el seu paper com agent actiu en la lluita contra la violència de gènere

ELPERIODIC.COM - 27/11/2018

Amb motiu del 25 de novembre, 'Dia Internacional per a l'Eliminació de les Violències contra les Dones', la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha llegit el manifest de la Red de Unidades de Igualdad de Género de las Universidades Españolas para la Excelencia Universitaria (RUIGEU).

El manifest reivindica el paper de les universitats com a agents actius en la lluita contra tot tipus de violència sobre les dones. Per a tal fi, l'objectiu és col·laborar amb els poders públics i la societat en el seu conjunt per a posar fi a les violències i discriminacions exercides en sobre el sexe femení.

La Universitat, i en concret la Unitat d'Igualtat, així com altres universitats, treballa des de fa temps en algunes de les línies estratègiques establertes en el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, aprovat pel Congrés i el Senat en 2017, adoptant mesures i pràctiques d'actuació dirigides a les comunitats universitàries i al seu entorn. La posada en marxa d'aquestes mesures comporta un esforç continuat de tolerància zero enfront de la violència contra les dones.

No s'ha d'oblidar que per a poder eradicar de la nostra societat aquesta xacra, segons recull aquest manifest, cal que les universitats impartisquen formació inicial i específica en els plans d'estudis de graus i màsters que capaciten per a l'exercici professional amb perfil qualificat en els processos derivats de les situacions de violència de gènere.

Al finalitzar el manifest, la rectora Mª Vicenta Mestre ha anunciat la convocatòria de la cinquena edició dels guardons Olga Quiñones que premien els treballs fi de grau, fi de màster i doctorat en matèria d'igualtat entre homes i dones. La convocatòria dels premis, que recorden la figura de la primera directora de la Unitat d'Igualtat de la UV, està oberta fins el 5 de desembre.

Posteriorment, ha tingut lloc la conferència de la periodista Nuria Varela, titula 'Violència simbòlica'. La periodista i escriptora experta en feminisme i violència de gènere ha reflexionat sobre la violència simbolica, una violència que ha definit com l'argamassa que permet que es donen els altres tipus de violència, 'és la violència que sosté i perpetua totes les altres violències i discriminacions que patim les dones', ha afirmat.

Varela també ha recordat que aquest tipus de violència, 'invisible i insensible, és el triomf del patriarcat, perquè perpetua en la nostra societat discriminacions que ens semblen normals, contra la que no oposem resistència. D'ací la importància de la Universitat per a poder canviar aquest tipus de violència i amb ella transformar la nostra societat', ha destacat.