VALENCIA | ECONOMIA I NEGOCI

La Universitat organitza la III Trobada Internacional d’Investigadors en Economia Social

ELPERIODIC.COM - 26/09/2019

Els dies 26 i 27 de setembre se celebra en la Facultat de Dret la III Trobada Internacional d’Investigadors sobre Economia Social, Autogestió i Ocupació, organitzat pel Grup d’Investigació ECOSOCIAL2020 amb seu a la Universitat de València (Institut d’Investigació en Economia social, Cooperativisme i Emprenedoria. IUDESCOOP), i finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, Agència Estatal d’Investigació i Fons Europeu de Desenvolupament Regional (DER2016-78732-R).

En aquesta edició s’analitza el potencial de les empreses d’economia social per a fer front a la inserció a través del treball dels col·lectius més vulnerables (persones en risc d’exclusió, persones amb discapacitat, etc.) i els resultats de les polítiques públiques aplicades fins ara, com l’Estratègia Espanyola de l’Economia Social 2017-2020, entre els eixos de la qual està el foment de la inclusió social en l’economia social.

En 2017 i 2018 es van celebrar a València sengles trobades amb professionals i directius d’empreses de l’economia social que promouen la inclusió de col·lectius en situació o risc d’exclusió social. Així, vam tindre l’oportunitat de conéixer la realitat i problemàtica d’aquest sector a través de la presidenta de FAEDEI (Federació d’Associacions Empresarials d’Empreses d’Inserció); la directora de FEACEM (Federació Empresarial Espanyola d’Associacions de Centres Especials d’Ocupació) o el coordinador de EHLABE Inclusió Sociolaboral (Eukal Herriko Lan Babestuaren Elkartea); i vam conéixer experiències com la de Reciplana Recuperacions S.L; ATADI Centre Especial d’Ocupació; Koopera Mediterrània S.coop, SERLICOOP, ILUNION, Integres Tu, S.L.O o la Fundació Novaterra. Aportacions que van ser recollides en sengles publicacions editades amb CIRIEC i disponibles en www.ecosocial2020.es.

En aquesta ocasió, els organitzadors han volgut donar la veu als investigadors universitaris amb una perspectiva internacional. En una primera sessió s’analitza què significa la inserció soci-laboral de col·lectius vulnerables, què s’entén per vulnerabilitat a aquest efecte, i quines formes d’inserció a través del treball existeixen. També es pretén conéixer el paper de l’economia social en aqueix procés d’inserció, quines organitzacions s’ocupen d’això i quins són els seus assoliments, dedicant especial atenció a les empreses d’inserció, els centres especials d’ocupació i les cooperatives d’iniciativa social.

En una segona i tercera sessió s’ha plantejat a experts investigadors d’altres països d’Europa (Itàlia, França, Portugal, Alemanya, Holanda, Finlàndia, Grècia) i Amèrica (l’Argentina i el Brasil) diverses qüestions entorn de què fórmules jurídiques i quines polítiques públiques s’apliquen als seus països per a promoure la inserció soci-laboral de les persones més vulnerables. En una quarta i última sessió, s’exposaran una selecció de les comunicacions presentades a la trobada i que giraran entorn dels temes proposats en la convocatòria. Finalment i com a resultat d’aquesta trobada es publicarà amb una editorial de màxim prestigi, un llibre que recollisca els textos de les ponències i les millors contribucions rebudes (info@ecosocial2020.es), segons el parer del comité acadèmic.