VALENCIA | SOCIETAT

La Universitat organitza una jornada per analitzar la nova directiva europea de protecció a les víctimes de violència de gènere

ELPERIODIC.COM - 19/07/2024

És la primera normativa europea i exigeix als Estats lleis més estrictes contra la ciberviolència, millor assistència a les víctimes i mesures per a prevenir les violacions

La Universitat de València organitza dimarts, 23 de juliol, al Centre Cultural La Nau, una jornada per a analitzar la nova directiva europea de protecció a les víctimes de la violència de gènere. Les noves normes pretenen prevenir la violència de gènere i protegir les víctimes. La directiva exigeix, entre altres qüestions, lleis més estrictes contra la ciberviolència, millor assistència a les víctimes i mesures per a prevenir les violacions en tots els Estats.

L'acte començarà a les 11 hores, a l'Aula Magna de La Nau i comptarà amb les intervencions de Paz Lloria, catedràtica de Dret Penal de la Universitat de València i Beatriz Belando, professora titular (acreditada com a catedràtica) de Dret Administratiu de la Universitat de València. L'entrada a l'acte és lliure fins a completar l'aforament de la sala.

La Directiva (UE) 2024/1385 del Parlament Europeu i del Consell, de 14 de maig de 2024, sobre la lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica, és el primer text europeu que estableix línies comunes per a tots els estats amb la finalitat de prevenir i sancionar conductes generadores de violència de gènere. Amb ella, es pretén complir els mandats internacionals per a eliminar qualsevol classe de discriminació per raó de gènere. La norma, a més, conté previsions específiques per a la prevenció i acompanyament de les víctimes i de sanció.

La catedràtica Paz Lloria destaca que "resulten especialment interessants les previsions en l'àmbit de la denominada ciberviolència o violència digital de gènere, un nou mode d'agressió a les dones que requereix canvis en la normativa penal del nostre ordenament jurídic, la qual cosa cal vincular amb els recents casos de delictes comesos a través de les tecnologies, no sols en relació amb la difusió d'imatges íntimes sinó també amb l'ús indegut de la intel·ligència artificial. Això obligarà a modificacions en el Codi Penal per a adaptar-lo a les noves exigències europees". Els països membres disposaran de tres anys per a aplicar les directrius.

Totes aquestes novetats i altres seran l'objecte de la jornada que s'inscriu en el marc de les activitats de l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives de la Universitat de València, un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Societat, que es configura com un espai de reflexió i debat participatiu sobre els assumptes d'actualitat.

Paz Lloria

Catedràtica de Dret penal en la Universitat de València i vicesecretària general en la institució. Ha estat també vicesecretària de la Facultat de Dret, directora de la Càtedra de Protecció Ciutadana i Policia Local i codirectora del Màster en Dret i Violència de Gènere de la Universitat de València.

Llicenciada per la Universitat de València (1992) i doctora en Dret per aquesta (2000), va completar la seua formació amb estades d'investigació en l'Institut für Kriminologie und Wirtschaftsstrafrecht (Alemanya). També ha realitzat estades en la Universitat Nacional de Mar del Plata i en la Universitat de Mòdena. Ha sigut cridada com a experta en la Comissió especial de l'estudi per a la problemàtica de les persones desaparegudes sense causa aparent del Senat d'Espanya i en el Consell d'Europa en matèria de violència de gènere digital. Ha dictat conferències en països europeus i americans. Igualment, ha impartit més de 150 conferències a Espanya i també a Itàlia, Estrasburg, Portugal, Colòmbia, Argentina, Costa Rica, Mèxic, i Papua Nova Guinea.

Les seues investigacions abasten diferents àrees del Dret penal, constituint en aquests moments la principal línia d'investigació la referida al Dret penal informàtic, prestant especial atenció a l'anàlisi de la delinqüència que es produeix en xarxa, i fonamentalment en l'entorn de les xarxes socials, on cobra especial rellevància la delinqüència en l'entorn de la parella com a violència de gènere. Ha publicat 4 monografies, i més de 70 articles i capítols de llibre de caràcter científic, participant també en publicacions de divulgació jurídica i premsa, ràdio i televisió general.

Beatriz Belando

Doctora en Dret i professora titular de Dret Administratiu en la Universitat de València (acreditada a catedràtica el juny de 2023). Ha estat vicedegana de la Facultat de Dret de la Universitat de València i codirectora del Màster en Dret i Violència de Gènere.

En la seua condició d'experta en matèria de gènere i mercat financer ha col·laborat amb la Comissió Nacional del mercat de Valors i amb la Generalitat Valenciana. En aquest últim cas, destaca la seua condició de membre de la Comissió encarregada de la redacció del Llibre Violeta per a la reforma de la Funció Pública Valenciana (2016), el II Pla d'Igualtat de la Generalitat Valenciana i del III Pla d'Igualtat de la Universitat de València 2019-2022, a més de ser formadora habitual de l'Institut d'Administració Pública Valenciana.

Amb quatre monografies, 66 capítols de llibres i 41 articles de revistes, les seues línies d'investigació són la Igualtat, les vies alternatives als recursos administratius i la protecció dels consumidors vulnerables de productes financers.