La trobada nacional d'economia social i solidària IDEARIA se celebra en Las Naves
El primer cap de setmana de maig (dies 3, 4 i 5) tindrà lloc la XIV edició de IDEARIA en Las Naves, el centre d'innovació de l'Ajuntament de València. IDEARIA és una trobada d'economia social i solidària, amb una llarga trajectòria de quasi trenta anys, orientat a l'aprenentatge col·lectiu, la generació de sinergies i la intercooperación entre projectes i persones.
Enguany el comité organitzador, format per IDEAS, REAS RdR i REAS-PV, ha decidit centrar l'esdeveniment en la sostenibilitat ambiental, tercer principi de la carta d'economia social i solidària. En un moment històric d'urgència climàtica, segons aquest comité és important: aprofundir en el mandat de l'últim informe de l'IPCC que posa el límit en 2030 per a reduir el nostre ritme de consum dels recursos naturals i, en concret, d'energies fòssils; tindre en compte que el model econòmic actual, basat en el creixement econòmic, l'explotació dels recursos naturals i les relacions de dominació d'unes regions sobre unes altres, s'ha demostrat inviable; i tindre un plantejament diferent i sostenible de l'economia, que posa la vida humana i el planeta en el centre.
Segons el regidor de Canvi Climàtic i Energies Renovables, Roberto Jaramillo, “el sistema econòmic actual està fonamentat en les lògiques de la modernitat i la revolució industrial, i és clarament insostenible. D'una banda, requereix per a funcionar d'una desmesurada quantitat d'imputs més enllà dels límits biofísics del planeta, en forma de materials i energia. D'altra banda, estableix un model d'accés desigual a aquests serveis i béns de consum, la qual cosa té com a conseqüència desmesurades desigualtats inter i intra territorials. I això ha de canviar”.
L'objectiu d'aquest IDEARIA és el de continuar aprofundint, com a moviment, en la sostenibilitat ambiental. Per a això hi haurà una xarrada inaugural a càrrec d'Ángel Lora -biòleg expert en biodiversitat- i Mar Verdejo -enginyera tècnica agrònoma i col·laboradora del programa “El Bosque Habitado” de Ràdio 3-, que introduiran, com a marc de l'esdeveniment, el concepte de sociosistema.
El segon dia es proposa una varietat de tallers que abordaran la temàtica principal des de diversos àmbits (l’ecofeminisme, el consum responsable, l'auditoria social, la contractació pública responsable, les energies renovables o la gestió de residus).
L'últim dia s'ofereix als i les assistents conéixer la ciutat a través d'experiències alternatives: la ruta “Camins alternatius de València”, a càrrec de Caminar-te, o un taller de “Convivència entre arbres i apicultura urbana” impartit per la Fundació de l'Arbre de València.
Aquesta trobada també allotjarà l'assemblea confederal de RdR, on es debatrà i es generaran estratègies conjuntes per a abordar els diferents reptes de futur als quals ens enfrontem. Durant tota la trobada hi haurà una sèrie de dinàmiques, activitats i espais de cures a fi atendre les necessitats de totes les presents.