Una trentena de despatxos competiran pel disseny definitiu de la plaça de l'Ajuntament de València
L'espai serà de vianants, disposarà de fonts per beure, banys públics, ombra, vegetació, zona per plantar la falla o disparar la mascletà i no ampliarà terrasses
Un total de 28 estudis i equips d’arquitectura s’han presentat al concurs per al disseny definitiu de la plaça de l’Ajuntament, segons ha anunciat hui la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez. Un jurat paritari i multidisciplinari seleccionarà la proposta guanyadora, que haurà de respectar els criteris establits arran el procés de participació “Pensem la plaça”. L’espai, de 12.000 metres quadrats, serà per a vianants, renovarà els llocs de flors, disposarà de fonts per beure, banys públics, ombra, vegetació, zona per plantar la falla o disparar la mascletà, i no augmentarà el nombre de terrasses. Queda oberta la decisió sobre el pas de la línia C1 de l’EMT. S’espera que el projecte estiga redactat en un any i que les obres, amb un pressupost màxim de 8.639.400 euros, comencen en setembre de 2023.
El procés consta de dos fases. En primer lloc, els equips candidats hauran d’acreditar que complixen els requisits en un termini de 30 dies. La segona fase comprén dos etapes: la presentació de les propostes de forma anònima (en 60 dies) i l’elecció d’entre tres i cinc avantprojectes (en 45 dies).
El tribunal que seleccionarà el projecte final serà multidisciplinari. Estarà compost per l’alcalde i la vicealcaldessa, que encapçala la Regidoria de Desenvolupament Urbà, o les persones en qui deleguen, membres del Col·legi d’Arquitectes, el Col·legi d’Enginyers i personal tècnic de la Conselleria de Cultura i l’Ajuntament. La idea guanyadora rebrà 559.988 euros i s’encarregarà de la redacció del projecte bàsic, l’execució i la direcció de l’obra. Els entre tres i cinc equips finalistes tindran un premi de 9.680 euros per fer front a les despeses i el treball realitzat.
El disseny definitiu ha de respectar els criteris consensuats durant el procés “Pensem la placa”, en què es van arreplegar més de 1.800 opinions i van participar 33 entitats. D’esta manera, el mobiliari urbà ha de ser accessible, s’han d’augmentar els espais verds i d’ombra, integrar espais flexibles per a activitats festives com les falles o les mascletaes, renovar i reubicar els llocs de flors, no augmentar el nombre de terrasses i instal·lar fonts per a beure i banys públics.
A més, s’ha de reordenar la mobilitat, tenint en compte que s’ha de contemplar com a àmbit d’actuació els 100.000 metres quadrats de Ciutat Vella. Queda oberta la decisió sobre el pas de la línia C1 de l’EMT.