El trànsit de contenidors per tren en el Port de València creix un 10,24%
Segons les dades del Butlletí Estadístic de l'Autoritat Portuària de València (APV), fins a novembre s'han mogut 216.965 TEUs per ferrocarril
En els onze primers mesos de l'any han entrat o eixit del Port de València 4.200 trens, superant ja les dades de l'exercici 2021
Cada setmana de mitjana transiten 87 trens, 10 més que en 2021
El trànsit de contenidors per tren en el Port de València ha crescut més d'un 10% en els onze primers mesos de l'any. Un símptoma de l'aposta que està realitzant l'Autoritat Portuària de València (APV) per potenciar la connectivitat ferroviària i augmentar la quota que arriba o ix del recinte valencià per ferrocarril. Així, segons el Butlletí durant este període s'han mogut 216.965 contenidors per ferrocarril, un 10,24% més que l'any anterior, mentre que el total de mercaderies transportades per tren ha sigut de 2.851.377, amb un augment del 5,1%.
Això es tradueix que entre gener i novembre d'enguany han transitat pel Port de València més de 4.200 trens, la qual cosa es reflecteix en una mitjana setmanal superior a les 87 unitats enfront dels 77 trens setmanals de l'exercici 2021. Cada setmana hi ha més trens, més llargs, amb més vagons i que transporten més mercaderies i contenidors. La longitud mitjana durant este any se situa en els 494 metres, un 4,5% més que l'any anterior, i el nombre de vagons ha superat els 80.000 pels 76.000 de 2021.
L'objectiu per als pròxims anys de l’APV és continuar incrementant l'ús del tren en el trànsit de mercaderies que arriben i ixen de Valenciaport, d'ací la importància d'abordar les accions necessàries per a adequar l'accessibilitat ferroviària. Així, des de l’APV s'estan realitzant inversions per aprofitar la sinergia entre el transport marítim i ferroviari amb la finalitat d'afavorir la competitivitat i contribuir a la reducció de les emissions de CO₂. En concret, estan previstes inversions pròximes als 240 milions d'euros per a afavorir l'accessibilitat i millora de la xarxa ferroviària de Valenciaport. Unes actuacions que estan destinades a la remodelació de la xarxa ferroviària en el Port de València, l'electrificació de via, l'adaptació de la xarxa a l'ample europeu, l'accés ferroviari al Port de Sagunt o la millora de la línia València-Teruel-Zaragoza, entre altres.
Així, per exemple, s'està apostant per infraestructures claus com el Corredor Càntabre-Mediterrani, fonamental per afavorir la labor de les empreses exportadores d'Aragó, però també per a acostar els mercats de Navarra, La Rioja i el País Basc al Port de València. Des de l’APV també s'està treballant, al costat d'ADIF, a impulsar la primera autopista ferroviària que enllace el recinte portuari amb Madrid.
Aposta de les navilieres
A més, cal destacar l'esforç i compromís de les empreses que operen en Valenciaport. En este sentit, MSC va posar en marxa un servei ferroviari dedicat exclusivament al transport reefer (refrigerat) entre València i Saragossa. Per part seua, la naviliera francesa CMA CGM disposa d'un nou servei ferroviari entre el recinte valencià i Saragossa.
Així mateix, CSP Iberian Rail ha sumat un nou enllaç amb Lisboa/Leixões, el primer que creua la península de costa a costa, amb el qual aprofundeix en la seua estratègia de convertir-se en un operador logístic intermodal global. A això cal afegir els serveis que ofereix a Madrid, Saragossa o Vitòria. De fet, en el recinte valencià operen una desena d'empreses ferroviàries diferents que enllacen amb els principals corredors d'Espanya: Central, Mediterrani i Cantàbric.