Un total de 3.850 persones assisteixen al festival Serenates organitzat per la UV i l’IVC
El compromís social a través de la música, l’aposta pels artistes joves i la recuperació de patrimoni musical valencià protagonitzen aquesta edició
Un total de 3.850 persones han assistit a la 37 edició del festival Serenates, organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, al Claustre de la Universitat de València, celebrat entre el 24 de juny i el 2 de juliol. La mitjana d’assistència als deu concerts ha sigut de 380 persones (el 96% de l’aforament), cosa que evidencia la fidelitat del públic amb aquest festival.
A més, en SERENATES 2024 hi han participat 340 artistes i el 70% dels grups participants eren valencians. Així mateix, el 63% dels intèrprets han sigut joves menors de 26 anys i el 57% de les artistes han sigut dones.
Des que va nàixer aquest festival, ja fa quasi quatre dècades, ha tingut un èxit rotund i ha amenitzat les nits d’estiu des del Claustre de La Nau, un espai que es configura com el marc idoni per a la realització d’un festival musical d’estiu, que es caracteritza per recuperar i valorar el patrimoni musical valencià, servir d’escenari a joves intèrprets i abordar una programació eclèctica, amb un marcat compromís social a través de la música.
Enguany ha destacat la presència del cantautor Marwán (dia 26), que ha inclós el festival en la seua gira internacional pels seus vint anys en la música. Quasi dues hores de concert, en què l’artista, d’origen palestí, va repassar els seus temes principals i va reivindicar els drets de la població palestina i la fi de la guerra a Gaza, un compromís que la Universitat de València ha expressat reiteradament des del mes d’octubre passat.
Les formacions universitàries també han presentat les seues obres en Serenates. La inauguració va ser a càrrec de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, amb l’espectacle ‘SOROLLA’, una fusió de músiques i imatges inspirades en les obres del pintor valencià, a partir del ballet creat pel compositor d’Alzira Juan J. Colomer, present en el concert. D’altra banda, l’Orfeó Universitari de València, dirigit per Francesc Valldecabres, va triar un repertori coral contemporani per a reflexionar sobre la identitat.
La solidaritat i la diversitat va arribar a Serenates amb el concert promogut per la fundació valenciana Juntos por la Vida i el seu projecte Voces por Benín, un grup de 25 xiquetes i joves, procedents del petit país costaner de l’Àfrica Occidental, que es van erigir en portaveus de la infància de tot Àfrica, amb les seues cançons, danses i una indumentària vistosa en un concert celebrat al migdia i per a tots els públics.
El patrimoni musical valencià també ha tingut moments destacats amb els concerts de Capella de Ministrers, que va interpretar ‘Cants de la terra’, o Ensemble Gregal, que va retre homenatge a la compositora castellonenca Matilde Salvador amb un teatre musicat. Altres formacions professionals valencianes que han delectat el públic han sigut l’Orquestra de València, un clàssic en totes les edicions per la col·laboració del Palau de la Música de València amb el festival; Alxarq Percussió o el Quinteto Casulana. Les nou nits de concerts es van clausurar amb un espectacle de tango dirigit per Juan Esteban Cuacci.