Titzina Teatre presenta al Principal de València la seua nova producció ‘Búho’
L’espectacle està inclòs en l’abonament d’hivern del Teatre Principal, que es pot adquirir fins al 22 de gener i del qual ja se n’han venut 350
Diego Lorca i Pako Merino realitzen al llarg d’aquesta setmana un taller per a professionals valencians
El Teatre Principal de València presenta els dies 20, 21 i 22 de gener la nova producció de Titzina Teatre, ‘Búho’. Es tracta d’un projecte teatral amb una dramatúrgia basada en un extens procés de documentació. Els seus creadors, Diego Lorca i Pako Merino, aposten per un afinat treball de text, teatre físic i visual.
L’espectacle ‘Búho’ està inclòs en l’abonament del Teatre Principal per a la temporada d’hivern. Aquest abonament, del qual ja se n’han venut un total de 350, encara es pot adquirir fins al dia 22 de gener.
Aprofitant l’estada de Diego Lorca i Pako Merino a València, de dimarts a dijous s’està celebrant un taller en què aquests autors i actors donen a conéixer els seus processos de creació a professionals valencians. El curs està organitzat per l’IVC amb la col·laboració de les associacions professionals Comité Escèniques i AVEET.
‘Búho’ és una obra plena d’ambients visuals onírics i un llenguatge trepidant que combina amb altres arts escèniques. Un relat impecable adreçat a tots els públics.
Els personatges estan marcats argumentalment per les conseqüències de la pèrdua de la memòria. Transiten per espais poètics, exploren conflictes humans universals i són capaços d’elevar-se a una dimensió còmica i tràgica.
L’argument és el següent: Pablo, un antropòleg forense especialitzat en jaciments paleolítics, pateix un accident que li provoca una amnèsia severa. Assistirem a la recerca interior per la seua memòria per tal d’intentar recuperar els seus records; en definitiva, la seua identitat.
Dins del procés de treball, enmig del desordre de les idees inicials, va aparéixer la història d’un director d’orquestra afectat per una amnèsia extrema, que li impedeix retindre la seua memòria més enllà de set segons. Fixades les intuïcions inicials, la companyia va seguir treballant i cercant, fins que va necessitar un refugi, i per casualitat el refugi va estar a la tapa d’una claveguera. Què hi hauria allí baix?
Diego i Pako van recórrer les entranyes de Madrid i Barcelona, van sentir la vida des de les profunditats, van olorar les deixalles de cada dia, es van perdre per vies subterrànies ocultes, van sentir l’atracció per la profunditat que no els pertanyia i els transcendia. Les coves del Cantàbric, la llanterna sobre les pintures rupestres i totes aquestes connexions van fer nàixer una nova història.
En els quasi dos anys de treball han estat amb persones que transiten diàriament per la profunditat: espeleòlegs, aventurers, antropòlegs forenses, mossos d’esquadra de la unitat del subsòl, exploradors urbans, neuropsicòlegs i pacients de l’Institut Guttman per a la rehabilitació de la memòria. Tots ens van regalar el seu temps i els seus coneixements, i així va arribar l’obra teatral.
Trajectòria
Diego Lorca i Pako Merino es van conéixer en 1999 en l’Escola Jacques Lecoq de París. Després de treballar en diverses companyies internacionals, l’agost de 2001 van fundar Titzina a Cerdanyola del Vallès (Barcelona).
Aquests dos creadors han marcat les senyes d’identitat del projecte Titzina: un treball de periodisme antropològic d’entrevistes i convivències. Investigant, endinsant-se en la vida d’altres persones i abordant moltes vegades realitats poc conegudes per a transportar a l’escenari el més destacable de l’ésser humà.
La companyia s’ha convertit en referent del teatre contemporani del nostre país. Durant més de dues dècades, les seues creacions han estat presents en escenaris nacionals i internacionals. Les seues obres estan publicades i la seua òpera prima ‘Folie à Deux/Somnis de psiquiàtric’, adaptada al cinema.