La temporada de La Nau arranca amb les exposicions ‘Foc a la Biblioteca’, ‘Signes de puntuació’ i ‘Les métiers’
La temporada de La Nau de la Universitat de València arranca amb les exposicions ‘Foc a la biblioteca. Llibres que van incendiar l’Europa de les Llums’; ‘Signes de Puntuació. Passat i present en el Premi de Pintura de la Fundació Mainel (1998-2023)’, i ‘Les métiers’.
‘Foc a la biblioteca. Llibres que van incendiar l’Europa de les Llums’ és un projecte organitzat per la Biblioteca Històrica i el Vicerectorat d’Investigació, en col·laboració amb l’Institut Francés, la Reial Societat Econòmica d’Amics del País de València i la Societat Bibliogràfica Valenciana Jerònima Galés. Per la seua banda, ‘Signes de Puntuació. Passat i present en el Premi de Pintura de la Fundació Mainel (1998-2023)’ és una iniciativa de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Fundació General de la Universitat i la Fundació Mainel. Finalment ‘Les métiers’ recull treballs del concurs fotogràfic ValenciaPhoto en la seua edició de 2023.
La programació ha estat presentada aquest dijous per la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba; i els comissaris de les tres exposicions (Nicolás Bas Martín, Jorge Sebastián Lozano i Nicolás Llorens).
‘Foc a la biblioteca’
Per primera vegada s’exposen alguns dels llibres prohibits més emblemàtics del segle XVIII francés que van contribuir a la gènesi de les democràcies modernes. Obres de contingut polític, religiós i literari, entre les quals es troben textos i gravats de caràcter eròtic.
La combinació de llibres, censurats i perseguits en la seua època, amb fotografies artístiques en blanc i negre del fotògraf hispanofrancés Pedro Hernández, propicien un diàleg amb un clar missatge: la prohibició genera fascinació.
Entre les obres exposades destaca el pla de Turgot de la ciutat de París, alguns exemplars de l’Encyclopédie, obres de la marquesa de Pompadour o la raríssima edició en paper blau amb les obres completes de Voltaire.
‘Foc a la biblioteca’ convida a conèixer una selecta mostra d’obres rescatades de l’Enfer de les biblioteques i a reflexionar sobre el llegat intel·lectual dels protagonistes il·lustrats del segle XVIII, amb l’esperança que la seua filosofia servisca d’inspiració per a afrontar els reptes i desafiaments de l’Europa actual.
La mostra es podrà visitar a la sala Duc de Calàbria de la Biblioteca Històrica, en el Centre Cultural La Nau, fins al 26 de novembre de 2023.
‘Signes de puntuació’
‘Signes de Puntuació. Passat i present en el Premi de Pintura de la Fundació Mainel (1998-2023)’ presenta, en primer lloc, l’obra guanyadora i deu seleccionades en la 26a edició del Premi de Pintura Mainell. A més, recull una selecció de les obres premiades en les 25 edicions anteriors del Premi, que va començar dins de l’àmbit valencià, però ja fa temps que gaudeix de repercussió nacional. D’aquesta manera, realitza un recorregut per la pintura jove d’aquestes últimes dècades, amb tota la seua diversitat de tendències, estils o tècniques, tan extrema com és en aquesta mena de convocatòries col·lectives.
El jurat de la 26ª edició del Premi Nacional de Pintura Fundació Mainell va declarar a María Tena Torres (València, 1990) guanyadora d’aquesta edició per la seua obra ‘Segunda aproximación’. Així mateix, va reconèixer amb dos accèssits a Diego Carmona i Lucía Moya. També va concedir huit esments d’honor a Laura Hernández, Marina Marco, Antonio Molina, Pablo Pérez, Ángel Peris, Sergio Rocafort, Cecilia Sebastián de Erice i Estefanía Serrano.
L’exposició podrà visitar-se a la Sala Martínez Guerricabietia fins al 29 d’octubre.
‘Les métiers’
Finalment, ‘Les métiers’ recull les propostes del concurs fotogràfic ValenciaPhoto en l’edició de 2023. El festival, d’àmbit europeu, pretén involucrar tota la societat del continent en la cerca de la pau a través del lema UTOPIA.EU.
En la iniciativa es donen cita fotògrafs amb llarga experiència i també joves avantguardistes que tracten de fusionar diverses arts a través de la fotografia.
El festival ValenciaPhoto se celebra amb la finalitat de fusionar les diferents arts a través de la fotografia com a metàfora de la unió dels diferents pobles que habiten a la Unió Europea. Compta amb el suport de la Universitat de València, l’Ajuntament de València, la Generalitat, l’Institut Francés, l’Institut Cervantes, galeries d’art, col·laboradors privats relacionats l’art i la fotografia, i els consolats de Lituània, França i Ucraïna.
L’exposició s’inaugura el 15 de setembre i romandrà a la Sala de Bigues del Centre Cultural La Nau fins al 22 d’octubre.