El teletreball augmenta la concentració, la motivació i el rendiment, encara que genera aïllament social
Investigadors de la Universitat de València (UV) i la Universitat de Bolonya han conclòs que el model de treball híbrid (teletreball i treball presencial) influeix positivament en el rendiment laboral. Així, l’estudi assenyala que si bé amb el teletreball augmenta la concentració i la motivació, també es genera aïllament social. La recerca publicada en la revista “Journal of Business and Psychology” i en la qual participa Vicente González Romá, catedràtic del Departament de Psicologia Social de la UV, planteja millorar l’ambient laboral presencial i fomentar reunions informals en línia.
“Els resultats mostren que la relació entre teletreball i rendiment laboral és complexa, encara que la influència neta del primer sobre el segon és positiva”, explica el professor González Romá, també investigador de l’Institut de Recerca en Psicologia dels Recursos Humans, del Desenvolupament Organitzacional i de la Qualitat de Vida Laboral (IDOCAL) de la UV, i coautor de l’estudi. Acabada la pandèmia de la covid, el sistema de treball híbrid, model laboral que combina el treball presencial amb el treball a distància, ha augmentat, de manera que segons la Fundació Europea per a la Millora de les Condicions de Vida i de Treball (EUROFOND), el 49% dels europeus declarà el 2021 que li agradaria treballar des de casa diversos dies cada setmana.
Tot i que altres treballs anteriors ja havien estudiat la relació entre el treball a distància i el rendiment, cap no havia identificat els mecanismes subjacents d’aquesta correlació. Així, s’ha observat que els dies en què es treballa a casa, la plantilla experimenta una concentració més gran, fet que fomenta una motivació laboral més gran i un rendiment millor. Tot i això, el teletreball té algunes contrapartides, ja que provoca un cert aïllament social, que disminueix la motivació laboral i, doncs, el rendiment.
En aquest sentit, els investigadors assenyalen eines de millora en la feina presencial. Per a millorar la concentració en activitats laborals, la gerència pot modelar el comportament de l’equip evitant les interrupcions i creant un entorn de treball més silenciós. A més, es pot gestionar el disseny de l’oficina per a treballar amb alts nivells de concentració.
“Per a evitar la influència negativa de la sensació d’aïllament social, les organitzacions que estimulen el teletreball haurien d’implementar pràctiques com programar reunions informals en línia que permeten mantenir i desenvolupar les relacions socials”, afirma Vicente González Romá.
L’estudi es va fer en un ajuntament italià durant vuit dies consecutius. Contestaren més de 200 persones de diverses ocupacions (cos administratiu, enginyers o educadors, entre altres) que treballaven un o dos dies setmanals a casa. Les persones participants van respondre a una enquesta en línia cada dia a fi de mesurar mitjançant una escala les diferents variables estudiades.