VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

El Teatre El Musical «aposta més que mai pels creadors locals i nacionals»

ELPERIODIC.COM - 10/09/2020

L'espai escènic municipal presenta una temporada que abastarà quatre mesos i on tampoc falten la música, la dansa o el circ

El Teatre El Musical ha presentat este matí la programació de la seua nova temporada, que s'estendrà fins a final d'any i, com en el cas de La Mutant, inclourà un bon nombre dels espectacles que al seu dia van ser suspesos per la pandèmia. «En una època incerta per a les arts escèniques, la sala del Cabanyal-Canyamelar aposta més que mai pels creadors locals i nacionals i avança en unes quantes setmanes l'inici de la seua oferta de tardor», segons ha anunciat la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez.

La regidora ha detallat la programació en un acte que ha comptat també amb la presència d'Inma García, en representació del Festival 10 Sentidos, la coreògrafa i ballarina Ana Luján, de la trobada escènica Íntims en Pausa del Festival Cabanyal Íntim, i Anna Marí, de la companyia valenciana Crit Teatre, inclosos en esta nova programació. En la seua intervenció, Ibáñez ha destacat "la varietat de propostes, festivals i gèneres que tenen cabuda en la programació, com teatre, música, dansa i circ", així com "la recuperació dels espectacles ajornats". Ibáñez ha posat en valor la identitat del TEM i la seua vinculació al barri i, en aquest sentit, ha citat com a exemple l'adaptació de les propostes de Cabanyal Íntim al nou format Íntims en pausa. Així mateix, ha felicitat Olga Pericet, qui ha estat guardonada recentment amb el premi Max a la millor intèrpret femenina de dansa, amb el projecte Un cos infinit, "que tindrem la sort de veure en el TEM".

DEL MONÒLEG A LES TITELLES: EL TEATRE EN LES SEUES MÚLTIPLES MANIFESTACIONS

Precisament han sigut dues propostes de text les encarregades d'obrir esta nova etapa de l'espai municipal: Los días ajenos, el soliloqui de Bob Pop que va inaugurar oficialment la temporada diumenge passat, i Teatre en Pausa, la selecció de peces breus de Cabanyal Íntim que es podran veure este dissabte, dia 12, després de la coreografia urbana prevista per a eixe mateix migdia. Després d'elles, la trobada d'arts escèniques de la II Fira esFERa (18 de setembre) servirà d'aperitiu a una tardor on no faltaran les peces reivindicatives, les obres inspirades en clàssics de la literatura o les noves dramatúrgies.

El Festival Russafa Escènica obrirà el foc a l'octubre amb dos muntatges (How to Be a Sexy Heroine i Cruising, ambdós el dia 1) que oferiran perspectives diferents sobre la sexualitat i la recerca de la identitat. Durant les setmanes posteriors, companyies tan importants com A Panadaría, La Calórica o Bambalina posaran en escena algunes de les seues peces més recents; els primers amb Elisa y Marcela (23 d'octubre), recreació de la història real de dues dones que van haver de vestir d'home a una d'elles per a poder casar-se, i els segons amb Fairfly (1 de novembre), la història de quatre amics a punt de ser acomiadats que decideixen fer realitat la brillant idea que mai es van atrevir a desenvolupar. Per la seua banda, els valencians Bambalina Teatre reviuran la tragèdia d'Edipo (27, 28 i 29 de novembre) des d'un plantejament que fusiona la interpretació actoral i el teatre de titelles.

Finalment, al desembre, dues peces dramàtiques seran les grans protagonistes de l'oferta del TEM: Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seues fronteres als seus viatgers (dies 12 i 13), projecte de teatre vivencial a càrrec del prestigiós dramaturg català Àlex Rigola, i La ciudad de escarcha (sies 18 i 19), en què la companyia valenciana Crit Teatre proposa un emotiu espectacle a partir de la novel·la de Carmen Martín Gaite Entre visillos.

CONFLUÈNCIA DE TOTS ELS GRANS GÈNERES

La presència predominant del teatre no impedirà, però, que dos gèneres fonamentals del TEM com la música i la dansa troben el seu espai durant els pròxims mesos. Estils musicals tan diversos com el flamenc del cantaor Israel Fernández i el guitarrista Diego el Morao (27 de setembre) o el pop amb pinzellades d'electrònica dels barcelonins Els Amics de les Arts (24 d'octubre) passaran per l'escenari del Cabanyal durant la nova programació, igual que les "cançons teatralitzades" de l'incombustible Albert Pla, que repassarà el seu particular repertori el 31 d'octubre. Tot sense oblidar les diferents actuacions musicals que l'espai acollirà dins el festival Volumens i la Mostra Viva del Mediterrani.

Per la seua banda, la dansa estarà present a El Musical de la mà de tres de les trobades artístiques més destacades de l'escena valenciana. La primera d’elles serà el Festival 10 Sentidos, que portarà a la sala Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich (25 i 26 de setembre), el primer muntatge concebut per la coreògrafa belga Ana Teresa de Keersmaeker el 1982, i que es podrà veure de nou al TEM trenta-vuit anys després de la seua estrena a Brussel·les. Ja al novembre, el Circuit Bucles oferirà propostes poc convencionals dins del gènere com C.O.S. i The Lamb, ambdues el dia 7. Una setmana més tard, el 14 de novembre, serà Dansa València l'encarregat de programar l'últim espectacle de la bailaora i coreògrafa cordobesa Olga Pericet, Un cuerpo infinito. Al costat de tots estos certàmens, el teatre es convertirà també en seu de la trobada performativa Escucha! València (11 d'octubre) i del Festival Internacional de Circ de València Contorsions, que tancarà la temporada el 29 i 30 de desembre.

MÉS FOTOS