La taxa d’ocupació de l’estudiantat de grau de la Universitat de València supera el 90% per primera vegada
El Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, a través del servei d’Ocupació de la Universitat de València, presenta el cinqué informe d’inserció dels graduats del curs 2019-2020
Aquest és el primer estudi que inclou una anàlisi exhaustiva dels llocs de treball desenvolupats per les persones ocupades, grau a grau
Les titulacions amb millor inserció son Odontologia, Farmàcia, Filologia Catalana, Enginyeria Informàtica, Enginyeria Telemàtica, Enginyeria Multimèdia, i el doble grau en ADE+Dret
El Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, a través del servei d’Ocupació de la Universitat de València, presenta el cinqué informe d’inserció de les persones graduades del curs 2019-2020 (entrevistades dos anys després de finalitzar la carrera) amb el millor resultat obtingut fins a la data: la taxa d’ocupació d’aquest estudiantat supera per primera vegada el 90%.
Concretament, la taxa d’ocupació se situa en el 90,7% –la millor fins ara–, un percentatge 5,3 punts superior al de l’estudi anterior. Mentre la taxa d’activitat està en el 88,8%, un nivell molt similar al dels darrers anys, segons les dades presentades per UVOcupació.
Així, aquest cinqué informe ofereix els millors resultats en tota la seqüència d’estudis sobre la matèria. Per a elaborar el document s’han analitzat 62 titulacions: 56 graus i 6 dobles graus. Les dades es presenten desagregades per sexe, branca de coneixement, facultat/centre i titulació.
Per la seua banda, l’indicador de l’ajust de l’actual/últim treball al nivell d’estudis i a la titulació obtinguda arriba al 65,7%, el que significa un augment de 3,8 punts respecte a l’estudi precedent.
El percentatge de graduats amb contracte estable augmenta en 21,4 punts, i se situa en un 55,1%. La major estabilitat és conseqüència directa de la reforma laboral aprovada pel Govern central.
El percentatge de graduats que ocupen llocs de tècnic, o que tenen persones al seu càrrec, arriba al 73,4% (8,9 punts més que l’anterior estudi), i destaca en les branques de Ciències, Ciències de la Salut, i Arquitectura i Enginyeria.
Igualment s’incrementa en 5,5 punts (situant-se en 70,3%) el percentatge de graduats a jornada completa. El mateix passa amb els graduats que tenen la seua jornada de preferència (2,7 punts més, per a situar-se en un 83,4%).
El salari net mensual dels graduats que estan treballant a jornada completa i per compte alié està en els 1.503,5 euros, però puja als 1.664,2 euros en la branca d’Arquitectura i Enginyeria.
Resultats per titulacions
Entre les titulacions amb millor inserció destaquen els grau en Odontologia, Farmàcia, Filologia Catalana, Enginyeria Informàtica, Enginyeria Telemàtica i Enginyeria Multimèdia, així com el doble grau ADE+Dret. Enginyeria Telemàtica i Enginyeria Multimèdia son els únics que presenten un 100% de taxa d’ocupació i taxa d’activitat.
Entre les titulacions que més han millorat, sobreïxen els graus de Bioquímica i de Ciències Biomèdiques, principalment en l’indicador de l’ajust de l’actual/últim treball dels titulats al nivell d’estudis i a la titulació, amb una millora superior als 22 punts percentuals. En general, han millorat les sis titulacions de la Facultat d’Economia examinades en l’informe.
Per branca de coneixement
Les diferències entre branques s’han reduït respecte als anteriors estudis. Tot i així, l’especialitat que continua distingint-se és la d’Arquitectura i Enginyeria. L’àrea presenta les millors dades en la majoria d’indicadors. Ací, el percentatge de graduats amb contracte estable està en un 76,7%, 18 punts superior al del següent grup. El salari net mensual dels titulats és ací de 1.664,2 euros, una diferència d’uns 102 euros respecte a la següent, que és Ciències de la Salut, amb un salari net mensual de 1.561,9 euros. També presenta millors dades en els indicadors de taxa d’activitat (91,4%), taxa d’ocupació (98,5%), ocupats als sis mesos d’haver finalitzat els estudis (72%), ajust de l’actual/última feina dels graduats al nivell d’estudis (88,9%), percentatge de graduats ocupant llocs de treball de tècnic o amb persones a càrrec (93%), jornada completa (95,1%), jornada de preferència (98%) i satisfacció laboral global (4,1 punts en una escala d’1 a 5). En resum, té les millors dades en 10 dels 14 principals indicadors d’inserció.
La branca de Ciències de la Salut apareix com la millor en l’indicador de l’ajust de l’actual/últim treball dels titulats al nivell d’estudis i a la titulació, amb un 82,4%; en l’indicador d’ajust del treball a la titulació, amb un 85,3%; i en l’indicador d’experiència laboral (95%). Igualment, presenta el percentatge més alt a l’indicador d’ocupats per compte propi. Tot i així, disminueix en 1,4 punts percentual respecte a l’anterior estudi, el que mostra una tendència a la baixa de l’autoocupació al llarg del temps.
D’altra banda, en l’àrea d’Arts i Humanitats els resultats han millorat notablement en alguns indicadors. La taxa d’ocupació s’ha incrementat 11,8 punts, passant d’un 75,6% en l’anterior estudi a un 87,4%. En l’indicador de l’ajust de l’actual/últim treball dels titulats al nivell d’estudis i en la titulació, l’augment ha estat de 9,2 punts, i s’ha situat en un 59,4%. El percentatge de graduats ocupant llocs de treball de tècnic o amb persones a càrrec també augmenta 9,7 punts, fins al 65,4%.
La branca de Ciències destaca per tindre un alt ajust del treball al nivell d’estudis (82,7%) i en el percentatge de graduats treballant a jornada completa (79,1%).
Finalment, les Ciències Socials i Jurídiques destaquen per l’alt percentatge de graduats ocupats als sis mesos d’haver finalitzat els estudis de grau (71,3%) i pel percentatge de graduats amb contracte estable (58,7%).
Consulta interactiva de les dades
Aquest últim Estudi d’Inserció ha estat realitzat en el marc de les diferents activitats que desenvolupa el Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, liderat per la vicerectora Ángeles Solanes. En concret, ha sigut presentat per l’Àrea d’Estudis i Anàlisis d’UVocupació i coordinat per la professora María del Carmen Bas.
A més, totes les dades desgranades per titulacions ja es poden consultar de manera interactiva a través de l’aplicació EstIL, i en els informes individualitzats que es trobaran en la pestanya d’inserció laboral de cadascuna de les fitxes dels graus, i en la web d’UVocupació amb informació més ampliada i detallada dels indicadors d’inserció laboral de cadascun dels graus analitzats. Així, les persones interessades podran conéixer còmodament quina és la situació de la inserció laboral d’una titulació concreta i podran avaluar la situació del mercat laboral i de l’adequació dels plans d’estudi d’un grau concret, entre moltes altres facilitats.
Link a l’informe en valencià: https://www.uv.es/uvempleoest/eilgrado/quint/informe-executiu-eilviii-final.pdf