VALENCIA | JUSTICIA

El Suprem dona la raó a la patronal d'habitatges turístics a València i tomba el recurs de PSOE i Compromís

ELPERIODIC.COM - 26/07/2023

El tribunal avala l'activitat d'aquesta mena d'habitatges a Ciutat Vella

El Tribunal Suprem ha desestimat el recurs que l'anterior corporació municipal de València va presentar contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana del 21 de novembre del 22, que anul·lava les limitacions del Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella als Habitatges d'Ús Turístic, i condemna a l'Ajuntament a pagar les costes del procés.

La patronal d'Apartaments i Habitatges d'Ús Turístic de la Comunitat Valenciana, personada en el procediment a través de la seua delegació a València (VIUTUR), ja havia advertit en les seues al·legacions al PEP de la il·legalitat de les limitacions per la “falta de fonamentació” i la “existència de jurisprudència, els dos arguments que el propi TSJ va assenyalar en la sentència contra el PEP confirmada ara pel Suprem.

En concret, el Tribunal Suprem ratifica l'anul·lació dels tres requisits que l'anterior govern municipal va voler imposar a l'activitat d'Habitatges d'Ús Turístic (que només anara en propietats de particulars, empadronats/as en el mateix habitatge, amb autorització prèvia de la Comunitat de Propietaris, i per un màxim de fins a 60 dies a l'any).

El Suprem exigeix, com VIUTUR defensa històricament, que es mantinga l'activitat d'ús turístic als habitatges que tinguen el corresponent número de registre turístic, impedint l'intrusisme en el sector. A més, en les al·legacions que també van presentar a la posterior modificació del PEP d'abril del 23 amb la qual l'Ajuntament va voler eludir la sentència del TSJ, l'Associació d'Habitatges d'Ús Turístic de València recordava la validesa de totes les VUTs amb llicència de primera ocupació, i de les quals van obtindre la seua inscripció en el Registre de Turisme abans de l'entrada en vigor de la Llei de turisme del 2018 i van quedar exemptes de l'informe de compatibilitat urbanística que es va exigir després de l'aprovació de la Llei.

En les citades al·legacions, VIUTUR demanava la nul·litat de l'última Modificació del PEP ja que només permetia els habitatges d'ús turístic en “edificis exclusius”, la qual cosa incrementaria encara més la inseguretat jurídica dels actuals habitatges d'ús turístic, només permetent-les en una tipologia constructiva que, en la pràctica, es defineix en la normativa sectorial com a blocs d'apartaments.

VIUTUR considera a més que la modificació és nul·la de ple dret, en tractar-se d'un clar exemple de “actes i disposicions contraris al pronunciament d'una sentència, que es van dictar amb la finalitat d'eludir el seu compliment”.

Sobre la pròpia documentació recollida en de modificació del PEP i presentada per l'anterior corporació municipal, l'Associació d'Habitatges d'Ús Turístic de València ha detectat innombrables defectes de forma. Caldria destacar com a greu, la falta de signatura del propi document d'abril de 2023 que, a diferència dels anteriors, no ha sigut subscrit ni pel Cap de Secció Tècnica del Centre Històric, ni pel Cap de Secció de Gestió i Planejament, ni pel Cap del Servei Municipal de Gestió de Centre Històric.

Respecte al contingut de l'última modificació del PEP, VIUTUR també sosté que les limitacions imposades al desenvolupament d'activitats econòmiques “no estan justificades per raons imperioses d'interés general” ja que, com demostra un dictamen pericial encarregat a un perit en Planificació Urbanística i Edificació “(…) els documents que són utilitzats per a justificar la MPEP, tenen un elevat biaix, manquen de rigor i objectivitat”.

Proposta d'Ordenança

Per totes aquestes raons, VIUTUR proposa a la nova corporació municipal de València una taula de diàleg per a aconseguir d'una vegada per sempre una Ordenança sobre els Habitatges Turístics que, entre altres, regule els següents aspectes:

· Reconéixer les VUTs inscrites en el Registre de Turisme amb anterioritat a Llei de Turisme de juny 2018, i lluitar contra l'intrusisme, la competència il·legal, i l'allotjament turístic sense control.

· Establir un equilibri entre els usos residencials i turístics, prioritzant sempre l'ús residencial i les normes de convivència; proposar percentatges o nombre d'habitatges d'ús turístic computades sobre la base que es determine (habitatges destinats a altres usos terciaris com a oficines o similar, habitatges buits, habitatges arrendats…).

· El respecte al descans i als costums de la ciutat i els seus residents hauria de ser un factor clau en la sostenibilitat social i mediambiental de la comunitat local.

· Exigència d'un telèfon 24h d'atenció a veïns o policia local.

· Establir un horari límit per al check-in, regular l'ús d'ascensors amb maletes i el d'espais comuns (controlant el volum de veu, la vestimenta, nombre màxim de persones per habitatge, etc.).

· Acolliment del programa Werespect de control de sorolls.

· Coordinació entre l'Ajuntament de València i les associacions de VUT per a cobrir grans esdeveniments a la Ciutat de València (Marató, Falles, etc…)

Després de la sentència del Suprem, VIUTUR creu que qualsevol restricció a les habitatge d'ús turístic legals, suposarà una expropiació o apropiació de drets adquirits pels seus, que haurà d'indemnitzar l'Ajuntament de València, en vulnerar els drets de propietat i de la llibertat d'empresa reconeguts en els articles 33 i 38 de la Constitució Espanyola, respectivament.