VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Soundcool innova per a connectar a persones des de qualsevol lloc i dispositiu i fer creacions audiovisuals col·laboratives

ELPERIODIC.COM - 15/04/2021

L'equip del projecte de creació musical i audiovisual col·laborativa en directe, que va nàixer en la UPV, crearà una spin-off

Roger Dannenberg el creador de Audacity, editor de música amb més de 500 milions de descàrregues, forma part de l'equip directiu del projecte i col·labora en el desenvolupament i millora de la seua tecnologia

L'òpera multimèdia en valencià composta per Jorge Sastre amb Soundcool és finalista de la Copa Espanya Creativa

En Soundcool han fet un important salt tecnològic en l'últim any, amb una evolució en el seu sistema, que ara fa possible treballar des de diferents dispositius de manera remota i simultània, en temps real. La seua tecnologia permet dur a terme creacions musicals, sonores i audiovisuals, en directe i de manera col·laborativa, a través de tablets, telèfons mòbils, ordinadors, sistemes de realitat virtual i altres dispositius, connectats a través d'Internet. La introducció del treball a distància multiplica les possibilitats de participació i de projecció internacional de la seua proposta, que ha arribat ja a Corea, Mèxic o els Estats Units, entre altres països.

Soundcool va nàixer en la Universitat Politècnica de València (UPV), on el seu fundador i director, Jorge Sastre, és professor i investigador. Per a abordar aquesta nova etapa de creixement, i després del seu pas pel programa d'acceleració de Col·lab, es constituirà una spin-off -empresa que té el seu origen en una iniciativa universitària-.

Sastre detalla que Soundcool "tenia incorporats molts components d'investigació, desenvolupament tecnològic i innovació, però no havia creat un producte comercialitzable. En Col·lab, acceleradora de projectes d'innovació social amb triple impacte de Las Naves, s'ha definit un full de ruta i s'ha centrat el focus per a convertir aquest projecte en una empresa sostenible. Els mentors de Col·lab, a més de tindre un elevat nivell en la seua especialitat, sempre ens han donat la seua opinió en forma de consell, sense realitzar imposicions. La transmissió de coneixements és molt pràctica i col·laborativa i l'entorn és molt inspirador".

A més del desenvolupament tecnològic, en l'actualitat l'equip està treballant en la consolidació de producte, introduint noves activitats per a diferents matèries. També està revisant la seua pàgina web, per a oferir part del desenvolupament tecnològic de Soundcool en el núvol.

Una òpera multimèdia finalista de la Copa Espanya Creativa

Encara que el seu ús s'ha centrat en projectes educatius, la tecnologia de Soundcool s'ha estés ja a la realització de concerts, òpera, obres de teatre i altres esdeveniments. "Entre els exemples, hem participat en el World Science Festival a New York, amb una obra amb audiovisual i música controlada, amb dansa amb ulleres de realitat augmentada; hem compost una òpera, que es va estrenar en el Palau de les Arts en 2016 i s'ha repetit a Mèxic i els Estats Units -convertint-se en la primera òpera en valencià que s'escenifica fora d'Espanya-, i hem realitzat concerts a distància en festivals d'altres parts del món, com Seül. En 2013, érem un xicotet projecte, de 6.000 euros, dins de la UPV, i mira fins a on hem arribat", detalla Sastre.

L'òpera multimèdia de Soundcool és finalista de la Copa Espanya Creativa. "Si guanyem, la pròxima edició se celebrarà a València. Per a això, necessitem el suport de la ciutat. Tenim el de l'Ajuntament de València, Las Naves, el Palau de les Arts i moltes altres entitats i institucions. Ara, necessitem el vot popular. Només per quedar finalistes ens han contactat entitats importants per a crear una nova òpera, que tindrà, també, enfocament educatiu important. Serà una nova òpera multimèdia, amb realitat augmentada, realitat virtual, imatge, so, amb estudiants controlant tot el sistema en directe, amb els seus mòbils i tablets", subratlla Jorge Sastre.

Suport del fundador de Audacity

La idea de Soundcool va partir de Jorge Sastre, que es defineix a si mateix com a "compositor, enginyer i matemàtic", i que sempre ha volgut combinar les seues dues passions: la música i la ciència. Gràcies a una beca de la Fundació SGAE, es va especialitzar en música informatitzada en la Universitat de Carnegie Mellon (Pennsilvània, els EUA), on va conéixer a Roger Dannenberg el creador de Audacity, un editor de música que ha complit 20 anys i supera els 500 milions de descàrregues. La relació entre Jorge i Roger, que va ser el seu professor, s'ha mantingut en el temps i, hui dia, encara continuen col·laborant en la direcció i en el desenvolupament i millora de la tecnologia que incorpora Soundcool.

L'equip es completa amb Núria Lloret, de la Universitat Politècnica de València, que va aportar visibilitat i finançament a la part d'investigació de Soundcool, Saúl Monchó i Crismary Ospina.