VALENCIA | SOCIETAT

“El Sidi per als teus majors”: d'hotel de luxe a residència per a ancians, la petició dels veïns del Saler

ESMERALDA SERNA - 26/02/2022

L'Ajuntament de València es manté ferm a continuar "amb la línia històrica democràtica de recuperar ambientalment la Devesa”

El Col·legi d'Infermeria de València, juntament amb l'Associació de Veïns de la Devesa-El Saler ha iniciat una recollida de signatures perquè a l'antic Hotel Sidi Saler se li d'una segona vida utilitzant-lo com una residència de majors.

La portaveu de l'Associació de Veïns de la Devesa-El Saler, Ana Gradolí assenyala que “demanem una residència per a la tercera edat, perquè considerem que l'enderrocament de l'antic hotel seria una barbaritat perquè, primer té uns amos, i no es pot derrocar una propietat privada, cal indemnitzar, que ja seria molts diners, i després l'enderrocament, que serien una altra barbaritat de milions”.

A això se suma que “tenim l'experiència amb el poliesportiu del Saler, que es va derrocar i ens quedem sense un espai per a poder fer esport els Pobles del Sud i s'ha convertit en un runar”.

Però els veïns reclamen que ningú de l'ajuntament s'ha posat en contacte amb l'associació per a transmetre el futur del Sidi Saler, “ens assabentem per la premsa de tots aquests assumptes”. Encara que destaquen que “l'oposició sí que està pendent, fent-se eco de les nostres paraules i reivindicacions, però per part de l'ajuntament no”.

Gradolí subratlla que “no solament demanem la residència per a ancians per a la nostra zona, és que fins que no arribes a Sueca no hi ha cap residència de majors, estem molt malament d'habitacions, i volem que s'habilite com a residència perquè seria com un balneari per a la tercera edat”.

L'associació veïnal de la Devesa del Saler esperen que “aquest espai es puga aprofitar i cal pensar en els diners que ens anava a costar a tots l'enderrocament. El primer que cal fer és protegir les platges, perquè el port és el major causant de la deterioració de les platges i d'aquestes coses a penes es parla”.

L'Ajuntament continua amb la línia de recuperar ambientalment la Devesa

En el ple del mes de febrer de l'Ajuntament de València, es van debatre de manera conjunta dues mocions relacionades amb el futur de l'hotel Sidi Saler. D'una banda, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, demanava al Ple la creació d'una comissió d'estudi jurídica tècnica, amb representació de les diferents administracions, que estudie el futur de l'esmentat immoble, “i que en cas de no ser viable l'activitat hotelera, s'impulse el diàleg amb el veïnat de la zona per a donar-li un ús dotacional i social, que atenga les seues necessitats”.

D'altra banda, la regidora del Partit Popular Julia Climent sol·licitava “la paralització del derrocament d'aquest hotel i el desenvolupament d'accions pendents a la Devesa del Saler”. Entre altres demandes, l'edil popular demanava que l'Ajuntament òbriga un procés d'estudi i escolte i respecte els drets de les persones afectades i considerant, per exemple, l'ocupació que podria generar el projecte de rehabilitació”.

En representació de la societat civil, i en nom de l'agrupació Acció Ecologista Agró, va parlar Lucia Moreno, qui defensava “l'enderrocament d'allò que ha considerat una icona del projecte d'urbanització d'un espai natural que, afortunadament, es va aconseguir parar”. “El Sidi Saler impedeix que la platja de la Garrofera desenvolupe la seua funció per a la recuperació ambiental d'aquesta zona”, ha argumentat.

En nom de l'equip de govern va intervindre el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, qui explicava que “l'Ajuntament desestima aquestes propostes perquè continua amb la línia històrica democràtica de recuperar ambientalment la Devesa”.

“Defensem l'herència que hem rebut, i enderrocar el Sidi Saler, que és propietat de l'Estat, és donar continuïtat a allò que ha fet l'Ajuntament durant els últims 45 anys”. “A més no es pot transformar l'edifici, sense incomplir les normes”, afegia.

MÉS FOTOS