VALENCIA | SOCIETAT

Servicis Socials licitarà el projecte de dos centres multifuncionals per a persones sense sostre en 2022

ELPERIODIC.COM - 14/12/2021

Demà es duu a terme el segon gran recompte de persones sense sostre impulsat per l’Ajuntament de València, en col·laboració amb la Universitat de València i les entitats socials

A les portes del segon gran recompte de les persones sense sostre que hi ha a la ciutat de València, una iniciativa pionera “i de gran valentia política”, la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, ha donat a conèixer que el pressupost municipal aprovat per a 2022 contempla una partida de 120.000 euros per a la redacció dels projectes de dos centres multifuncionals per a persones sense llar. Es tracta dels projectes “Sostre Soternes” i “Sostre Rovella”, els quals comptaran amb mòduls residencials individuals i zones a l’aire lliure. A més, el projecte “Sostre Rovella” acollirà també les dependències del Servici d’Atenció a Urgències Socials (SAUS) i disposarà d’unitats d’estància breu, en la mateixa línia del recurs que estarà ubicat al carrer dels Àngels del Cabanyal i del qual ja s’ha adjudicat la redacció del projecte.

“A València no deixem a ningú enrere”, ha afimart Lozano. “Des de l'Ajuntament de València estem posant tots els recursos necessaris per a fer front al problema del sensellarisme, un problema que afecta moltes ciutats, i també a València. A més ja treballem en dues importants infraestructures: els dos projectes “Sostre” que ajudaran molt a avançar en la resolució d’esta problemàtica”, ha afegit. Nogensmenys, el consistori inverteix més de dos milions d’euros euros anuals en nou projectes socials diferents que treballen a donar resposta a esta problemàtica i que posen a disposició de les persones sense sostre 337 places d'allotjament d’emergència, més altres 329 en l’àmbit de la cooperació i la immigració (demandants d’assil i altres casos). En total, 666 places en diferents recursos d’allotjament.

El recompte de dimecres a la nit reunirà un total de 600 persones, entre personal de l’Ajuntament i persones voluntàries de diverses entitas socials de la ciutat, amb l’objectiu de radiografiar la situació actual del sensellarisme a la ciutat de València. L'acte de presentació tindrà lloc, com ja es va fer el 2019, al Poliesportiu del Cabanyal, al que acudiran els voluntaris abans d’iniciar l’activitat. A les 19:30h està prevista la presentació i benvinguda per part de la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, i també dels representants de les entitats participants i la Universitat de València.

A l'edició d’enguany, com a novetat, la participació de la Universitat de València, que va col·laborar altruistament el 2019, serà mitjançant un contracte formalitzat amb l’Ajuntament, perquè a més de col·laborar en l'organització i el disseny del qüestionari que es farà a cada persona sense llar, també realitzen un estudi diagnòstic amb les dades que s'extreuen de les enquestes realitzades. Posteriorment es donarà a conèixer este estudi en un Congrés, que s'organitzarà previsiblement per a la propera primavera.

L’activitat la realitzaran un total de 104 equips formats per unes cinc persones més un cap d'equip per cada grup. A més del recorregut per tots els carrers de la ciutat, les enquestes també es realitzaran en tots els centres d'acollida i albergs a les persones que dormen la nit allí, un total de 15 centres i albergs.

Per part de l'Ajuntament participen activament al Cens l'equip del Centre d’Atenció a les Persones Sense Sostre, la Unitat X4 de la Policia Local, l'equip del SAUS, a més de la Secció d'Exclusió i també el Centre d’Atenció a Immigrants del Servici de Cooperació. També hi han col·laborat la resta de Seccions del Servici, i el COM Gravador Planes que ha proporcionat les carpetes (realitzades pels xavals amb discapacitat psíquica) per als caps d'equip.

A més del Servici de Benestar Social, molts altres servicis municipals han col·laborat perquè el desenvolupament de l'activitat siga un èxit: La FDM que facilita el Poliesportiu del Cabanyal, l'EMT que enguany posarà a disposició de l'organització 4 autobusos articulats municipals per traslladar als voluntaris des del Cabanyal a diferents zones de la ciutat, el Servici de Jardins i l'OAM de Jardins Singulars que facilita esta nit l'accés als parcs i jardins i el SERTIC (informàtica municipal) que ha possibilitat la inscripció a través de la pàgina web municipal.

Creu Roja participa a més aportant ambulàncies de suport a l'esdeveniment, la Policia Local i Nacional donaran suport en el transcurs si fora necessari i els supermercats Consum  proporcionaran sucs i aigua per als voluntaris. El Centre d'operacions, el control de dades esta nit, estarà ubicat a les instal·lacions del SAUS, al carrer Maria Llàcer, 20. Es preveu que l'activitat finalitze cap a les 2.00 h.

La regidora Isabel Lozano ha explicat sobre esta iniciativa que amb ella "pretenem dimensionar esta problemàtica per orientar les línies estratègiques que combaten l'exclusió residencial, així com sensibilitzar la societat sobre el fenòmen dels sense llar en totes les seues dimensions. És important, abans que res, tindre dades per a, després, poder fer front a la problemàtica en les millors condicions". En eixe sentit, Lozano ha posat en valor que el tractament de les dades que es recopilen en el cens de persones sense llar es faça, amb un l’adjudicació d’un contracte, des de la Universitat de València, per a garantir determinats nivells de rigorositat i metodologies adequades i científiques.

En este segon cens de persones sense llar hi participen, a més de l'Ajuntament de València i la Universitat de València, 14 entitats socials: Accem, Bokatas, Càritas, Casa Caritat, Cepaim, Comitè Antisida València, Creu Roja, Fundació Salut i Comunitat, Metges del Món, Natania, Missatgers de la Pau, Missió Evangèlica Urbana de València, Rais Llar Sí,  Sant Joan de Déu.