Un seminari sobre el gènere en la Il·lustració tanca el projecte europeu CIRGEN
El projecte europeu CIRGEN (Circulating Gender in the Global Enlightenment: Idees, Network, Agencies) celebra aquesta setmana la seua última activitat, el seminari internacional Legados ambivalentes. La Ilustración en los tránsitos de la modernidad, de la investigación a la docencia, dijous i divendres a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València (UV). CIRGEN, liderat per Mónica Bolufer, catedràtica del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la institució, va rebre una ajuda Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca valorada en 2,5 milions d’euros.
El seminari, que té la col·laboració del projecte TRAMOS de la Universitat Nacional d´Educació a Distància (UNED), se centra en el gènere i la formació de les identitats modernes. S’hi analitzen temes com la construcció de fronteres simbòliques de la Il·lustració, la circulació cultural, el gènere, la raça i les emocions al segle XVIII. "El nostre seminari final combina el balanç i la reflexió especialitzada amb la discussió sobre difusió i transferència", explica Mónica Bolufer.
A més, s’hi reflexiona sobre l’ensenyament de la història i la divulgació a la societat mitjançant diversos recursos digitals i, també, teatrals. En aquest sentit, la base de dades Writing for Women (Escriure per a les dones) es presenta en el context del seminari.
Completa el programa una lectura dramatitzada de cartes del segle XVIII, “Las lágrimas van con la tinta”, dirigida per Clara Bonet i interpretada per Inés Gómez, dijous 23 a les 18 hores a l’Aula Alfons Cucó de la Facultat de Geografia i Història.
Entre altres, el seminari acull taules redones com “Pasiones meridionales. La construcción del Sur europeo y la cuestión nacional (siglos XVIII-XIX)”, “Género y emociones: sensibilidad, raza y sexualidad” o “Construir nuevos relatos: ¿cómo innovar enseñando y divulgando la historia de las mujeres?”.
Projecte europeu
El finançament obtingut de CIRGEN del Consell Europeu de Recerca s’ha plasmat en 3 llibres col·lectius i 6 dossiers, 2 congressos i 18 seminaris, entre altres activitats acadèmiques i d’adreçades al públic en general. Per primera vegada s’ha ofert una aproximació transnacional i transatlàntica a la circulació dels models de gènere a l’Europa del segle XVIII i als seus territoris colonials, fet que supera els enfocaments nacionals o merament comparatius i situa fermament la Il·lustració a l’imperi hispànic en el context historiogràfic.
El projecte ha tingut per objectiu examinar les transferències als àmbits de la traducció, la sociabilitat, el viatge, la lectura i la cultura de la sensibilitat, des d’un enfocament que posa l’accent en la capacitat d’acció dels subjectes i en el complex llegat de la Il·lustració a la modernitat.