VALENCIA | SOCIETAT

Un seminari internacional analitza la violació dels drets humans a Guinea Equatorial

ELPERIODIC.COM - 20/06/2019

Demà divendres 21 juny 2019 a les 18 hores, en el saló de graus del Departament de Dret Internacional Públic de la Facultat Dret de la Universitat de València, es presentarà el llibre de l’exjutge guineà Inocencio Membila Mbula titulat “Traición Inocente” L’acte forma part d’un seminari internacional sobre la situació actual dels Drets Humans a Guinea Equatorial, organitzat per l’Institut de Drets Humans en el marc del Projecte Prometeu 2018/156 dirigit per la professora Consuelo Ramón i la Clínica Jurídica per la Justícia Social de la Universitat de València.

En el seminari intervindran Inocencio Membila Mbula, exmagistrat jutge, autor del llibre publicat per l’editorial NPQ; José Elías Esteve, professor de Dret Internacional i membre del Projecte Prometeu; José Antonio García, professor de Filosofia del Dret; Raquel Calabuig, agent de Policia i escriptora; Andreea Russu, advocada; i Mocache Massoko, periodista i investigador.

El cas d’Inocencio Membila, jutge oriünd de l’excolònia espanyola de Guinea Equatorial, explica el professor José Elías Esteve, “mostra la realitat del règim del dictador Teodoro Obiang Nguema, ja que l’exmagistrat va ser objecte d’un enverinament i d’un atemptat amb arma de foc”. Durant aquest curs, la Clínica Jurídica per la Justícia Social de la Universitat de València ha examinat el cas de l’exmagistrat Membila i davant els crims internacionals dels quals ha sigut víctima, té previst presentar una denúncia davant el Comité dels Drets Humans de les Nacions Unides a Ginebra.

El llibre, segons l’autor, “ens relata els horribles càstigs patits per part dels poders governamentals, entre els quals s’inclou l’empresonament, la tortura i actes de violència comunes en aquest país centreafricà”. L’exmagistrat guineà considera que la seua publicació “és una responsabilitat històrica enfront del silenci que ha guardat la comunitat internacional davant el continu lladronici i les violacions als Drets Humans perpetrats pel clan Obiang durant sagnants dècades”.

Segons el periodista Mocache Massoko, en els moments actuals en els quals el Govern equatoguineà dilapida indiscriminadament ingents sumes de diners en lobby internacional per a netejar la seua imatge, el testimoniatge d’Inocencio Membila es converteix en un essencial punt d’inflexió cap a la divulgació de la veritat i la batalla per la reivindicació dels drets ciutadans. Guinea Equatorial és un país consecutivament colpejat, ignorat i abandonat per dues dictadures, que sorprenentment mai ha tingut l’oportunitat de conéixer la democràcia ni de triar al seu propi president. De fet, afegeix, “tot aquell que senta una responsabilitat amb la cerca de la veritat dels fets i la justícia, no ha de deixar de ser part d’aquest emocionant llançament i compartir humanament amb el seu autor, un testimoniatge de supervivència i una porta oberta a secrets del món que ens concerneixen a cadascun de nosaltres”.