Un seminari analitza les dues dècades del conveni europeu del paisatge a Espanya
Amb motiu del 21 aniversari de la Convenció Europea de Paisatge, múltiples especialistes de diferents universitats espanyoles es donen cita els dies 1 i 2 de desembre en el tercer seminari ‘Societat Civil i Paisatge’
La rectora de la Universitat de València, María Vicenta Mestre, ha inaugurat la jornada en l'edifici rectoral, al costat del conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España; el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; i al director de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians, Emilio Iranzo.
La rectora i el conseller han coincidit a destacar la importància de la col·laboració institucional que “permet crear aliances estratègiques entre l'Administració Pública, la Universitat i els agents implicats en la gestió del paisatge amb l'objectiu de millorar el benestar de la societat valenciana; és el cas de la Càtedra Participació Ciutadana i Paisatge creada entre les dues institucions”.
“Per valuós que siga, per històrica que resulte la contribució del Conveni en matèria territorial, és necessari treballar dia a dia per a fer efectives les seues prescripcions, per a aplicar els seus principis i per a protegir un bé tan valuós, però alhora tan vulnerable, com és la nostra terra,” ha assenyalat la rectora de la Universitat de València.
Per la seua part el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, i el director de la Càtedra i professor de Geografia, Emilio Iranzo, han explicat que aquest fòrum “conjumina veus procedents de l'Administració, de diferents universitats espanyoles, dels agents territorials, i fins i tot d'empreses dedicades al paisatge, amb l'objectiu d'analitzar els assoliments, les febleses i sobretot els reptes de futur del Conveni Europeu del Paisatge en totes les regions d'Espanya”.
El seminari s'ha dividit en 2 jornades. La jornada del dimecres 1 de desembre se celebra a la Sala de Juntes del Rectorat de la Universitat de València. Eduardo Martínez de Pisón (Universitat Autònoma de Madrid) imparteix la conferència inagural titulada “El Conveni Europeu del Paisatge, un balanç des de la geografia, després de dues dècades”.
A continuació, hi ha programada una sessió temàtica dedicada a les polítiques de paisatge a Espanya. En una primera taula redona, moderada per Emilio Iranzo, Rosa Pardo Marín (Directora General d'Ordenació de Territori i Paisatge, GVA), Pere Sala i Martí (Director del Observatori del Paisatge de Catalunya) i Valerià Paül Carril (Universitat de Santiago Compostela) debatran sobre les polítiques de paisatge en la Comunitat Valenciana, Catalunya i Galícia.
En una segona taula, moderada per Jorge Hermosilla, M.ª Rocío Silva Pérez (Universitat de Sevilla), M.ª Cruz Porcal Gonzalo (Universitat del País Basc), Carmen Delgado Viñas (Universitat de Cantàbria) i Marta Martínez Arnaiz (Universitat de Burgos) repassaran les noves aplicacions de la CEP a Espanya en d'Andalusia, Castella i Lleó, País Basc i Cantàbria.
La sessió de la vesprada es dedicarà a la sensibilització paisatgística dels agents territorials clau a través de tres conferències: Cap a una transversalitat de gènere en les polítiques de paisatge, a càrrec de Natalia García Fernández i Mariola Fortuño Bort (SOSTRE, Arquitectes pel Paisatge, COACV); El paisatge en el currículum educatiu de Primària i Secundària, impartida per Diego García Monteagudo (Universitat de València); i El paper dels professionals de l'ordenació territorial i urbanística en la incorporació de criteris paisatgístics en els processos de planificació, que oferirà José Vicente Sánchez Cabrera (Universitat de València).
La jornada del dijous 2 de desembre se celebrarà a la Sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història. La primera part es dedicarà a analitzar accions i projectes en matèria de paisatge. Jorge Hermosilla Pla (Universitat de València) impartirà una conferència sobre els Criteris per a l'avaluació del patrimoni paisatgístic. Una proposta dirigida a classificar els paisatges. Emilio Iranzo García (Universitat de València) se centrarà en La Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians de la Universitat de València: una antena en el territori per a la sensibilització i divulgació paisatgística. Jordi Payà Serrano (geògraf i director de Oratgenet) abordarà Els paisatges en els mitjans de comunicació: el valor de la divulgació.
Francisco Leiva Chico (Arquitecte de Grup Aranea), Enrique Fernández-Vivancos González (UPV), Blanca Peñín Llobell (Arquitecta urbanista de Peñín Arquitectes) i Anna Bonet Asensi (Arquitecta de CERCLE) participaran en una taula redona, moderada per Ana Dolores Prada de Conflent Manzano (Cap de Servei d'Infraestructura Verda i Paisatge, GVA), en la qual debatran entorn dels Programes de Paisatge de la Comunitat Valenciana: cap a una implementació efectiva de l'instrument.
El programa continuarà amb la conferència de Rocío Silva Pérez (Universitat de Sevilla) sobre sistemes agroalimentaris multifuncionals territorializados i gestió del paisatge en rural Espanya. Rafael Mata Olmo (Universitat Autònoma de Madrid) presentarà al costat de Jorge Hermosilla Pla (Universitat de València) el projecte SAMUTER i després impartirà una conferència sobre El Conveni Europeu del Paisatge: una mirada des de l'any 2000. Ignacio Díez Torrijos (CERCLE. Territori, paisatge i arquitectura) i Oscar Prada Campaña (Plataforma de Custòdia del Territori, Fundació Biodiversitat) compartiran amb el públic els mecanismes i experiències de participació ciutadana en els processos d'ordenació del territori i del paisatge. Finalment, Inmaculada Orozco Ripoll (Secretària Autonòmica d'Ordenació de Territori, Urbanisme i Paisatge, GVA) impartirà l'última conferència sobre el nou Reglament d'Ordenació del Territori i Paisatge de la Comunitat Valenciana: un repte imprescindible i participarà en l'acte de clausura junt al vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, i al director de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians, Emilio Iranzo García.