Un seminari analitza la dimensió territorial del mercat laboral valencià
La Universitat de València va organitzar ahir, amb la col·laboració de Labora, la Universitat Jaume I i la Universitat d'Alacant, una trobada entre els principals actors territorials i socials implicats en les polÃtiques d'ocupació valencianes. Vora un centenar d'assistents, entre tècnics dels pactes de la Comunitat Valenciana, representants sindicals i municipals, aixà com estudiants es van donar cita en aquest simposi.
El seminari va ser inaugurat pel vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV, Jorge Hermosilla; el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu; i la directora General d'Ocupació i Formació de Labora, RocÃo Briones.
Nomdedéu va transmetre la necessitat de "treballar d'una forma rigorosa per a incorporar la dimensió territorial en l'elaboració i la implementació de les polÃtiques activeu d'ocupació", i va assegurar que en 2019 Labora finançarà l'elaboració d'estratègies especÃfiques per a cada Acord Territorial, que comptaran amb el suport tècnic i la coordinació de la Universitat de València, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat d'Alacant.
Nomdedéu va coincidir amb Briones en posar de rellevà ncia el programa «Avalem Territori», que Labora va engegar en 2017, un projecte d'adequació de les polÃtiques d'ocupació a la realitat territorial de la Comunitat Valenciana coordinat per la Universitat de València, i que compta amb la col·laboració de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i la Universitat d'Alacant (UA). Aquest programa es va dirigir en un primer moment a diagnosticar necessitats i singularitats i impulsar nous projectes innovadors i experimentals. "Es tracta d'una actuació inèdita que ens permet obtenir informació sistematitzada i detallada de les caracterÃstiques del mercat de treball de tots els municipis valencians", va explicar RocÃo Briones.
Jorge Hermosilla, va enaltir la importà ncia de la col·laboració institucional i d'establir aliances estratègiques en el territori: "l'única manera d'avançar cap a la creació de «territoris intel·ligents», és fer-ho junts; solament des de la col·laboració i el treball conjunt podrem aconseguir territoris que contribuïsquen a millorar la qualitat de vida de la societat que els habita, aixà com al desenvolupament personal dels ciutadans".
Durant la jornada van participar representants de les tres universitats públiques responsables del projecte Avalem territori. En concret de la Universitat de València van estar presents el vicerector d'Ordenació Acadèmica i Professorat de la UV, Ernest Cano; i els professors del Departament d'Economia Aplicada Josep Vicent Pitxer i Juan Ramón Gallego. Ernest Cano es va centrar a analitzar els projectes experimentals com a instrument de les polÃtiques d'ocupació en el territori.
A través de diverses taules redones es va analitzar la participació social, la direcció estratègica en el mercat laboral o l'acció en el territori mitjançant els projectes experimentals. Per part de les universitats van participar Vicente Budà (UJI), Núria Grané (vicerectora de la UA) i José Miguel Giner (UA). En la taula redona sobre territori i participació social van interactuar el secretari d'ocupació de la CEV, Miguel Ãngel Javaloyes; de CCOO, Ana GarcÃa; d'UGT-PV, Pilar Mora; i Pepe Mazón, de la Federació Adlypse. Per part dels pactes van estar Móncia Bou (Pacte La Plana Baixa), Rosa Fernández (Pacte Convega), Maria José Tortosa (Pacte La costanera-Canal), Román Sánchez (Pacte Maestrat-Litoral) i Javier González (Fundació València Activa).