VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Seixanta alumnes de secundària es converteixen en ‘caçadors’ de virus a la Casa de la Ciència

ELPERIODIC.COM - 16/11/2021

La seu del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a València acull un taller de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) on alumnat de 3r i 4t de l'ESO ha buscat fags, virus que actuen contra bacteris multiresistents

No tots els virus causen pandèmies mundials. Alguns també poden contribuir a lluitar contra un problema de salut global com són els bacteris resistents a antibiòtics. Els fags, un tipus de virus que actua contra aquests bacteris patògens, són una alternativa terapèutica. Conéixer més sobre aquests microorganismes i ‘caçar’ alguns d'ells són els objectius del taller ‘Caçadors de virus’, que s'ha desenvolupat aquest matí a la seu del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a la ciutat de València. Prop de 60 alumnes de secundària han participat en el taller de la mà de personal investigador de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt del CSIC i la Universitat de València.

Dos grups de 30 alumnes de 3r i 4t de l'ESO del col·legi Vilavella i del col·legi Vedruna de la capital valenciana van visitar aquest matí la Casa de la Ciència del CSIC a València per a participar en aquesta activitat, que s'emmarca en la celebració de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia. Durant el mes de novembre es concentra multitud d'activitats de divulgació científica a Espanya, entre elles les que organitzen els centres del CSIC en la Comunitat Valenciana com aquesta activitat de l'I2SysBio.

El taller, que té una duració d'una hora, tracta de donar a conéixer la problemàtica dels bacteris resistents i l'ús de fags com a teràpia antimicrobiana. Després d'una xarrada d'introducció, el personal investigador de l'I2SysBio va mostrar exemples de fags que infecten bacteris no patògens mitjançant plaques Petri prèviament preparades, així com maquetes de fags per a donar a conéixer les estructures d'aquests virus. Posteriorment, l'alumnat va fer un xicotet treball de camp a la recerca de fags en els voltants de la Casa de la Ciència del CSIC, situada en ple centre de València, a la Plaça de la Verge.

Les mostres seran testades posteriorment al laboratori per personal de l'I2SysBio, i formaran part del projecte ‘SUPERFAGO’, una iniciativa divulgativa finançada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) on participa el centre d'investigació valencià. “L'objectiu del taller és conscienciar a la ciutadania de la problemàtica dels bacteris multiresistents i la necessitat de buscar tractaments alternatius, fomentant la seua participació en tasques d'investigació i valorant la ciència com a motor econòmic de la societat”, explica Pilar Domingo Calap, investigadora principal del grup Virologia Ambiental i Biomèdica de l'I2SysBio que dirigeix el taller. A més, han participat Beatriz Beamud, Mireia Bernabéu, María Luisa Domingo i Amanda Martínez.

Per a Aurora Ibáñez, professora de Biologia del Col·legi Vilavella, “ha estat una activitat molt interessant, perquè mostra l'aplicació del que les alumnes estudien a l'aula, en aquest cas els bacteris i els virus. A més, que vegen a investigadores realitzant el taller els ensenya a les xiquetes que també poden dedicar-se a carreres científiques”. Per la seua part, com destaca Miguel Muñoz, professor de Biologia del Col·legi Vedruna, “és una activitat eminentment pràctica on els alumnes es converteixen en científics, recollint mostres i realitzant les primeres fases de la seua preparació. A més, es tracta d'una activitat inclusiva on pot participar l'alumnat amb necessitats educatives especials”.

Les activitats divulgatives del CSIC en la Comunitat Valenciana continuen aquest mes. El dimecres 17 de novembre, la Casa de la Ciència tanca el cicle de conferències que celebren el 25 aniversari del Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE) amb la xarrada de Fernando T. Maestre Gil, Premi Jaume I de Protecció del Medi Ambient 2020. El dijous 18, Juan José Nieto Roig parlarà de les matemàtiques aplicades a les epidèmies, i el dijous 25 será el torn de Vanesa Daza que abordarà el binomi matemàtiques i ciberseguretat (totes les conferències a les 19, amb entrada lliure fins a completar aforament).