VALENCIA | POLÍTICA

Seguretat ciutadana, defensa de la gent gran o l'agenda 2030 protagonitzen el primer ple de l'any a València

ELPERIODIC.COM - 27/01/2022

A la primera sessió d'aquest 2022 els grups polítics que conformen la corporació municipal han presentat diverses mocions a debatre

Ajuntament de València ha celebrat aquest dijous el ple municipal respectiu al mes de gener. A la primera sessió d'aquest 2022 els grups polítics que conformen la corporació municipal han presentat diverses mocions a debatre.

S'ha dut a ple la proposta impulsada per l'Oficina Municipal de Gent Gran “perquè les entitats bancàries mantinguin l'atenció personalitzada a aquest col·lectiu i perquè es comprometin a prestar un horari especial individualitzat per atendre degudament les gestions diàries”. El Ple ha aprovat avui aquesta moció, presentada amb caràcter urgent per l'equip de govern “per establir mesures per la constitució dels anomenats “Bancs amigables amb la gent gran”, tal com ha explicat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez.

Amb aquesta moció, l'Ajuntament proposa que “les entitats bancàries facilitin informació bàsica sobre els serveis que més utilitzen les persones grans” i que els tràmits realitzats “es comuniquin amb documentació en paper”. El consistori també demana, entre altres accions, “el foment de la promoció de cursos de cultura financera per trencar la bretxa digital”. Es tracta, com ha assenyalat Gómez, de tenir una sensibilitat cap a aquest col·lectiu i fer accessibles els bancs.

En aquest punt ha intervingut la Defensora de les Persones Majors de València, Asunción Pérez, que s'ha fet ressò de les dificultats que troben, com a horaris o tràmits en línia, que genera moltes persones grans inseguretat per relacionar-se amb les entitats bancàries. En aquest sentit ha instat els bancs a atendre aquesta bretxa generacional i donar facilitats.

Impuls de l'ocupació estable i de qualitat

D'altra banda, el Ple ha acordat recolzar la reforma laboral que el Congrés de Diputats votarà la setmana que ve “per impulsar la creació d'ocupació estable i de qualitat, incrementar les contractacions indefinides i promoure la recuperació de la negociació col·lectiva per augmentar els drets de les persones treballadores”.

La proposta, defensada per l'equip de govern i aprovada, amb el vistiplau del Partit Popular i l'excepció de Ciutadans i Vox, també preveu “defensar l'estabilització de l'ocupació com a alternativa a l'acomiadament”, i advoca per “la formació de les plantilles i el diàleg com a eina per arribar a acords”.

Aquesta moció destaca les "mesures per resoldre la precarietat i l'atur i per restablir l'equilibri entre empreses i persones treballadores" que preveu la reforma laboral que planteja el Govern. En definitiva, “per avançar cap a una recuperació justa perquè Espanya continuï creixent”.

D'una banda, el regidor d'Hisenda, el socialista Borja Sanjuán, ha indicat que “allò que s'intenta amb aquesta reforma laboral, la primera pactada per tots els agents socials, és que la recuperació econòmica sigui la més justa possible”; mentre que el regidor de Comerç, el portaveu de Compromís, Carlos Galiana, ha defensat aquesta iniciativa legislativa “que té marge de millora amb propostes que encara es poden negociar com la reducció de jornada laboral a 4 dies o aspectes de conciliació”. Tots dos han valorat el fet que aquesta reforma "pretén limitar la temporalitat de l'ocupació".

Durant el debat, el regidor de Vox, Vicente Montañez, ha assegurat que “aquest tema s'ha de debatre al Congrés, malgrat que el principal problema de la ciutat és l'atur”. En la mateixa línia, s'ha manifestat el regidor de Ciutadans Rafael Pardo, que ha manifestat el suport del seu grup “sempre que l'acord prevegi allò que s'ha pactat amb els agents socials”.

D´altra banda, el regidor Popular Santiago Ballester, que s´ha mostrat "partidari d´aquelles normes que generen ocupació", ha demanat que "es retiri la moció".

“La llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià”

El Ple avui també s'ha manifestat sobre això a allò que estableix l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana que dicta que "la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià" i que "l'Acadèmia Valenciana de la Llengua és la institució normativa del idioma valencià, que té per funció determinar i elaborar si és el cas, la normativa lingüística de l'idioma valencià, així com vetllar pel valencià partint de la tradició lexicogràfica, literària i la realitat lingüística genuïna valenciana així com la normativització consolidada, a partir de les denominades Normes de Castelló”.

Aquesta proposta s'ha aprovat davant una altra presentada pel Partit Popular per demanar "suport per al Tribunal de les Aigües, per l'atac de Correus que, en un catàleg oficial, parla de les sessions d'aquesta institució de justícia que -segons específica- es celebren en català”. La regidora popular Maria José Ferrer San Segundo ha demanat que es defensi aquesta institució mil·lenària, i que s'exigeixi al President de la Societat Anònima Estatal de Correos i Telégrafos una rectificació i la retirada del catàleg així com una disculpa pública”.

La regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía, ha intervingut per explicar que “el debat suscitat per la proposta popular no té cap sentit, ja que el president del Tribunal de les Aigües ja ha rebut les disculpes”, i ha lamentat “el aprofitament d'un error comès per desconeixement amb objectius de polemitzar sobre un tema que no genera cap debat al carrer”.

Diàleg amb representants de l'hostaleria i del veïnat

El Ple també ha decidit, amb l'abstenció dels grups de l'oposició, que “l'Ajuntament de València continuarà treballant, com ho ha fet fins ara, als fòrums actuals amb els representants de l'hostaleria i dels veïns facilitant un espai de trobada i diàleg”.

Aquest acord, argumentat pel regidor de Comerç, Carlos Galiana, s'ha adoptat com a alternativa a la moció presentada pel regidor de Ciutadans Rafael Pardo per “restaurar l'ampliació de l'espai de les terrasses, que es va concedir temporalment per compensar l'impacte econòmic causat del coronavirus, durant tot l'any 2022, perquè no s'han acabat les limitacions per la pandèmia, ni els efectes negatius que pateix el sector de l'hostaleria”.

En matèria econòmica, també ha debatut i rebutjat una proposta de la regidora popular Paula Llobet, que ha reclamat la devolució de l'impost sobre activitats econòmiques (IAE) i altres taxes vinculades a l'activitat per als negocis tancats per la pandèmia de la Covid-19.

Dia Internacional de la Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust

Pel que fa a altres assumptes, el Ple ha acordat, amb el suport de tots els grups polítics, llevat del de Vox que s'ha abstingut, que “el Consell Municipal d'Immigració i Interculturalitat proposi diverses accions de sensibilització amb motiu del Dia Internacional de la Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust, que se celebra avui, 27 de gener. I que l'Ajuntament de València, a través de les regidories competents, continuï realitzant activitats, esdeveniments i iniciatives amb representació dels col·lectius Romaní, Jueu, LGTBI+ i altres associacions per reforçar i conscienciar sobre el valor de la convivència intercultural, interreligiosa, així com el respecte i la riquesa de la diversitat, la no-discriminació i el rebuig dels delictes d'odi”.

Així mateix, a l'Hemicicle s'ha acordat que l'Ajuntament de València donarà a conèixer el passat posant cara a les víctimes per repensar-les i honrar-les, confiant així en el valor sanador i, alhora, reivindicatiu de la cultura, “perquè –tal com ha assegurat la regidora de Cooperació Maite Ibáñez, és important posar en marxa iniciatives destinades a un coneixement públic del dolor, la mort i la desraó de la barbàrie”.

"A més, l´Ajuntament de València continuarà fomentant l´Educació en valors amb projectes que promoguin la convivència intercultural i el suport a la defensa dels Drets Humans", ha conclòs la regidora en argumentar la moció que, s´ha aprovat com a alternativa a la presentada pel regidor de Ciutadans Javier Copoví, "per instar l´Ajuntament perquè celebri un programa d´esdeveniments amb representació de diferents col·lectius afectats amb motiu del Dia Internacional de la commemoració de les Víctimes de l´Holocaust, així com el Dia Europeu de la Cultura".

Seguretat ciutadana

El torn de mocions ha començat amb una moció presentada per Ciutadans “per demanar actuacions en matèria de seguretat ciutadana, pels robatoris i agressions al districte de l'Eixample i als carrers de València”. Segons el regidor d'aquest grup Narciso Estellés, “davant d'aquesta situació, amb dades quantificables, cal reflexionar i prioritzar la seguretat a la imposició de denúncies a la ciutadania i al veïnat”.

En aquest punt ha intervingut Jesús Santos en nom del Sindicat Professional de Policies i Bombers (SPPLB) “per denunciar la vulneració dels acords com el que contemplava el reconeixement (amb cinc dies lliures) del treball desenvolupat durant el confinament”. "Durant aquest temps la plantilla va estar a l'alçada de les circumstàncies", ha assegurat el representant sindical, amb qui el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, "s'ha compromès a defensar aquest assumpte al Ple de febrer".

Finalment, la moció no ha comptat amb el suport del Ple “perquè -tal com ha explicat el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano- no es pot construir un debat seriós sobre una fal·làcia, perquè el nombre d'aquest tipus delictes, en general, s'ha reduït a la ciutat entre el 2019 i el 2021; mentres que, al contrari, s'ha incrementat notablement la plantilla de la Policia Local”.

En el primer Ple de l'any, la corporació ha ratificat l'acord aprovat al Ple celebrat el dia 31 de juliol de 2019 al punt 25, com a alternativa a la proposta de regidor de Vox Vicente Montañez sobre el compliment de la llei de banderes.

D‟altra banda, s‟ha rebutjat una moció presentada pel Grup Popular sobre la retirada del projecte de Reglament Orgànic del Ple. Un text que la regidora del PP Maria José Ferrer San Segundo ha qualificat de “reglament mordassa” perquè estableix un màxim de 5 preguntes per regidor al Ple i 3 preguntes per regidor a les comissions informatives. L´alcalde de València Joan Ribó ha rebutjat aquests arguments de l´oposició perquè s´ha regulat seguint les recomanacions de la Sindicatura de Greuges i “és una proposta molt més àmplia a la de la resta de grans ciutats de l´Estat i garanteix el dret d´informació i transparència , a més de millorar sens dubte el funcionament normal dels serveis”.

També s'ha debatut i rebutjat una altra proposta presentada pel regidor de Vox sobre les declaracions del ministre de Consum, Alberto Garzón, l'Agenda 2030 i en defensa del nostre sector ramader i els nostres productes.