VALENCIA | SOCIETAT

Un “Sangvalentí” per somiar

ELPERIODIC.COM - 08/02/2022

Els Col·legis Diocesans de València han posat en marxa el primer projecte d'Aprenentatge-Servei que realitzen de manera conjunta, una proposta pedagògica que combina l'aprenentatge dels alumnes amb la prestació d'un servei a la societat, que sota el títol de “Sangvalentí diocesà” tindrà la seua celebració final durant la setmana de Sant Valentí, del 14 al 18 de febrer, amb donacions de sang en els propis centres, en més de 30 localitats.

En el nostre cas, al Col·legi Santa Ana de Vilallonga farem la donació dimecres 16 de febrer de 16:30h a 20:30h. En el projecte, que ja ha començat a treballar-se en 46 col·legis diocesans, estan implicats 25.000 alumnes i 15.000 famílies, i 2.500 treballadors dels centres entre professors i personal d'administració i serveis.

La primera iniciativa institucional va ser un concurs de cartells entre els col·legis amb l'objectiu de donar difusió a la recollida de donacions. Igualment, els alumnes estan treballant el projecte de manera integral en el seu currículum escolar en moltes matèries i, finalment, del 14 al 18 de febrer, es duran a terme les donacions de sang. “Esperem una gran resposta, no sols de les comunitats educatives, sinó també dels barris i pobles on estan situats els centres”, afirmen des de la Fundació Sant Vicent Màrtir de Col·legis Diocesans.

A més, aquesta campanya es posa en marxa “en un moment en el qual les donacions de sang s'estan veient reduïdes a causa de la pandèmia, entre altres factors, i amb l'experiència dels col·legis diocesans d'Alcoi que ja van iniciar aquest projecte amb èxit fa diversos anys”.

Així, en la comissió organitzadora d'aquest projecte conjunt figuren quatre centres diocesans d'Alcoi - José Arnauda, Sant Vicent de Paúl, Sant Roc i Santa Ana- i els col·legis L'Anunciació de València i La nostra Senyora de Fàtima de Sueca, al costat de la Fundació Sant Vicent Màrtir i la Universitat Catòlica de València (UCV) a través de la seua Càtedra oberta Scholas Occurrentes.

Precisament, els coordinadors d'innovació pedagògica i els directius dels Col·legis Diocesans han rebut formació dels experts d’ Scholas Occurrentes per a la posada en marxa dels projectes Aprenentatge i Servei (APS) basant-se en les encícliques del Papa Francesc “Laudato Si” i “Fratelli Tuti”.

Igualment, la donació de sang es realitzarà en diversos centres diocesans en 30 localitats de la diòcesi, amb diverses dates i torns del 14 al 18 de febrer, en coordinació amb el Centre de Transfusions de la Comunitat Valenciana, a València i Alacant.

Així, alumnes i professors responen davant necessitats socials reals, “transcendint la simple adquisició de competències merament instrumentals. Responsabilitat, solidaritat, justícia social, llibertat, gratitud, donació i ben comuna assumeixen una rellevància essencial en la configuració d'estils de vida sòlids per als nostres alumnes. Pretenem generar en l'alumnat un estil de vida que incorpore destreses i actituds que li permeten actuar en la societat des del principi del bé comú i des de la pedagogia de la proximitat”.