Sandra Gómez: “Crec que la principal revolució que s'ha fet a València és la gestió de l'ocupació”
La regidoria d'Ocupació, a través de l'agència d'ocupació València Activa, llança un pla d'ocupació perquè 80 persones majors de 55 anys s'incorporen a treballar en l'Ajuntament durant nou mesos
Més de 17.000 inscrits a València Activa, 9.000 persones formades, 4.000 han rebut orientació i més de 3.000 han sigut contractades a través d'aquesta agència d'ocupació de l'Ajuntament de València. La regidoria d'Ocupació ha llançat un ambiciós programa de gestió de l'ocupació a València aquesta legislatura. Elperiodic.com entrevista a la responsable d'à rea, l'edil Sandra Gómez, per a fer balanç d'aquest ambiciós pla aixà com conèixer els detalls del nou programa dirigit a majors de 55 anys en atur.
Acabeu de llançar un nou pla dirigit a un grup que ha patit especialment la crisi econòmica, el dels majors En què consisteix?
Ãs una campanya que pretén visibilitzar un problema del que ningú parla, el dels majors de 55 anys que es queden aturats. Ãs un assumpte molt pervers perquè és difÃcil tornar a reenganxar-se al mercat laboral, alguna cosa molt injust després d'estar tota la vida treballant. Amb la reforma de les pensions, solament conten els últims quinze anys cotitzats, per tant pots haver treballat des dels 16 anys i veure que et quedes amb una pensió mÃnima. VolÃem fer un pla d'ocupació especÃfic per a atallar aquest problema i que els beneficiaris puguen tenir almenys nou mesos més de cotització aixà com una oportunitat de reenganxar-se al mercat laboral. Grà cies a aquest programa, vuitanta persones majors de 55 anys s'incorporaran a treballar en l'Ajuntament durant nou mesos.
Aquest pla d'ocupació va a aparellat a un altre de formació, no és aix�
Si, tenim un pla de formació per a 500 persones, tant de certificació professional com de competències personals.
En què consisteixen aquests cursos?
Hi ha de diferents tipus, per exemple el de cerca activa de treball. Aquest sector és el que té major bretxa digital i ara és fonamental estar en internet per a trobar treball, des de donar-se d'alta en comptes com infojobs fins a tenir un correu electrònic. De fet, tenim un curs de formació en competències digitals. També tenim un altre de competències personals perquè un altre dels punts que detectem és que moltes vegades van a les entrevistes amb à nims baixos i els preparem dinà miques de grup, cursos de coach... D'altra banda, hi ha cursos de competències professionals com carretillero, manipulació d'aliments o administratiu, entre uns altres.
A més, tenim un altre vessant en aquesta campanya que és la de fer una trucada d'atenció a les empreses que no contracten a persones majors de 55 anys. Creiem que és injust perquè acumulen experiència i saber, tenen un pòsit molt important i molt que aportar en qualsevol projecte empresarial. Ãs un programa pioner.
Per què?
Perquè és l'únic que es fa a Espanya dirigit a majors de 55 anys. Aquest programa s'ha tret solament amb inversió municipal. Cal tenir en compte que no tenen molt suport de l'administració pública i les empreses són molt poc proclius a contractar persones majors de 55 anys. Abordem un tema del que no es parla.
Tinc 55 anys, viu a València i estic parat. Com puc acollir-me al pla?
Apuntant-te a València Activa, a través de l'aplicació, la web o les oficines.
Una vegada passada la famosa polèmica del telèfon, el soroll us ha ajudat a arribar a més gent?
Si i de fet estic molt contenta perquè el que m'interessa és ajudar a la gent i grà cies a la polèmica hem aconseguit que quinze empreses es fixen en la campanya i se sumen a la campanya de contractació. Polèmiques aixà són benvingudes sempre que ajuden a la gent.
Més de 17.000 persones s'han inscrit en l'Agència d'Ocupació València Activa des que va començar el projecte, supose que el balanç és positiu.
Per descomptat. Ãs un projecte que feia falta a València i que està funcionant. En dos anys hem format a més de 9.000 persones, s'ha contractat a 3.000 i 4.000 han rebut orientació. Crec que la principal revolució que s'ha fet en l'Ajuntament de València en aquests quasi quatre anys és la gestió de l'ocupació. No es feia gens i hem creat aquesta agència local dirigida a ajudar als col·lectius amb més dificultats per a trobar treball: persones que acaben d'acabar la seua formació, parats de llarga durada, aturats majors de 55 anys, col·lectius especÃfics com a migrants, ètnia gitana, dones vÃctimes de violència de gènere... En definitiva, estem ajudant a gent que necessitava un servei d'orientació professional.
Detecteu alguna manca o projecte especÃfic que us agradaria engegar en un futur?
La veritat és que en aquests quasi quatre anys hem tocat molts grups: comencem amb els joves, continuem amb els aturats de llarga durada i ens vam comprometre a ajudar als majors de 55 en 2018. Però sà tenim un repte, que és la precarització de l'ocupació femenina i la desocupació en la dona. Ja tenim diverses lÃnies per a fomentar la igualtat entre dones i homes en l'à mbit laboral però volem traure uns plans especÃfics, encara que esperarem una miqueta a presentar-los. El següent pas, per tant va a ser abordar el problema de la igualtat.