La Sala L'Horta preestrena una comèdia de La Dependent sobre teràpies i espiritualitat i dedica el diumenge als més menuts
Consciència, de la companyia La Dependent, s'ha desenvolupat durant una residència creativa de dos mesos a la Sala L'Horta a través del seu programa Planters
El cap de setmana es completa amb l'obra infantil Tragón el Dragón, una alerta per al públic infantil sobre el perill de basar la felicitat en l'acumulació d'objectes materials
La Sala l'Horta recupera una temporada més el seu cicle de teatre per a públic jove i adult amb la programació de l'última producció de la companyia valenciana La Dependent. Així, dissabte que ve 21 d'octubre, el centre de Castellar-l'Oliveral acollirà la preestrena de Consciència, obra guanyadora de la beca a la creació d'escriptura dramàtica concedida per l'Institut Valencià de Cultura en 2022. A més, el procés de creació d'aquesta peça s'ha desenvolupat durant una residència creativa de dos mesos a la Sala L'Horta a través del seu programa Planters, iniciat en 2021 per a ajudar companyies, creadores i creadors a construir nous espectacles.
El diumenge 22 d'octubre serà el torn perquè xiquets i xiquetes, al costat de mares i pares, gaudisquen de Tragón el Dragón, un conte de creació pròpia de la companyia Ñas Teatro que submergirà als espectadors en un món de fantasia en el qual, pujats a l'escenari, pares i mares, acompanyats dels seus fills i filles, podran jugar amb personatges coneguts per tots: la princesa, el rei, la bruixa, el bufó... i, per descomptat, un Drac.
Consciència, un viatge cap a l'autoconeixement
Afectada per una malaltia greu, l'àvia Teresa decideix desaparéixer sense deixar rastre del seu parador, deixant clara la seua voluntat d'exili voluntari i provocant així un gir de 180 graus en la vida de la seua família. La cerca de l'àvia i els personatges amb els quals es creuaran durant el camí es transformarà en un inesperat viatge d'autoconeixement per a tots els seus éssers estimats.
Estructurada sota el paradigma del viatge de l'heroi en el qual s'embarca tota una família, l'obra -interpretada per Marta Chiner, Claudi Ferrer, Iolanda Muñoz, Carla Pascual, Vicent Pastor i Pep Sellés- tracta de mostrar el canvi en positiu que es produeix en un grup de persones que vivia instal·lat en uns rols i un tipus de vida que fins ara no s'havien qüestionat. Consciència és una obra de tall clàssic que, no obstant això, introdueix innovacions estructurals en la narració, com a escenes que se superposen, salts temporals dins d'una mateixa escena i usos d'altres llenguatges com l'audiovisual.
Les teràpies i l'espiritualitat centren la trama d'aquest espectacle. Segons Gemma Miralles, directora i coautora de l'obra, "la majoria dels personatges s'acosta al món espiritual des de l'absolut desconeixement, i el xoc entre aquest i el món al qual estan habituats és el que desencadena la comèdia. Buscant a una familiar es troben fent teràpia, la qual cosa provoca riures en el públic; però també desperta emoció i la reflexió, ja que un pot arribar a fer descobrir coses interessants sobre si mateix".
Miralles ha coescrit el guió amb Irene Pérez, coach de llarga experiència en diversos tipus de teràpies, la qual cosa ha donat lloc a un procés de creació molt particular. "El fet de coescriure l'obra amb Irene ha sigut un treball molt enriquidor per a les dues parts. Per a donar forma a algunes escenes féiem un joc de rol: ella es posava en la pell de la terapeuta i jo en el de la resta dels personatges. D'aquesta manera, molts dels diàlegs els construïm sense saber com anava a ser la resposta o quina acció anava a proposar l'altre personatge. Va ser una experiència única i molt divertida". Així, el text -escrit en valencià- conté tant vivències personals de totes dues autores com referències a autores i autors com Jung, Jodorowsky, Lousie Hall o Anita Moorjani.
"El marc de l'obra és una conferència que ofereix un dels personatges, una sexòloga i terapeuta holística. A partir d'ací es busca obtindre un feedback del públic, que es converteix també en un espectador d'aquesta conferència. Ens agradaria que l'espectacle tinguera una segona vida a través de les xarxes socials, prolongant la conversa al voltant del tema de la consciéncia".
"La nostra intenció no és fer burla de les teràpies, sinó tot el contrari. Busquem mostrar un altre camí possible per a buscar les respostes a les preguntes fonamentals de la vida, com poden ser qui soc jo, i què faig ací. Volem que el públic s'ho passe molt bé i que a més isca commogut, amb la ment més oberta, un somriure en els llavis i amb ganes de fer-se preguntes sobre si mateix i sobre la seua pròpia vida", finalitza Miralles.
Tragón el Dragón: els capritxos no et faran més feliç
Teresa, la princesa de la boca de maduixa, és una xiqueta una mica entremaliada i bastant capritxosa. A pesar que ho té tot en el regne al qual viu, un lloc poblat per personatges de conte, hi ha alguna cosa que ella desitja més que res en el món: Un drac! El seu desig ens submergeix en un món de fantasia convidant-nos a jugar amb bruixes, reis, bufons i, per descomptat, amb un drac. Aquesta és la premissa de partida de Tragón el Dragón, una obra que analitza els capritxos des d'un punt de vista subtil i divertit a través d'un llenguatge teatral senzill que mescla la narració oral, la interpretació, la música, les cançons i l'ús de siluetes i ombres.
La companyia Ñas Teatro llança un missatge tant per al públic infantil com als seus acompanyants adults. "No per molt demanar més serem més feliços ni a sentir-nos més plens. És una cosa complicada d'entendre per als més xicotets, però potser és un missatge més dirigit a les mares i els pares", apunta Paula Portilla, integrant de la companyia al costat de Manolo Carretero.
La posada en escena de Tragón el Dragón utilitza cançons originals i videoprojeccions, així com marionetes i efectes sonors que aporten dinamisme a la peça. El color, la llum, els moviments i la música atrapen als xicotets i els traslladen cap a un món imaginari ple de sorpreses.
El públic infantil, acompanyat de l'adult, podrà pujar al mateix escenari a gaudir d'aquesta obra el diumenge 22 d'octubre a les 12.00 h.
Venda d’entrades en www.lhortateatre.com y a la taquilla de Sala L'Horta 1 hora abans de cada funció.