Sabies que a València hi ha més animals de companyia que xiquets menors de 15 anys?
Una xifra que hem conegut coincidint amb la festivitat de sant Antoni Abat
El barri de Sant Antoni ha celebrat hui la tradicional benedicció i desfilada d’animals, organitzada per la Germandat de Sant Antoni Abat de València, amb motiu de la festivitat del patró i protector dels animals. L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, i altres membres de l'equip de Govern, ha assistit hui a esta celebració, que s’emmarca «en un programa de festa de barri, que enguany s’hi ha reinventat com a festa de ciutat, i en la política municipal de defendre el benestar animal».
Així, tal com ha manifestat l’alcalde, «hui la València cristiana, però també la laica i la d’altres moltes religions, celebra una festa que unix a tota la població en la defensa del benestar dels animals». En recordar el treball que l’Ajuntament desenvolupa amb este objectiu, Joan Ribó, ha argumentat que el govern local «atén les necessitats d’una societat canviant, en què els animals de companyia s’han convertit en un membre més de moltes famílies. El respecte cap als animals definix molt bé el grau de maduresa d’una societat, i València vol estar a l’avantguarda en la defensa dels animals».
L’alcalde ha recordat les dades de l’Anuari Estadístic Municipal, segons les quals, a les llars de la ciutat hi ha més animals de companyia que xiquets i xiquetes menors de 15 anys. «En contemplar esta realitat, i amb la sensibilitat que es desprén del fet de comptar amb una Regidoria de Benestar Animal, des de l’Ajuntament hem impulsat mesures de suport com ara la posada en marxa d’infraestructures per als animals», ha explica l’alcalde, que ha mencionat altres iniciatives com l'obertura d'una platja apta per a gossos o l'habilitació de zones de sociabilització d'animals a la ciutat. «En esta línia recentment, també hem acordat que en els autobusos de l'EMT, (l’Empresa Municipal de Transport) es puga viatjar amb animals de companyia d’un pes limitat i en les condicions necessàries per a garantir la convivència i el respecte entre passatgers», ha afegit.
D’altra banda, l’alcalde ha parlat del treball que, al mateix temps, l'Ajuntament du a terme «per a evitar algunes pràctiques amb animals que no s'adeqüen a este sentiment de defensa del benestar animal», i ha destacat «l’ús d’animals als circs o pràctiques com els bous embolats». «És important que esta ciutat conjugue en un dia com hui la tradició d’origen religiós que representa la celebració de Sant Antoni Abat, amb una gestió del benestar dels animals que conviuen amb nosaltres, i que mereixen el màxim respecte com a éssers vius i amb sentiments», ha conclòs.
L’alcalde de València ha recordat que l’Ajuntament de València, per primera vegada, ha instal·lat cartells anunciadors d'esta festa en el mobiliari urbà, «amb la finalitat de convidar a ciutadania perquè participe d'esta celebració que sempre ha estat arrelada al barri de Sant Antoni».
Amb motiu d'esta celebració, amb la qual ha començat el calendari festiu de l'any 2020, s’han dut a terme diferents activitats populars com, per exemple, una revetla al carrer «amigable amb els gossos», o un mercat en què diferents ONG’s, protectores d'animals i associacions dedicades al benestar animal han donat a conéixer la seua tasca.
La benedicció i desfilada d'animals de hui ha començat amb la solta de coloms per part de les falleres majors de València, Consuelo Llobell, i Carla García Pérez, juntament amb l’alcalde i el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, que ha donat pas a la passejada del públic que s’ha acostat fins al carrer Sagunt amb animals domèstics. En la desfilada també han participat, entre altres, gossos en cerca d'adopció, així com cavalls de la Policia Local o gossos de les unitats canines de la Guàrdia Civil. Hi han assistit altres regidors com la delegada de Benestar Animal, Glòria Tello, així com la de Desenvolupament Urbà i vicealcaldessa, Sandra Gómez, el regidor d’Emergència Climàtica, Alejandro Ramon, el d’Hisenda, Ramon Vilar, o regidors de l’oposició com María José Català, Fernando Giner o Carlos Mundina.
La festa del popularment conegut com a “Sant Antoni del porquet”, va ser declarada el passat mes de juliol d'Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana.