Rosa Regàs: "Les religions són centres de poder piramidal en els quals les dones som l'últim esclavó"
El laïcisme i la llibertat de consciència són, segons la psicòloga i activista marroquÃ, Ibtissame Betty Lachgar, els pilars fonamentals de la llibertat de les dones. Una realitat a la qual l'escriptora Rosa Regà s afig la necessitat que l'Estat siga aconfessional i per tant "l'educació pública i laica". Una mirada feminista que en el context actual de creixent polarització polÃtica i social entorn de la Igualtat pren cada vegada més rellevà ncia en el debat públic.
La compatibilitat entre igualtat de gènere i religió s'ha debatut aquest dissabte en la ponència 'Feminisme i religions: són compatibles?', en el marc de l'IV Feminario organitzat per la Diputació de València. Un debat moderat per Raquel Ortiz, de l'organització València Laica, en el qual s'ha conclòs que tant l'Islam com el Catolicisme "són centres de poder i estructuren la societat de forma piramidal. Déu, ministres, homes i finalment, les dones", ha destacat Rosa Regà s.
Betty Lachgar ha fet durant la seua intervenció una defensa clara del laïcisme en l'educació i l'Estat com a única via per a la igualtat real, posant d'exemple el seu paÃs natal: "al Marroc l'educació islà mica a les escoles és obligatòria i ensenya bà sicament odi i misogÃnia". L'activista ha defensat que laïcisme i feminisme van de la mà , "perquè totes les religions són misògines", ha declarat.
Afirmació que ha subscrit l'escriptora Rosa Regà s, qui a més ha posat l'accent que la separació de l'Església i l'Estat és una condició bà sica per a un Estat igualitari, "un govern no ha de ficar-se en l'à nima ni en la consciència de ningú", conclou.